• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

radosuaf - Giulietta 1.4 MA i 75 2.0 TS

Daj mi namiar na kogoś, kto transaxle ogarnia, zamiast szydzić :). W tym tygodniu wyskoczę na A2, zobaczymy jak idzie... Chcę w końcu trochę pojeździć tym autem, swoje w warsztacie już odstało :).

Ostatnia edycja:
Dzisiaj w końcu w aucie wylądowało radio... Różne rozwiązania, powiedzmy, "średnio ergonomiczne" we włoskich autach byłem w stanie zrozumieć, ale zorganizowanie wnęki na radio tak, że wyświetlacz widać tylko w pozycji leżącej, a miejsc na głośniki tak, że dźwięk wydobywa się jak spod ziemi i trzeba ustawić balans kompletnie bez sensu, żeby było słychać oba, przekraczają moje pojęcie...

W poniedziałek wymiana poduszek silnika i przegubów wału napędowego, w środę pranie wnętrza. Jestem w trakcie załatwiania dolotu powietrza w Anglii, jeszcze wygluszenia komory silnika, owiewki i wąż górny chłodnicy i będzie można myśleć o kosmetyce :-).

Radio w 75 to chyba złośliwa odpowiedź konstruktorów na żądania marudzących klientów, którzy sami nie wiedzą czego chcą(bez urazy, tez mam radio ;) ). :D Wiadomo przecież, że w Alfy woziły swych właścicieli głównie po krętych serpentynach, na których świadomy kierownik, przejęty wchodzeniem w zakręty, słuchał głównie melodii silnika i ewentualnie klaksonów z naprzeciwka. :D

Jak Alfa ma ponad 23 lata to podgłośnienie radia pomaga w odcięciu się od stuków i puków, których chwilowo mam w nadmiarze :). Poza tym, nie zapominajmy, że 75 to sedan klasy średniej, więc jednak trochę dupowóz, a nie auto sportowe :).

Dzisiaj odebrałem auto po wymianie poduszek silnika oraz przegubów i łożyska wału. Jedno słowo po odpaleniu silnika: SZOK. Dzwoniące, drżące, głośne auto nagle stało się przyjemnym zwartym sedanem :). Widziałem części po wyjęciu, jedna poducha nawet wyglądała, poza sparciałą gumą (mimo wszystko widocznie wygięta, jak się dokładnie spojrzało), ale druga praktycznie rozwalona kompletnie, przedni przegub w kawałkach (dosłownie), pozostałe dwa nawet jakoś wyglądały, ale jak wymieniać, to w komplecie...
W sumie samochód jechał od razu na pranie tapicerki, więc zrobiłem nim jakieś 20km i nie miałem okazji za bardzo się nacieszyć, ale różnica jest potężna. Zaczynam naprawdę lubić to auto :). Jak sobie porównam "trupa", którym toczyłem się z Karlovych do tego, co jest w tej chwili, to serce rośnie, mimo morza gotówki wpakowanego w ten pojazd.

Tematy mechaniczne chyba nareszcie zakończone, pozostaje dopieszczanie estetyczne (czyt. dokupowanie kolejnych brakujących pierdółek) i zbieranie na lakierowanie budy :). Postaram się wrzucić jakieś fotki wnętrza po czyszczeniu.

Alfa po myciu, na razie tylko kilka dziadowskich ujęć z komórki, zrobię jakieś ładniejsze w weekend może:
312.jpg

313.jpg

314.jpg

315.jpg

316.jpg

Ostatnia edycja:
Nie powiem, auto ma swoisty urok, ale trzeba się do niego przekonać :). Ja mam niestety tak, że aby się w pełni cieszyć autem, wszystko w nim musi być idealnie. Tak więc czeka mnie jeszcze trochę wkurzania się drobiazgami... Ale generalnie jest już naprawdę DOBRZE. Tak wygląda miejsce pracy nocą :):

344.jpg

Ostatnia edycja:
Moim zdaniem miejsce na sterowanie szybami super. Pod ręką łatwy dostęp i dwoma guzikami i kierowca i pasażer ma dostęp.
Musisz wymienić te czerwone guziki na zielone jak od szyb bo bursztynowe są od wersji przed liftem :)

Tak.
W 1989 roku po drugim lifcie zrezygnowano z czerwonego podświetlania wnętrza ( w sensie zegary i przyciski ).
Przyciski do szyb masz w odpowiednim kolorze ale te wewnętrzne od podświetlania powinny być również zielone ( pewnie ktoś zgubił je swojego czasu i zastąpił tym co miał pod ręką ).
Tu masz widoczną różnicę w aukcji na ebay:
http://www.ebay.com.au/itm/Alfa-Rom...=AU_Car_Parts_Accessories&hash=item1e79236329

Tak powinno być:
http://www.ebay.com.au/itm/Alfa-Romeo-75-light-switch-/360627270399

Cholera, następna pierdółka do dokupienia - myślałem, że skoro to nie szyby, tylko oświetlenie, to tak ma być... Dzięki.

Stefan, będziesz się tłumaczyć, koledzy z brytyjskiego forum twierdzą, że taka kombinacja jest możliwa (pomarańczowe klawisze oświetlenia, zielone szyb) :). Kilka zdjęć z dzisiejszego mycia:
3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

Jak widać na przedostatnim zdjęciu, "zginęło" mi kilka pseudo śrubek z felg... Czy ktoś wie, gdzie można takie skombinować i czym najlepiej je przykleić? "Śrubki" są plastikowe, felga aluminiowa lakierowana.

Amortyzatory
Powrót