[Giulietta] Raport spalania

Rozumiem że jechałeś po drodze krajowej i starałeś się trzymać 100 km/h. Multiair w takich warunkach powinien się zmieścić w jakieś 6.5 litra.

Żeby utrzymać średnią prędkość ok 70km/h (wg komputera) to na drodze krajowej (np. W-wa - Lublin) trzeba gdzie się da jechać 140-160km

Sorry ale nie moge sie z Tobą zgodzic. Wszystko zalezy od godziny i dnia, tego czy ktos zna trase, i czy umie wyprzedzać nie trzeba takich predkosci rozwijać.

Na 30k km, komputer ciagle pokazywal 10,2, 70% trasa 30% miasto, (na trasie predkosci od 80-240, srednio 130~), a ostatnio uspokoilem sie, wyzerowalem to na 1000km pokazalo 10,1. Oczywiscie miasto normal, biegi przy 2-3 tys, poza dynamic biegi wysoko.

Co tam Panowie i Panie 6 czy 10. Tor testowy FAP. MA żłopał 42-44 na setkę.:)

Ciężko nawet było zmierzyć, bo choć chwilowe zużycie z komputera można odczytać w zasadzie bez ograniczeń, to licznik średniego, okazuje się, zatrzymuje się na 25. Dopiero po doważeniu i pomiarze z drugiego trip'u dało się ustalić z dokładnością do 2l.

Witam,
Po przejechaniu trasy Warszawa (PL)-Trogir (HR) tam i z powrotem w sumie 2925km (z czego ok 2000km autostrady), średnie spalanie wg komputera wyniosło 7,1l/100km. Prędkości maksymalne jakie są dopuszczone na poszczególnych odcinkach, tempomat w użyciu, klima, 4 osoby na pokładzie + pełen bagażnik. Daje radę.
PS
na odcinku Warszawa-Piotrków Trybunalski (90km robót budowlanych) było nawet 5,9l/100km średniego spalania :)

Witam,
Po przejechaniu trasy Warszawa (PL)-Trogir (HR) tam i z powrotem w sumie 2925km (z czego ok 2000km autostrady), średnie spalanie wg komputera wyniosło 7,1l/100km. Prędkości maksymalne jakie są dopuszczone na poszczególnych odcinkach, tempomat w użyciu, klima, 4 osoby na pokładzie + pełen bagażnik. Daje radę.
PS
na odcinku Warszawa-Piotrków Trybunalski (90km robót budowlanych) było nawet 5,9l/100km średniego spalania :)

ja mam podobne wyniki spalania, może miałem nieco wyższe spalanie (na poziomie 7.5 l/100 km), ale to wynika z jazdy po niemieckich autostradach (do około 180 km/h) trasa Poznań-Pisa-Poznań
obecnie zalałem pełen bak i sprawdzam spalanie przy jeździe normalnej i bardziej dynamicznej (około 26 km: 80% trasa 20% miasto) i wychodzi 6.2 l/100 km przy normalnym traktowaniu gazu oraz 7.3 przy dynamicznej jeździe.

Da się również zauważyć szczególnie biorąc pod uwagę spalanie w czasie rzeczywistym, że auto może być zarówno eko jak i sport - w zależności od nastroju można sobie wybrać :cool:

Witam.
Ja zrobiłem ostatnio porównanie spalania na a1 warlubie - gdańsk w jedną strone na tempomacie 125, w drugą 150-155. Pierwszy odcinek 7,5 drugi 9,5.
Nie odkryję ameryki ale z moich obserwacji im wolniej i płynniej tym oszczędniej, jednak jak zrobić to alfą to już nie wiem.
pozdrawiam.

ja jezdze dosc energicznie ;) a QVka mi srednio bierze 10,7l tylko! a spod swiatel zawsze wyrywam, biegi ida do czerwonego pola itp radocha :)) po 5 tys., km mam srednio 10,7l.
czemu masz az tak ogromne spalanie???

ja jezdze dosc energicznie ;) a QVka mi srednio bierze 10,7l tylko! a spod swiatel zawsze wyrywam, biegi ida do czerwonego pola itp radocha :)) po 5 tys., km mam srednio 10,7l.
czemu masz az tak ogromne spalanie???
Fizyki nie oszukasz, więc albo wydaje ci się, że jeździsz dynamicznie, albo ja mam feler :D
Aktualnie u mnie to wychodzi średnio między 10 a 11, czasem dojdzie do 12.5. Skąd ta różnica, pewnie wynika ze stylu jazdy..

Fizyki nie oszukasz, więc albo wydaje ci się, że jeździsz dynamicznie, albo ja mam feler :D
Aktualnie u mnie to wychodzi średnio między 10 a 11, czasem dojdzie do 12.5. Skąd ta różnica, pewnie wynika ze stylu jazdy..

Nie wydaje mi sie że masz feler :) Po miescie 11-12 to norma przy w miarę dynamicznej jezdzie

sluchaj, ja od lat jezdze mocnymi autami -do tej pory mialy tlyko naped na tyl ;)
kazdy Ci powie, ze smigam :)
tez sie dziwie, ze tylko tyle bierze, ale w sumie mi to pasuje, choc 13 czy 14 l terz by bylo akceptowalne, w koncu albo frajda, albo ekojazda :) pozdro!

sluchaj, ja od lat jezdze mocnymi autami -do tej pory mialy tlyko naped na tyl ;)
kazdy Ci powie, ze smigam :)
tez sie dziwie, ze tylko tyle bierze, ale w sumie mi to pasuje, choc 13 czy 14 l terz by bylo akceptowalne, w koncu albo frajda, albo ekojazda :) pozdro!

