• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

[Giulietta] Racechip S - Wasze doświadczenia

Dzięki za raport, w sumie nie wychodzi wogóle źle :)

Moje statystyki spalania z Racechip S z kilku przejechanych zbiorników paliwa (jazda głównie dynamiczna po Warszawie).
Generalnie spalanie wg kompa jest ok 6% niższe niż w rzeczywistości. Wcześniej nie było żadnych różnic.

kilometry spalanie
729,0 mieszane (280km trasa) - 6,2l/100km komp (rzeczywiście 6,7l/100) Amic
646,0 miasto - 7,2l/100km komp (rzeczywiście 7,55l/100) Amic (5% więcej pali niż wskazuje komp)
675,0 miasto - 7,0l/100km komp (rzeczywiście 7,4l/100) Amic (6% więcej pali niż wskazuje komp)
820,0 miasto - 6,2l/100km komp (rzeczywiście 6,6l/100) Amic (6% więcej pali niż wskazuje komp)
739,0 miasto - 6,4l/100km komp (rzeczywiście 6,8l/100) Amic (6% więcej pali niż wskazuje komp)
782,0 miasto - 6,1l/100km komp (rzeczywiście 6,5l/100) Amic (6% więcej pali niż wskazuje komp)

Wow, jak osiągnąć takie spalanie? Mam 2.0 170km z 2019 i nie schodzę poniżej 8, w zasadzie to bliżej 9 średnio. Jakieś porady?

Może jeszcze masz auto na dotarciu. Moze jakieś opory np zakleszczone hamulce, linka ręcznego na bardzo naciągnięta albo bardzo ciężka noga. Chociaż ja też teraz nie żałuję paliwa :)
Moje spalanie to raczej standard. W alfie 156 jtd 150km najmniej na trasie palił mi ok 4.8l realnie. Tak samo mam w Julce przy spokojnej jeździe bez chipa.
W mieście to pewnie 8 może spalić ale powyżej 8-9l/100 to dużo.
Może spróbuj pojeździć jak emeryt i zobacz jakie będą wyniki spalania. Sprawdź czy są jakieś opory przy jeździe na luzie.

Może jeszcze masz auto na dotarciu. Moze jakieś opory np zakleszczone hamulce, linka ręcznego na bardzo naciągnięta albo bardzo ciężka noga. Chociaż ja też teraz nie żałuję paliwa :)
Moje spalanie to raczej standard. W alfie 156 jtd 150km najmniej na trasie palił mi ok 4.8l realnie. Tak samo mam w Julce przy spokojnej jeździe bez chipa.
W mieście to pewnie 8 może spalić ale powyżej 8-9l/100 to dużo.
Może spróbuj pojeździć jak emeryt i zobacz jakie będą wyniki spalania. Sprawdź czy są jakieś opory przy jeździe na luzie.

Na dotarciu to nie, w tej chwili przebieg 18k (trasa/miasto 45/55%), dwa razy zmieniany olej, po pierwszym przeglądzie. Czy ciężka noga? trudno powiedzieć, jeżdżę trochę na D, lubię czasem ruszyć ze świateł ale bez przesady, nie gazuję do dechy za każdym razem :) W trasie przy 140km/h pali ok. 7.5l, więc to również powyżej Twoich średnich, nie będę przecież jeździł 90-110, w tedy faktycznie jest koło 5l. Zasadniczo w trasie jeżdżę 170-190 i wtedy mam ok.9l.

