• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Regeneracja turbiny!!!

• Autor wątku Autor wątku Cycu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Według mnie studzenie turbo po jeździe miejskiej jest bez sensu.

Jest Jazda i jazda, twierdzenie że w mieście auto mniej dostaje po dupie jest jak dla mnie nie do końca prawdziwe, bo to ze średnia prędkość odcinkowa jest mniejsza mnie nie przekonuje
W mojej Turbotimer ma 3 tryby pracy:
1 minuta po normalnej jeździe
2 minuty po nieco szybszej
4 minuty po pałowaniu ;)
Właśnie, nie lepiej wydać te kilka stów na TurboTimer i mieć z bani

Ostatnia edycja:
witam wszystkich , wymienialem wczoraj olej w mojej AR i zauwazylem ze rura od turbo do interkulera jest zaolejona , czy to oznacza ze pada turbo ?

Wysyłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk 2

u mnie występuje rzadko zjawisko przeładowania turbiny. Auto pokazuje komunikat awarii silnika, maszyna traci moc pod pedałem, przy zmianie biegów szczególnie. Po jednym, dwóch dniach, zjawisko samo się wycofuje.
Turbina wymaga chyba regeneracji, zaproponowano mi 1350 zł za całość. Ale, jak jeżdzę spokojnie, bez dodawania obrotów znienacka, jest spokoj. Nie wiem, regenerować czy nie? Mechanicy dają gwarancję bezpłatnej naprawy na rok. Auto za rok planuję sprzedać. Co robić?

no własnie ile powino sie studzic turbo:)bo jak pod domem to pozwalam sobie zaniesc zakupy do domu,potem garaz otworzyc:)),ale na miescie po zaparkowaniu robi sie problem jak dziewczyna obok sie niecierpliwi:)

to zajmij się całowaniem, z minutka zejdzie, i spoko wtedy wyłączysz silnik.

u mnie występuje rzadko zjawisko przeładowania turbiny. Auto pokazuje komunikat awarii silnika, maszyna traci moc pod pedałem, przy zmianie biegów szczególnie. Po jednym, dwóch dniach, zjawisko samo się wycofuje.
Turbina wymaga chyba regeneracji, zaproponowano mi 1350 zł za całość. Ale, jak jeżdzę spokojnie, bez dodawania obrotów znienacka, jest spokoj. Nie wiem, regenerować czy nie? Mechanicy dają gwarancję bezpłatnej naprawy na rok. Auto za rok planuję sprzedać. Co robić?

to zajmij się całowaniem, z minutka zejdzie, i spoko wtedy wyłączysz silnik.
Regeneracja turbiny to ostateczność, jest wiele innych przyczyn i szukać trzeba zawsze od najłatwiejszych i najtańszych możliwości tej usterki, a nie przechodzić do ostateczności. Poczytaj dokładniej forum, widzę, że nie jesteś nowicjuszem, a na pewno rozwiążesz swój problem.

pomysł dobry:))),a moze ci zmiena geometria ci sie zaciera czy jakos tak to sie w turbo nazywa:)

Miałem to samo i u mnie zablokowane łopatki zmiennej geometrii niestety. Wydawało mi się, że pojeżdżę tak chwilę i potem się wezmę za to. Jak później rozkręciłem turbinę okazało się, że zniszczyłem takim jeżdżeniem łopatki wirnika.

przesadzasz kolego ,studzenia ma sens jeśli np. na autostradzie leciał byś ze 180 a nagle postanowił dajmy na to zjechać na stacje żeby zatankować i w ciągu kilku sekund od maksymalnego obciążenia wyłączył byś silnik.
Według mnie studzenie turbo po jeździe miejskiej jest bez sensu.

Co za bzdury...

Jakie ma znaczenie ile km zrobiłeś (trasa - miasto) skoro działanie turbiny zależy od obrotów a nie od prędkości czy przejechanych km...

