• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Pytanie przed wymianą przedniej szyby

• Autor wątku Autor wątku LukaszS84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam
No i mnie dopadła ta przyjemność wymiany szybki :( 30cm rysa nad nawiewem powietrza, mam takie pytanie czy ma to jakieś znaczenie jakiej firmy zamówię szybę czy nie zawracać sobie tym głowy? czy nordglass czy Pilkington ma to jakieś większe znaczenie na pewno nie będę zamawiać ze znaczkiem AR tylko dla tego znaczka. (z drugiej strony przy ewentualnej sprzedaży auta już będzie marudzenie a bity a szyba nie oryginalna i talie tam :) jak to kupujący :) ) myślałem tez o używanej z tego samego roku ale jak ma być "wypiaskowana" ze pod słońce będzie się robić biała to wole już nową.

Zdecydowanie odpusc sobie Nordglass, po opiniach na forum mozna wnioskowac ze to jedno wielkie gowno. Porob zdjecia auta w stanie jaki jest teraz by przy ewentualnej sprzedazy moc pokazac dlaczego zostala wymieniona gdyby kupujacy mial z tym problem.

Rysa czy pekniecie? Od srodka czy zewnatrz? Moze dalo by sie pod AC podciagnac jesli masz ochrone znizek to nie ma sie nad czym zastanawiac, ja po uderzeniu kamienia zrobilem z AC i mam oryginal ze znaczkiem, koszt niecale 2000zl, wszystko oddalo PZU.

Rysa czy pekniecie? Od srodka czy zewnatrz? Moze dalo by sie pod AC podciagnac jesli masz ochrone znizek to nie ma sie nad czym zastanawiac, ja po uderzeniu kamienia zrobilem z AC i mam oryginal ze znaczkiem, koszt niecale 2000zl, wszystko oddalo PZU.
Pęknięcie od zewnątrz w jednym miejscu widać bardzo mały odprysk jak by z kamyka i od niego idzie pękniecie długie na 30-40 cm. a AC jeszcze się nie dowiadywałem jakie mam opcje ale na pewno była opcja na używanych częściach czy jakoś tak.

Pilkington jedynym dostawcą szyb przednich do AR 159, więc kupując bez logo ale ze znaczkiem Pilkingtona zawsze jesteś bliżej oryginału niż od innego producenta.

co do ogrzewania strefy wycieraczek...czytałem gdzieś,że takie małe oczka widoczne w dolnym, czarnym pasie szyby oznaczają, że szyba ma ogrzewanie...Czy to prawda? Mam te oczka, ale ogrzewanie nie działa...Czy może to być na osobnym bezpieczniku?

co do ogrzewania strefy wycieraczek...czytałem gdzieś,że takie małe oczka widoczne w dolnym, czarnym pasie szyby oznaczają, że szyba ma ogrzewanie...Czy to prawda? Mam te oczka, ale ogrzewanie nie działa...Czy może to być na osobnym bezpieczniku?
tego jeszcze nie wiem ale jak wymontują mi szybę to od razu sprawdzę jak to sie ma i czy są jakieś przewody. A z AC nie sie nie kalkuluje w Rzeszowie szyba wraz z wymiana 380 pilington.

jeszcze jedno pytanie czy przy wymianie szyby muszę wymieniać jakieś uszczelki?

Ostatnia edycja:
Oczka są stosowane w celu ustawienia wycieraczek na linii. Przynajmniej do tego służą w FAP. Ogrzewana szyba jest zazwyczaj z pasem przeciwsłonecznym u góry szyby.

Jeżeli te oczka są koloru rudawego to masz podgrzewanie, jeżeli przeźroczyste to podgrzewania brak.

tego jeszcze nie wiem ale jak wymontują mi szybę to od razu sprawdzę jak to sie ma i czy są jakieś przewody. A z AC nie sie nie kalkuluje w Rzeszowie szyba wraz z wymiana 380 pilington.

jeszcze jedno pytanie czy przy wymianie szyby muszę wymieniać jakieś uszczelki?

kolego w ASO w Rzeszowie taka cena czy w jakims innym serwisie??To nie duzo

Oczka są stosowane w celu ustawienia wycieraczek na linii. Przynajmniej do tego służą w FAP. Ogrzewana szyba jest zazwyczaj z pasem przeciwsłonecznym u góry szyby.
Czyli pióra mają być zamontowane na linii oczek? U mnie są zdecydowanie wyżej...