Od nowego zalania poobserwuję jak to jest przy przesadnie spokojnej jeździe :)

W trasie przy 140km/h pali ok. 7.5l Zasadniczo w trasie jeżdżę 170-190 i wtedy mam ok.9l.
Od nowego zalania poobserwuję jak to jest przy przesadnie spokojnej jeździe :)
Napisz proszę jeszcze jaki to silnik bo jeśli 2.0 to przy tych prędkościach o których piszesz to spalanie masz wysokie.
U mnie przy 140 - 150 to jest około 6.3 litra a przy 170 -190 nieprzekracza 8

Napisz proszę jeszcze jaki to silnik bo jeśli 2.0 to przy tych prędkościach o których piszesz to spalanie masz wysokie.
U mnie przy 140 - 150 to jest około 6.3 litra a przy 170 -190 nieprzekracza 8

2.0 jtdm turbo diesel 170km TCT, z ostatniego baku 50/50 trasa miasto mam 9.1l, oprócz poobserwowania przy spokojnej jeździe na następnym baku, jakieś sugestie co mogę zrobić/sprawdzić?

2.0 jtdm turbo diesel 170km TCT, z ostatniego baku 50/50 trasa miasto mam 9.1l, oprócz poobserwowania przy spokojnej jeździe na następnym baku, jakieś sugestie co mogę zrobić/sprawdzić?

To trochę za dużo masz, ja mam identyczną konfigurację i pali mniej, ile masz przejechane?
Dodam iz te spalania to z trasy gdzie na pokładzie były 3 osoby i obładowane auto latem z klimatyzacją.

Ostatnia edycja:
Panowie brac czy nie brac silnik 1.4 ma , nie popierdzieli sie nic ? Widze opinie glownie diesel , a to jednak 2.0 , troche sie boje bo z 1.4 170 kucy to i tak sporo , ale korci mnie

Wlasnie jedzie do mnie box , na jaka wartość najlepiej ustawić?

Ja na Racechip S mam na 4 i jest ok.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Wlasnie jedzie do mnie box , na jaka wartość najlepiej ustawić?

Zamawiałeś przez race-chip.pl czy z allegro albo z DE?
Ja złożyłem zamówienie w niedzielę 16.08 na stronie polskiego dystrybutora, dostałem automatyczną odpowiedź o przyjęciu zamówienia i cisza.
Po 2 dniach napisałem maila z pytaniem jaki jest status, odpowiedź otrzymałem dopiero w czwartek, że już jutro dostaną przesyłkę z Niemiec i w piątek 21.08 wysyłają kuriera do mnie. Poprosiłem o list przewozowy. Jest środa 26.08, zero odpowiedzi, kuriera nie było...

Zamawialem z niemieckiej strony w zeszly czwartek i dopiero wczoraj wyslali , tez pisalem maile z pytaniami , troche dlugo to trwa

Dzisiaj podlaczylem boxa , ustawilem na 4 i po odpaleniu zapalil sie check, odlaczylem i dalej check, odpialem plusa z aku na chwile podlaczylem ponownie boxa check dalej sie swiecil ale troche sie rozgrzal i wszystko ok, teraz tak mysle czy to przez boxa czy to wina czagos innego, auto stalo 3dni bez odpalania, co sadzicie?

Box raczej nie ma wpływu przy odpalaniu bo ma zwłokę w działaniu. Możesz ustawić na 3 i zobacz czy wszystko ok. Może to wina wtyczek a może aku . W instrukcji też opisane jedt co robić przy checku

Zobacze jutro rano , ustawilem na 4 i podczas jazdy na n czy d wszystko git , nawet jakby bardziej zrywny:) zobaczymy czy na n jak bedzie mokro i bedzie zrywal trakcje to znaczy ze dziala:) a co do checka mam nadzieje ze to nie poczatek ma

Zobacze jutro rano , ustawilem na 4 i podczas jazdy na n czy d wszystko git , nawet jakby bardziej zrywny:) zobaczymy czy na n jak bedzie mokro i bedzie zrywal trakcje to znaczy ze dziala:) a co do checka mam nadzieje ze to nie poczatek ma
Sprawdź kod błędu to będziesz wiedział więcej[emoji16]

Sprawdze to przez jakis program na tel , ma zlaczke do obd na bluetoth

Amortyzatory
Powrót