[Giulietta] Raport spalania

Mówimy tu o średniej z 40 km na autostradzie. Przy tych samych warunkach.
No tak - ale takie spalanie jest na dany dzień, na drugi dzień będzie wiało i w jedną stronę będzie 7l w drugą 8 przy tej samej prędkości.
Ja to widzę u siebie w cytrynie - za jednym razem spanie 4.2 przy 80km/h za drugim 5.4l - wszystko zależy od warunków w danym dniu.
Można uśrednić, że przy 120 pali tyle, a przy 150 tyle - ale nadal będzie to obarczone pewnym błędem.

Weekendowy wyjazd Wrocław - Praga - Wrocław, trochę autostrady, trochę przez góry, 4 osoby na pokładzie - 7l/100km. Prędkości raczej przepisowe. Spodziewałem się więcej.

532 km autostradą (nie licząc przejazdu przez Łódź) - 8,86
Prędkości pierwsze 300 km - do 120km/h, następne 250 km - do 140 km/h - powiem tak, jestem zadowolony!

Trasa Bydgoszcz - Szczecin, 260km, 4 osoby na pokładzie, dość sporo wyprzedzań, na wolnych odcinkach max 130km/h, średnie spalanie 8,6

wczoraj tak chciałem sobie sprawdzić - 50 km włączyłem tryb dynamic - przy spokojnej jeździe chwilowe spalanie 6-7,5 l kilka razy przy wyprzedzaniu (ruch spory) wcisnąłem do podłogi - wrażenia super :) - średnia z tego przejazdu to 8,3 l/100 km

Szczecin-Lublin, S3, A2 Wiskitki, DK50, S7 Radom, Puławy, S17, średnia prędkość z całej trasy 117km/h, na A2 jak się dało tempomat licznikowe 160, średnie spalanie z całej trasy - 9,3. Co by nie mówić, a jeżdżę między tymi miastami ponad 20 lat, średnie coraz wyższe, to i spalanie też.

Ostatnia edycja:
ostatnie tankowanie - na kompie pokazywało 10,1 a spod dystrybutora 10,5.

550km, 40% miasto, 60% poza miastem. Jazda jak zwykle czyli dynamiczna na tle innych ;)

Na kompie 320km zasięgu ok 1/2 baku, ruszam w trasę 370km, myślę dopełnię po drodze. Oczywiście spieszy mi się i stanie z tankowaniem kilka minut średnio mi się podoba. Nie tankowałem :) był moment że na kompie wyskoczył zasięg 420km !!! Skończyło się na tym że po powrocie mam początek rezerwy. Cuda :) . Tak na poważnie nie pociskałem ostro i do jazdy na maxa straciłem 10 minut.

Takie trochę OT ale jednak w temacie.
Czy ktoś ma do czynienia z QV manual i QV TCT?
Czy z automatem ten samochód po fl faktycznie średnio potrafi spalić nawet 1,5l mniej?

Racibórz - Wrocław. 60km krajówka 60-100km/h 7,1l, później 100km A4 z prędkościami 130-150km/h + korek 10 minut na autostradzie i korek 20 minut na wjeździe do Wro. Średnia 8,4.

Raciborz-Krakow, wysokie tempo, na A4 srednia 180km/h, z przodu bmw 428i wiec bylo co gonic. 11,5L

Raciborz-Krakow, wysokie tempo, na A4 srednia 180km/h, z przodu bmw 428i wiec bylo co gonic. 11,5L

Whoa, szacunek! Jak Ty to zrobiłes?! Rozumiem, że QV'ka, ale ja kiedyś jechałem Balice-Brzęczkowice i czas od bramki do bramki (wg. paragonów) miałem 18 minut, co mi dało ledwo średnią 162 km/h, a zasadniczo poniżej 2 paczek nie schodziłem... Nie wiem co bym musiał zrobić, żeby mieć średnią 180.

Informacyjnie dodam, że przy takich przelotach 1.4 MA pali ok. 14 (przy dystrybutorze), więc co 400 km i 2.5h trzeba robić przerwę. ;)

Jak 14 to wcale nie tak źle - skoro przy 90 km/h pali około 7, to 2 razy wyższa prędkość, 2 razy wyższe spalanie. Dla mnie OK :).

Whoa, szacunek! Jak Ty to zrobiłes?! Rozumiem, że QV'ka, ale ja kiedyś jechałem Balice-Brzęczkowice i czas od bramki do bramki (wg. paragonów) miałem 18 minut, co mi dało ledwo średnią 162 km/h, a zasadniczo poniżej 2 paczek nie schodziłem... Nie wiem co bym musiał zrobić, żeby mieć średnią 180.

Informacyjnie dodam, że przy takich przelotach 1.4 MA pali ok. 14 (przy dystrybutorze), więc co 400 km i 2.5h trzeba robić przerwę. ;)

świeże bmw załatwiało pusty lewy pas, u mnie też pewnie 14 ale połowa trasy to krajówka była stąd średnia 11,5 (2 lekkie osoby i z wiatrem za bmw)

O dziwo teraz zrobiłem znowu trasę Racibórz - Wrocław w deszczu na All Weather i 4 osoby = 9l (patrz wyżej 8,4). Hmmm na All Weather pali więcej czy jak doskoczyła jedna osoba to wzrosło spalanie o 0,6l ? o.0

O dziwo teraz zrobiłem znowu trasę Racibórz - Wrocław w deszczu na All Weather i 4 osoby = 9l (patrz wyżej 8,4). Hmmm na All Weather pali więcej czy jak doskoczyła jedna osoba to wzrosło spalanie o 0,6l ? o.0
all weather korzysta z tej samej mapy wtrysku co normal więc nie pali więcej, raczej większe obciążenie, ukształtowanie terenu , wystarczy trochę wiatru i spalanie podskoczy chociaż 0,6l. to niewiele - w granicach błędu raczej

Dość dawno nie kasowałem Trip B, uzbierało się 9200km, spalanie 9.5 l/100km.
Generalnie jeżdżę krótkie odcinki na trasie i miasto, dłuższe trasy sporadycznie. A i nie jeżdżę w stylu "dynamicznie ale bezpiecznie" :P

Mito 1.4 MA 135KM krótkie trasy po małym mieście 9.5l przy spokojnym wciskaniu gazu.

Amortyzatory
Powrót