Oczka mam raczej rdzawe, tylko dlaczego nie grzeje?

Oczka mam raczej rdzawe, tylko dlaczego nie grzeje?

Grzanie załącza się wraz z włączonym ogrzewaniem tylnej szyby. Podpięcie jest poprzez jedną wtyczkę po środku u dołu szyby pod tą plastikową osłoną.

kolego w ASO w Rzeszowie taka cena czy w jakims innym serwisie??To nie duzo

Dzwoniłem na nr. tel podany na stronie pilington, do aso nawet nie mam zamiaru jechać. Po przeczytaniu tego tematu wiem ze te szyby sie nie powinny różnic poza tym znaczkiem. Powiedzieli mi ok 280zł z szybę i 100zł wstawienie. Dla porównania w nisku gdzie mam znacznie bliżej 550zł. u nas w Biłgoraju 470zł

Ostatnia edycja:
plus paliwko do Rzeszowai masz ok.450 zl czyli na to wychodzi ze w Biłgoraju wymienisz za takie same pieniadze

Przed zimą wymieniałem szybę właśnie w NordGlass i nie mogę złego słowa powiedzieć na samą szybą jak i jakość montażu do tego dostałem zdjęcia i zaświadczenie że wymienili szybę z powodu odprysku a nie z powody wypadku pojazdu co pewnie przy odsprzedarzy zawszę się przydą bądź co bądź ludzie są różnie widzi szybę nieoryginalną i odrazu wnioskują że auto na 100% było bite.....

Ty to mogles lepiej polaczyc z noworocznym spotem a nie z zakupami:D

No tak ale to pękniecie to mam dopiero od tego wtorku.

Przed zimą wymieniałem szybę właśnie w NordGlass i nie mogę złego słowa powiedzieć na samą szybą jak i jakość montażu do tego dostałem zdjęcia i zaświadczenie że wymienili szybę z powodu odprysku a nie z powody wypadku pojazdu co pewnie przy odsprzedarzy zawszę się przydą bądź co bądź ludzie są różnie widzi szybę nieoryginalną i odrazu wnioskują że auto na 100% było bite.....

Sprawdzanie szyb to pewnie pierwsza rzecz jaką robi kupujący :) zanim jeszcze pomyśli o mierniku lakieru, ja co prawda nawet nie miałem miernika ale na szyby zwróciłem uwagę ale dopiero jak bylem już w domy ;)
ile Cie kosztowała szyba z wymianą

Sprawdzanie szyb to pewnie pierwsza rzecz jaką robi kupujący :) zanim jeszcze pomyśli o mierniku lakieru napisał:
Szybę wymieniałem z ubezpieczenia ale o ile dobrze pamiętam jak pytałem ile by mnie taka przyjemność kosztowała to powiedzieli mi 450zł

A wiec tak, szyba wymieniona na nową Pilkington w promocji dostałem wygłuszającą :) ale ze znaczkiem pilkingtona nie AR, a jeśli chodzi o podgrzewany pas wycieraczek to żadnego przewodu u mnie nie było, pani z firmy pilkington powiedziała ze maja szyby z tym pasem ale tylko w wersji z czujnikiem światła i pasem przeciwsłonecznym, poza tym jest około 3 razy droższa od zwykłej.
cała operacja trwała około godziny, nakleili mi jeszcze wizytówkę której teraz muszę się jakoś pozbyć bo strasznie drażni oko taka zielona naklejka na przodzie.

Ostatnia edycja:
Witam,

Wygląda na to że przyjdzmie i mi wymienić szybę, ponieważ odprysk który miałem tej pięknej zimy na naszych cudownie dziurawych drogach przerodził się w dosyć spore pęknięcie.
W moim przypadku samochód jest wyposażony w szybę na wypasie to znaczy solarną z podgrzewaną strefą wycieraczek i pasem przyciemnianym.
Ceny są trochę porażające (820zł za najtańszy zamiennik) i ok 1100zł za Pilkingtona.

Czy ktoś może ma dostęp do tańszych rozwiązań tudzież do używanych szyb solarnych?

Amortyzatory
Powrót