• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Realne koszty eksploatacji auta

Ja w przeciągu 2,5 roku włożyłem 159 jakieś +/- 8 tysięcy, ale odejmując od tego 4 tysiące które wydałem na remont góry silnika i moje zachcianki nie jest już tak źle. :)

No to pogratulować egzemplarza ;)

Realnie - gdzie tkwią największe miny zakupowe:
- uszkodzony silnik ze względu na urwaną klapę kolektora ssącego - 1.9 16V z plastikowymi kolektorami - zaczyna się niewinnie, silnik czasem nierówno chodzi, duża korekta paliwa na którymś z cylindrów, kończy się na utracie kompresji i konieczności drogiego remontu
- pęknięcia głowicy 2.4 JTDm - boli, bardzo. Bez 10 tysięcy trudno sobie poradzić z sensowną naprawą.
- sprzęgło i dwumasówka - szczególnie uważać na to należy w chipowanych 1.9 16V. Potrafią bardzo szybko się zużyć, bo są policzone na "granicy wytrzymałości". Przy silnikach 2.4 i 2.0 - drogie jako części zamienne, natomiast zdecydowanie trwalsze, niż przy 1.9
- przekładnie kierownicze - jeśli są wycieki z przekładni - 1500 PLN...
- zawieszenie przednie - najdroższe przednie dolne wahacze, ciężko z dobrym i trwałym zamiennikiem, większość nie przeżywa połowy przebiegu oryginałów
- łożyska przednie - nad wyraz mało trwałe

Tyle z typowych usterek 159-ek. Jeśli komuś się trafi kumulacja, czyli np. 2.4 JTDm z wywalonym zawieszeniem, pękniętą głowicą i zużytym sprzęgłem z dwumasówką - to koszt naprawy takiego auta spokojnie przekracza 50% wartości pojazdu.

Zwracam uwagę na sprawę opon/hamulców, bo już nie jednemu tym sposobem wybiłem z głowy auta pokroju BMW X5 czy E60, które właśnie w sprawie tych podstawowych elementów eksploatacyjnych są szalenie drogie.

Dokladnie. Kilka moich znajomych pytalo mnie o awaryjnosc 159. Chcieli kupic koniecznie Ti, moze dlatego, ze podobal im sie moj egzemplarz. O awaryjnosci mogli sluchac dosyc dlugo(informacje glownie z forum:) i kilka wlasnych na szczescie malych doswiadczen ) Ale jak wspominam cene opon do Ti, to ciach bajera i temat kupna 159 nagle jest przekreslony. Nie pomoga tlumaczenia, ze mozna nawet na 16 jezdzic.

Nie mam porownania do Forda czy Saaba. Mam wielu znajomych z roznymi autami i musze przyznac, ze znajomi jezdzacy francuzami i ja wloskim autem wypadamy slabo przy niemcach i szwedach jesli chodzi o awaryjnosc. Ja sam chyba nie mam na co narzekac w porownaniu z wieloma forumowiczami. Z awarii to:
Wahacz gorny przedni, sprezyna, zbiorniczek plynu wspomagania :),walka z mnostwem malych wkurzajacych rzeczy, na ktore przy przebiegu 100 k km nie powinno byc miejsca. Dotego duzo wlozylem na typowe utrzymanie, oleje, plyny, dodatki do paliwa zawsze najdrozsze. Tarcze klocki firmowe, rozrzad originalne czesci - duzo serca jej oddalem a i tak nie jest idealne, zawesze cos jest. Teraz w zimie czasem bendix rozrusznika sie odzywa. Jakosciowo poprostu Alfa zawsze odstawala i juz nie wierze, ze to stereotyp. Nie pisze, ze sie zawiodlem. Stwierdzam tylko suche fakty. Ciesze sie tym autem, lubie nim jezdzic, ale zaufania do marki nie mam juz i czekam na najgorsze :)

Ostatnia edycja:
a jakie to 16" wejdą na brembo 330mm ?

Zrobi swapa na małe Brembo albo ATE (i przy tym pewnie jeszcze zarobi) to i 16" wejdzie :P

"Osoby które potrzebują czterech kółek i przymocowanego do nich fotela kupują sobie BMW albo Vectrę, ale ci którzy są świadomi, ci którym zależy, ci którzy chcą by układ kierowniczy mówił, a silnik zanosił się rykiem - ci kupują Alfy" - J. Clarkson

Szczególnie 1.9 jtd :):):)

Ale pompa wspomagania faktycznie czasem przemawia przy odpalaniu na mrozie [emoji14]

Zrobione za 3300. Jeździ już 3 lata :P

To już kwestia szczęścia. Jeden zaryzykuje, drugi nie. Jedna spawana głowica wytrzyma parę lat, druga się po kilku tysiącach km wysypie. Mówię o naprawie, która jest zrobiona zgodnie z technologią.

chyba bmw nie jezdziles> Clarkson by tego nie powiedzial o BMW.

chyba bmw nie jezdziles> Clarkson by tego nie powiedzial o BMW.
Tak się składa że "pod domem" stoji brata E46 po swapie m50b28 którym mam okazje czasem jeździć. Stety śmiem twierdzić że AR bije Bm'ke o dwie głowy co chodzi o prowadzenie. A cenowo do E90 czy e60 159'tka to naprawdę dobry samochód, Vectry/Mondeo/A4 to auta dla "dziadków".

Tak się składa że "pod domem" stoji brata E46 po swapie m50b28 którym mam okazje czasem jeździć. Stety śmiem twierdzić że AR bije Bm'ke o dwie głowy co chodzi o prowadzenie. A cenowo do E90 czy e60 159'tka to naprawdę dobry samochód, Vectry/Mondeo/A4 to auta dla "dziadków".
Chodzilo mi o to, ze BMW nie zasluguje na postawienie obok vw i opla.

Miałem raczej na myśli to że żadne BMW/Opel/VW nie da tyle przyjemności z jazdy co AR :) Ja swoją 159'tke kocham pomimo że czasem się "fochamy" :D
Pozwolę się nie zgodzić 6 lat miałem BMW e46 .... I dawała również wiele radości. Różnica jest taka że Niemka jest sztywniej zestrojona mocno na sportowy charakter nastawiona, włoszka równie dobrze się prowadzi ale jest zdecydowanie bardziej komfortowa w zawieszeniu. A i mam w obu przypadkach standardowe zawieszenie

Amortyzatory
Powrót