Bystrzaku a gdzie ja napisałem o jechaniu jakiegoś odcinka?
Przeczytaj jeszcze raz moze zrozumiesz

Co sądzicie o polturbo ze swarzędza pod Poznaniem http://www.polturbo.pl/ gdzieś na forum znalazłem dobre opinie ,mi powiedzieli regeneracja max 750 plus wyjęcie włożenie 400 zł Alfa 159 1,9 150km

Działaj, 3mam kciuki

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

turbina.jpg
Czy po takim wykresie jest możliwość ocenienia sprawności turbiny? auto straciło moc, mechanik stwierdził że rura od turbo nie twardnieje po dodaniu gazu i potrzebna jest regeneracja turbiny.

Zmień mechanika - tylko wróżbita maciej po takiej diagnostyce wskaże na turbinę.

Zacznij od prostszych rzeczy. Spróbuj zaślepić zawór EGR, odpiąć przepływomierz i się przejechać, zobacz czy moc wróciła. Czy auto kopci podczas jazdy na wyższych obrotach i rozpędzaniu?

Odkopię temat.
Padła mi turbina do AR 156 1,9JTD 140km. Dość mocno zajechana, w porządnym serwisie rzucili kwotę 1100-1200 za regenerację, 2 lata gwarancji, praca na oryginalnych częściach i żadnej chińszczyzny, opinie mają bardzo dobre.
Poszperałem OLX, Allegro - zakup regenerowanej turbiny przy zdaniu swojej uszkodzonej to koszty mocno rozbieżne, od 350zł do 900zł. Zarówno Garretty jak i Meletty.
Rozrzut cenowy dość spory, więc jest problem którą ofertę wybrać aby nie wsadzić się na minę i za 3 miesiące rozsypać się na trasie. Niektórzy zastrzegają, że pracują na porządnych częściach a nie żadnej chińszczyźnie ale trudno to zweryfikować. Z uwagi na dodatkowe koszty jakie mam w samochodzie wolałbym wydać mniej niż więcej a różnice spore.
Czy polecacie kogoś konkretnego, kto robi porządnie, nie nacina klientów na lipę, a jednocześnie kosztuje poniżej 800-900zł? Sprzedawcy na Allegro to koszt 600-800zł, kupno używki z demontażu około 900.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc i porady.

Odkopię temat.
Padła mi turbina do AR 156 1,9JTD 140km. Dość mocno zajechana, w porządnym serwisie rzucili kwotę 1100-1200 za regenerację, 2 lata gwarancji, praca na oryginalnych częściach i żadnej chińszczyzny, opinie mają bardzo dobre.
Poszperałem OLX, Allegro - zakup regenerowanej turbiny przy zdaniu swojej uszkodzonej to koszty mocno rozbieżne, od 350zł do 900zł. Zarówno Garretty jak i Meletty.
Rozrzut cenowy dość spory, więc jest problem którą ofertę wybrać aby nie wsadzić się na minę i za 3 miesiące rozsypać się na trasie. Niektórzy zastrzegają, że pracują na porządnych częściach a nie żadnej chińszczyźnie ale trudno to zweryfikować. Z uwagi na dodatkowe koszty jakie mam w samochodzie wolałbym wydać mniej niż więcej a różnice spore.
Czy polecacie kogoś konkretnego, kto robi porządnie, nie nacina klientów na lipę, a jednocześnie kosztuje poniżej 800-900zł? Sprzedawcy na Allegro to koszt 600-800zł, kupno używki z demontażu około 900.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc i porady.
Dzień dobry, jestem tu nowy , od jakiegoś czasu interesuje się trochę mechaniką a od kilku miechów jestem posiadaczem Alfy z 1.9jtd 16v.
A co do poruszonego temu, to polecam obejrzeć film na kanale m4k na YT odnośnie tego na czym polega regeneracja turbo i ile kosztuje, dokładnie i czarno na białym jest wyjaśnienie dlaczego cena za regeneracje oscylująca na poziomie alegrowym jest taka a nie inna i z czym to się wiąże.
Jednym słowem lepiej dać te 1200zł za porządna i kompletną regenerację ,mieć gwarancję na naprawę i spokój na kolejne 200-300tys. kilometrów.

