• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Raport spalania

W poczciwej 145 tez nie obserwowalem zdychania podczas toczenia sie bez gazu.

Odnosnie spalania - mam Mito TB w wersji 120KM - w trasie jazda eco do 100km/h 7L.
Trasa w miare zwawo, do max 150km/h ok 9L.
Miasto - ok 9.5 eco, ok 11 dynamicznie, 13 przy palowaniu.
Chiciaz sie bije z myslami, chyba jednak zagazuje.

Witam,

Spalanie w mojej Julce QV, kształtuje się na poziomie:
autostrada 120 km/h 7,3 l/100km
autostrada 140 km/h 9,0 l/100km
miasto 11 l/100km

średnia 9,5 l/100km

W trybie dynamic w trasie jestem w stanie spalić mniej benzyny niż w trybie normal - podniesiony moment silnika.

Chyba niezły wynik - co o tym sądzicie?

Daje słowo :)

Ale trzeba się postarać żeby osiągnąć taki wynik.

Przy zwykłej jeździe ze zmienną prędkością spalanie od razu rośnie, ale nie notowałem jak dotąd średniego spalania wyższego niż 10 l/100km.
W sumie jestem mile zaskoczony niskim spalaniem. Nie liczyłem na taki wynik.

... Ale trzeba się postarać żeby osiągnąć taki wynik....
Tu nie chodzi o to aby tak jeździć aby jak najmniej spalać -to nie konkurs kto najdalej zajedzie na "kropelce" - takie wyniki o niczym nie informują, a co najwyżej moga rodzić pytanie po co kupiłeś alfe, lepsza byłaby skoda do wykręcania wyników. Trzeba normalnie się poruszać (tu jeszcze ma znaczenie styl jazdy) i wtedy podawać wyniki

...Przy zwykłej jeździe ze zmienną prędkością spalanie od razu rośnie....
W celu ustalenia spalania proponuję nie patrzeć na spalanie chwilowe... Nie sztuka się rozpędzic, a potem jechać ze stałą prędkościa na wysokim biegu i na tej podstawie podawać wynik spalania. Kunie mechaniczne musza się czyms żywić i jest to paliwo....

Jasne, że to nie konkurs kto dalej na zbiorniku zaleci. Chciałem jedynie podzielić się informacją o wartości spalania, którego się nie spodziewałem kupując QV.
Czytając komentarze w niniejszym temacie i dziwiło mnie, że 1.4 MA spala powyżej 10 l/ 100 km.
Sam (przed zakupem QVki) brałem pod uwagę spalanie średnio w okolicach 12 l/100km - więc jestem mile zaskoczony.
Liczby, które podałem to nie chwilowe wartości spalania a pomiar na trasie 150 km naturalnie stała prędkość. Wartość średniego spalania z komputera pokrywa się z ilością paliwa tankowanego na stacji.

Dla przypomnienia:
autostrada 120 km/h 7,3 l/100km
autostrada 140 km/h 9,0 l/100km
miasto 11 l/100km

Tankuję Orlenowską Vervę oraz VPower 100 lub VPower 95 - w zależności co Shell ma w ofercie.
A jakie paliwa Wy polecacie?

a albo z
Daje słowo :)

W sumie jestem mile zaskoczony niskim spalaniem. Nie liczyłem na taki wynik.

Ja nie jestem specjalnie ździwiony. Na trasie QV nie powinna spalać mocno wiecej niż MA przy stałej prędkości. Powinieneś tylko dokładnie zweryfikować dane, które podaje komputer pokładowy na stacji przy kilku tankowaniach bo użytkownicy QV pisali, że zaniża nieco spalanie. Wyniki, które podają niektórzy forumowicze wydają się wysokie ale przeważnie są one wynikiem ciężkiej nogi o którą nietrudno przy takiej charakterystyce wozu lub trudnych warunków drogowych (np. jazda miejska na krótkich odcinkach). Przy wykorzystaniu potencjału drzemiącego w technologii downsizingu można nawet w benzynowych Giuliettach uzyskać przyzwoite wyniki spalania a wyniki twojej QV-ki są tego najlepszym dowodem.

Ja przy tej samej mocy silnika mam spalanie 7.8 litra, 12.000 zł tańsze auto i większą kulturę pracy silnika. Co kto lubi :).

ja swojej julki nie oszczędzam z jtdm nie ma zabawy wiem ze mam dpf i inne pierdoły i cisnę w to autko a ze noga lekka u mnie nie jest to inna sprawa a co do spalania i tak najważniejsza jest frajda z jazdy

No dobra to ode mnie łyżka dziegciu ;)

Warszawa - Karwia--> 10,1l /100 km | 4 h ;)
Na tej trasie zadowalające spalanie ale przyjemnie autostradą jedzie, choć czasem trochę głośnawo

Nie wiem, jaki masz silnik, ale 1.4 MA jest OBŁĘDNIE cichy w porównaniu do 1.6 TS w 147.

zwykłe 1.4 ;)
Nie miałem na myśli silnika, bo tego to nie słyszałem ;)
Bardziej miałem na myśli głośność powietrza opływającego samochód przy pewnych prędkościach.
Choć i tak jest to o wiele lepiej w porównaniu do zwykłego kompakta.

Na plusy to pewnośc prowadzenia przy większych prędkościach. nie czuć że się tyle jedzie :)

Chwalisz się czy żalisz? -5,6l paliła moja 156 na zwykłej krajowej drodze...
Dobre pytanie.
Mój ponad 200 konny M-jet pali na "zwykłej krajówce" mniej niż 5/100.
Więc chwalisz się, czy żalisz?

I błagam: skończcie z tą "kulturą pracy" 1.4 M-air. On brzmi jak kosiarka do trawy.
Z takim podejściem, to dźwięk diesla przy wyższych obrotach, można śmiało opisać jako: rasowy klang (co będzie zresztą bardziej prawdziwe, niż "kultura" 1.4)
:)

temat spalania to temat tabu i tyle!!!!!! miałem p-407 palił tyle ile musiał.. zero problemów z autkiem. julke traktuje podobnie - ale tak szczerze 170 km w julce robi swoje w p-407 było 138 km i inny klimat jazdy autkiem wiec kazdy znas poda inne spalanie i tyle wiem e następne autko to alfa z diabłem pod maska i tyle

Amortyzatory
Powrót