• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

pytanko do znawców tematu

macki2go

Użytkownik
Auto
Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 160km była Alfa Romeo 156 fl 1.9 jtd 180 ps była Alfa Romeo 156 1.9 jtd
zmiana kierownicy i wykorzystanie przycisków

Witam mam pytanko do znawców tematu.....powycierała mi się już strasznie kierownica skórzana w mojej alfie i moge kupić ładną kierownice ale z wersji selespeed........moje pytanko brzmi czy mógł bym w jakiś sposób wykorzystać przyciski znajdujące się w kierownicy np do podgłaśniania mojego radia ??????? ewentualnie co bedzie potrzebne do takiej przeróbki ????? moje radio to pioneer deh-P4900IB z góry dzięki za pomoc

Ostatnia edycja:
proszę o zmianę tytułu tematu na taki, który będzie sugerował jakie będzie poruszane zagadnienie.

A skąd weźmiesz dodatkową wiązkę do tych przycisków w kierownicy? Poza tym nie da się występującymi na rynku przejściówkami przerobić sygnału z tych guzików na sterowanie np głosem w radiu. Musiał by się tym zająć jakiś elektronik-fanatyk i może by mu to wyszło ale głównym problemem jest brak połączenia w aucie nie przystosowanym do wersji kierownicy selespeed.

Witam mam pytanko do znawców tematu.....powycierała mi się już strasznie kierownica skórzana w mojej alfie i moge kupić ładną kierownice ale z wersji selespeed........moje pytanko brzmi czy mógł bym w jakiś sposób wykorzystać przyciski znajdujące się w kierownicy np do podgłaśniania mojego radia ??????? ewentualnie co bedzie potrzebne do takiej przeróbki ????? moje radio to pioneer deh-P4900IB z góry dzięki za pomoc

Oczywiście dało by się to zrobić. Wiele razy przerabiałem podobną kwestię w różnych autach. Najprostszym rozwiązaniem jest rozebranie pilota na podczerwień pasującego do Twojego radia, montaż go wewnątrz w kierownicy, połączenie przycisków sterowania radiem z kierownicy z przyciskami pilota oraz wyprowadzenie diody nadawczej podczerwieni na zewnątrz (można to zrobić w ukryty sposób). Jedynym minusem takiego rozwiązania jest to, ze jeśli dioda podczerwieni znajduje się po lewej stronie (przy skręcie) to nie zawsze zadziała funkcja przy wciśnięciu przycisku, ale z drugiej strony kto używa sterowania radiem przy kierownicy obróconej o 180stopni ?? ;)

Amortyzatory
Powrót