Nie chcę żadnej wojny wywoływać, ale po prostu nie wierzę :-) cisnąć do czerwonego czyli do przysłowiowego odcięcia nie jest to możliwe. Więc podtrzymuje tezę z poprzedniego posta :rolleyes:

- - - Updated - - -

PO takich wpisach jak gdynianki, coraz bardziej nabieram ochoty na QV :P
Myślałem o QV, ale wygrało lenistwo w postaci TCT :) różnica w cenie była już niewielka bo raptem 6 kilo..

nikt nie mowil o odcieciu, ale do czerwonego pola jak najbardziej. nowa trasa, na razie 1 tys km pokazuje mi zuzycie n apoziomie 10,5l teraz. a uwierz mi, nie jezdze jak ciota ;) zreszta inaczej bym nie kupowala QVki ;)

Mi przez 50 tys km ciagle pokazuje 10l/100. 40% trasa(100-200+ km/h) 60% miasto
Chociaz raz z synem jechalismy do warszawy, a wtedy to byly naprawde rajdy - caly czas 180-230 to spalanie pokazywalo okolo 13l. QVka jest jak dla mnie mega oszczedna :D

Mi przez 50 tys km ciagle pokazuje 10l/100. 40% trasa(100-200+ km/h) 60% miasto
Chociaz raz z synem jechalismy do warszawy, a wtedy to byly naprawde rajdy - caly czas 180-230 to spalanie pokazywalo okolo 13l. QVka jest jak dla mnie mega oszczedna :D

I dochodzimy powolutku do prawdy :), czyli jednak trochę trasy... Jak się potem okażę to wcale nie 40% tylko 50-60% to jednak trasa... itd itd. 13l przy 180 to chyba średniego ci wyszło? :). Na "chwilowym" to wahania mogą być bardzo duże w zależności od tego czy jedziesz pod górkę z górki. Moje dane podawane były dla miasta, a nie jakiś tam miksów i innych prób poprawiania sobie humoru, by przy znajomych mieć możliwość szpanowania "spalaniem" hehe :). Gdynianka nie wnikam czy twój styl jazdy jest ciotowaty, wydaje mi się, że styl jazdy można rozpoznać po średnim spalaniu pamiętający o powyższych "samo miasto", a nie miksy. Pisałem wcześniej o pewnym ważnym fakcie fizyki nie oszukamy choć bardzo bym chciał w kwestii spalania paliwa umieć to robić :) Pozdrowienia noworoczne dla wszystkich :)

- - - Updated - - -

ja lubię manuala akurat :D
Poza tym w QV nie ma już przynajmniej S&S ;)

Ale generalnie fajnie sięmoc rozwija w QV tak jednostajnie do przodu.
Myślałem, że większeg okopa ma moja Julka, tymczasem jak zacząłem patrzeć na licznik to się przyjemnie zdziwłem :)

Po prostu specyficznie jest wykres zrobiony dla teg osamochodu. Nie ma turbo dziury, to i nie wyczuwa się, że samochód się przyjemnie odpycha. Dopiero licznik mnie hamował. Myślałem, że wolniej jeżdżę :)

Ale ten moment gdy na 4 wciskasz gaz do dechy a ten bez zająknięcia zaczyna ciągnąc do przodu jest bardzo fajny :)

Jak większość uturbionych motorów. Rzekł bym, że taka charakterystyka poprawia bezpieczeństwo, szybciej można uciekać z "trudnych" sytuacji itd :)

- - - Updated - - -

Po raz kolejny pytanie.
Pacjent: klima auto
Czy podczas jak jest puszczony nawiew na nogi to powinno równiez lecieć coś na szybę?
gdy puszczam na szybę wieje tylkjo na szybę
Gdy wybieram centralnie to leci centralnie.
Ale gdy wybiorę na nogi to leci również coś na szybę...

Tak więc pytanie czy to normalne?
Ja przyznam, że trochę nie ogarniam tych nawiewów, ale efekt mam ten sam. Chyba nie da się całkowicie wyłaczyć nawiewu na "górę". Tak samo jak nie wiem jak zmusić górny centralny nawiew (ten regulowany) do pracy wtedy kiedy ja sobie tego życzę. Póki co raz tam coś dmucha raz nie hehe :) jak by duchy. Pozdro.

Tak Buczo to bylo średnie na 190 km (bialystok-warszawa). A co do tych procent to nie wiem jak to dokladnie wyliczyc, jade te 350 km do lublina, potem jezdze przez 10h po miescie , nastepnie powrot do bialegostoku( zajezdzam w pare miejsc w miastach po drodze). I jak to idealnie okreslic?

Ale jakby nie patrzec julka przez 9 miesiecy oberwala juz 50k km, co to bedzie po 3 latach (najbardziej dotarta qvka?)

Amortyzatory
Powrót