• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Ratunku leje się olej

• Autor wątku Autor wątku tomkap
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
  • Tagi Tagi
    olej
Andrzeju, toć normalne, że jak auto chla Ci Lotosa, to zalewasz Motula. To nie jest reklama oleju Lotos, tylko jego obrona.Bardzo dobry Budżetowy olej.

ale to jest forum Alfy więc co mnie interesują mniej olejożerne silniki ? serducho mojej jest małoolejożerne na Motulu i na tym pozostane
andrew masz priva "dziadku"
do jutra :P

Racja z tym olejem ale tak czy inaczej to nie wina oleju że wywliło uszczelniacz.Uszczelniacz wyciera się na wale stopniowo i tez stopniowo puszczea olej, a tam było wcześniej suchutko.Znalazłem gdziś w necie że może zdazyć się że przesunie się wał i wtedy są takie objawy.To by było fatalnie bo trzeba wał wyjmować co oznacza remont kapitalny.

Nie no już takich ekstremalnych wizji to tak nieroztaczaj jakby ruszył sie wał to poleciał by uszczelniacz z drugiej strony a co z panewkami i paskiem rozrządu?

75andrew155 napisał:
Nie no już takich ekstremalnych wizji to tak nieroztaczaj jakby ruszył sie wał to poleciał by uszczelniacz z drugiej strony a co z panewkami i paskiem rozrządu?
Moje oobawy wynikaą po przeczytaniu tego tekstu jedynie bo widze że u mnie jest podobnie:
Brak jakichkolwiek objawów przed awarią - poziom oleju kontrolowany
okresowo, ubytki oleju w normie ...
Awaria : wyciek oleju - wszystko zachlapane olejem (szczególnie w okolicach
pasków).
Diagnoza ASO Bielsko : po zdjęciu koła - luz współosiowy wału - wypadnięcie
lub uszkodzenie półpierścieni pozycjonujących wał; po wymontowaniu silnika
coś dalej będzie można powiedzieć.
Ciekawostki : "... mieli już takie przypadki", "... szczególnie samochody
poruszające się po mieście", "... długie trzymanie nogi na sprzęgle...".

Uszkodzenia : uszkodzony (wytarty w miejscu pracy pierścienia
pozycjonującego) wał.

Regeneracja wału - w Częstochowie, mieli z tym problemem już do czynienia
....

Luz faktycznie byłoby widać nawet ruszając kołem pasowym, natomiast sprawdzić dystanse można już po zdjęciu miski i odkręceniu podpory wału na 3 czopie głównym.

Pablo. napisał:
A ja tak z ciekawości, to jaki ten Motul zalewacie?
10w40, czy 15w50 ?
Silnik który chodził na 10W40 nie bierze wiele oleju i mocno sie go nie depcze można zostać na tych samych parametrach ale jesli bierze olej i mocniej dostaje w dupę to oczywiście zalecam 15W50 półsyntetyk nie jakieś tam sportowe oleje

Mechanicy powinni miec jakies licencje! Na prwadzenie warsztatu...które powinno sie im zabierac po jakis przegięciach typu spawanie koła! Po ilus skargach licencja cofnieta i amen! Masakra!

Nie dane mi było w dzień św. swięcić ale nie mogłem w domu usiedzieć jak alfa zepsuta.Dzięki Pablo. i jego podpowiedziom koło jest zdjete i uszczelniacz wyjety.Ja poprostu kręciłem w odwrotną stronę a na wale jest lewy gwint:)Powiedzieł mi też jak zablokować wał by się nie kręcił.Mechanik mi podpadł juz całkiem bo na połowie szpilek na wałkach jest pozrywany gwint. Na podporach gdzie blokadę zakłada się, szpilki odkręciły się niemal palcami.Odkręciłem też świece by oczyścić z oleju gniazda no i na 2 małych świecach tez gwint zerwany,no ele to juz wczesniej pewnie było.Z wymianą rozrządu to bajkai załuje ze od razu tego sam nie zrobiłem.Chciałem alfie dobrze na zimę i zalałem ten syntetic, więc teraz myślę ze zaleję mineralny, bo jest duze prawdopodobieństwo że z drugiej strony też zaraz wywali simmering, a tam by było sporo więcej roboty.Swiece czarne okopcone więc bierze olej. Mineralny to jaki polecacie, bo lotosu po powyższych postach to ju ż nie naleję:)

Nie minerala nie lej popadasz ze skrajności w skrajność wybierz kompromis półsyntetyk , na mineralu jeżdżą stare silniki ;|/

....tez bede zmieniał olej czyli do Alfek polecacie Panowie :MOTUL 6100 SYNERGIE 10W-40 -Następca TURBOLIGHT ? Do 2.4 JTD równiez?

tomkap, francuzi ostatnio zalecają TOTALA, np do peugeotów, ja nalałem do alfy 5W40 TOTALA syntetyka 9000 i jest rewelacja

tomkap napisał:
http://allegro.pl/item257014759_promocja_valvoline_olej_maxlife_10w_40_5litrow.html
znalazłem cos takiego, do silników z dużym przebiegiem, co myślicie o tym oleju, bo oleje włoskie jakoś mnie nie przekonują. Wiadomo że selenia jest włoska i alfa też więc producent zaleca swoja markę, tak jak francuzi elfa.Czytałem też o przypadkach obracanych panewek na korbowodach, może zrobił ktoś rozeznanie na jakim oleju to najczęściej się zdarza.
Ten z linka może być ale i tak wybór marki należy do ciebie ważne żebyś zalał półsyntetyk

dddarekj napisał:
....tez bede zmieniał olej czyli do Alfek polecacie Panowie :MOTUL 6100 SYNERGIE 10W-40 -Następca TURBOLIGHT ? Do 2.4 JTD równiez?

andrew pomóż Panu :mrgreen:

Amortyzatory
Powrót