Dzień dobry, jestem tu nowy , od jakiegoś czasu interesuje się trochę mechaniką a od kilku miechów jestem posiadaczem Alfy z 1.9jtd 16v.
A co do poruszonego temu, to polecam obejrzeć film na kanale m4k na YT odnośnie tego na czym polega regeneracja turbo i ile kosztuje, dokładnie i czarno na białym jest wyjaśnienie dlaczego cena za regeneracje oscylująca na poziomie alegrowym jest taka a nie inna i z czym to się wiąże.
Jednym słowem lepiej dać te 1200zł za porządna i kompletną regenerację ,mieć gwarancję na naprawę i spokój na kolejne 200-300tys. kilometrów.

Dzisiaj rozmawiałem z jednym gościem z Sandomierza. Różnice w cenach tłumaczył położeniem geograficznym, że na wschodzie dużo taniej, a na zachodzie drożej bo Niemcy robią. Że wszyscy w PL robią na tych samych częściach zamiennych i generalnie dają 1 rok gwarancji.
Umówmy się, 16-letni samochód ma przejechane 200tys i to pierwsze problemy z turbo, a mało prawdopodobne bym przejechał nim dodatkowe choćby 30tys bo już planuję zakup czegoś nowszego. Przy dodatkowych pracach do zrobienia średnio jest dla mnie sens robić turbo na kolejne 200tys i płacić za to 2x więcej. Stąd pytanie o doświadczenia i porady innych, którzy może robili i mogą się wypowiedzieć w temacie, czy kupno regenerowanego za 600-700zł da przyzwoity efekt nawet choćby i na 50tys. I jeśli tak to kto jest godny polecenia, jakieś linki mile widziane.

Tylko pomyśl, że jak ktoś robiąc turbiny na ilość i sprzedając je w takich cenach (pytanie jeszcze czy bierze starą sprzedając Ci regenerowaną) , to chce na tym zarobić, więc w takiej turbinie to wymienione jest tylko to co się rozsypało, a reszta jest jak była - bo jeszcze się nadawała i to czysta loteria kiedy znów padnie.
Może nie na przykładzie Alfy, ale znajomy kupił busa 9os z 1.9cdti i wszystko ładnie poprzedni właściciel regenerował turbine właśnie za jakieś nieduże pieniądze i... kolega pojezdził 5 miesiecy , turbo się sypło, dokładnie wirnik i kawałki w silniku....
Po prostu tanie regenerowane turbiny mają wymianione tylko pojedyncze elementy które niedomagały, a reszta ma przebieg i może się w każdej chwili urwać/zepsuć zatrzeć.
A jak sprzedasz auto z tak tanio zregenerowana turbinka to jeszcze można mieć potem nieprzyjemności jak kolejnemu właścicielowi nagle padnie.

Skłaniam się ku teorii, że cena regeneracji będzie zależeć od regionu kraju. U nas na wschodzie jest po prostu taniej, a robota wcale nie jest zrobiona na gorszych częściach czy robiona gorzej.

Jeśli to komuś pomoże, to polecę firmę ze Stalowej Woli - Bosch Service Pawlik - https://pawlik.bosch-service.pl/pl/o-nas

Mają m.in. konto na allegro - https://allegro.pl/uzytkownik/soniaczek99 - kupiłem turbosprężarkę zregenerowaną u nich właśnie przez allegro - 649 PLN, po czym zadzwonił Pan, zapytał o VIN samochodu, numery odczytane z turbosprężarki, ale że takowych nie miałem, bo auto było u mechanika, podałem mu numery z EPER'a - nie był do końca ich pewny, bo spodziewał się innych, ale oddzwonił po 10 minutach i potwierdził, że do 1.9 JTD 85kW(115KM) silnik 937A2000 innych turbo nie robili, więc się zgadza. Następnie poprosił o przelanie dodatkowych 250 PLN na poczet kaucji za odesłanie uszkodzonej turbosprężarki.
Zamówione turbo było u mnie dzień później - jak na moje oko robota bardzo porządna - założone, zrobione już 2000 KM i dmucha pięknie i cicho (po pierwszym tysiącu zmieniłem olej, bo wraz z turbo regenerowałem tez głowicę).
Po odesłaniu starej turbosprężarki, kasa wróciła na rachunek po około tygodniu.

L.

Amortyzatory
Powrót