• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

pytanie odnosnie osiowania proxy

Nie wiem, wszystko mam jak trzeba i nic. W du...e z tym.
W ustawieniach jest ok, jest komunikat że powinien się łączyć z can.Jak zeskanowałem to odnalazł tylko sterownik silnika .Więcej nic.Próbowałem z absem to wywalił komunikat o jakiejś przystawce czy coś w kolorze niebieskim ? jakoś tak.

Na cholerę mi te fotele były w elektryce teraz mi to g...no miga przed oczami he he.

Ostatnia edycja:
Odkopuje. Mam sprawny kabel elm327, program MES 2.2 registered z chomika. Używany bez dostępu do netu. Zmieniony licznik na brytyjski (jestem w UK i rejestruje tutaj swój biały bolid). Sterowniki do kabla zainstalowane pomyślnie, program MES testuje i jest prawidłowo podłączony z kablem. Błędy usuwam, w różne miejsca jest dostęp ale do CAN Proxy sie wejść nie da. Biore połącz i wyświetla błąd żeby sprawdzić kabel lub port com bo połączenie niestabilne. O co chodzi? Chce dograc licznik bo mruga a na przeglądzie musi być sprawne wszystko. Ktoś ma jakiś pomysł? Kabel posiada przełącznik (zdaje sie związany z tym stykiem do wylutowania). Próbować innym programem? Dodam że kabel jest mechanika, a nie mój. Uzyczyl mi go jedynie. Za wszelkie sugestie Bóg zapłać ;)

Odkopuje. Mam sprawny kabel elm327, program MES 2.2 registered z chomika. Używany bez dostępu do netu. Zmieniony licznik na brytyjski (jestem w UK i rejestruje tutaj swój biały bolid). Sterowniki do kabla zainstalowane pomyślnie, program MES testuje i jest prawidłowo podłączony z kablem. Błędy usuwam, w różne miejsca jest dostęp ale do CAN Proxy sie wejść nie da. Biore połącz i wyświetla błąd żeby sprawdzić kabel lub port com bo połączenie niestabilne. O co chodzi? Chce dograc licznik bo mruga a na przeglądzie musi być sprawne wszystko. Ktoś ma jakiś pomysł? Kabel posiada przełącznik (zdaje sie związany z tym stykiem do wylutowania). Próbować innym programem? Dodam że kabel jest mechanika, a nie mój. Uzyczyl mi go jedynie. Za wszelkie sugestie Bóg zapłać ;)
Z tego co wiem proxy da się tylko kablem kkl zrobić. Elmem raczej nie.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

[MENTION=39506]witkoszczak[/MENTION] niestety jesteś w błędzie gdyż proxy robimy właśnie elm327.

Wystukane z Galaxy S5 Neo

[MENTION=39506]witkoszczak[/MENTION] niestety jesteś w błędzie gdyż proxy robimy właśnie elm327.

Wystukane z Galaxy S5 Neo
O kurde faktycznie mi się popieprzyło ;)
Mam oba kable i juz nie raz robiłem proxy.

Ewentualnie jak jest kabel podłączony i wchodzisz w fes/mes to weź kliknij szukaj interfejsu powinno samo znaleźć ale z prędkością jakąś dużą już nie pamiętam i zmień na 38400

Kabel elegancko wykrywa, pojawia sie info że połączy ze wszystkimi modułami, coś tego typu ;) ale już chyba wiem ocb że nie działa- to jest kabel nie shakowany przez wylutowanie tranzystora , tylko standardowy. W dodatku uniwersalny jakiś. Już zamówiłem własny i sobie wylutuje co trzeba żeby działało jak należy z moją AR 147

Kabel działa. Przeprowadziłem proces osiowania ALE licznika sie nie udało aktywować. Pytanie dlaczego? Zapis damych Tablica przyrządów NQS nieudana. Błąd: konfiguracja nieobsługiwana przez system! O co chodzi? Że licznik niekompatybilny?

Mogło się tak wydarzyć.

Tzn, co masz na myśli nie dało się aktywować? Mruga licznik km ale sam licznik działa?

Mi osiowanie w MES działa tylko na języku angielskim.

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Mes 2.2. Błędy różne pousuwane. Podczas osiowania jak już dochodzi do licznika to pokazuje ten błąd o którym wpomnialem. Licznik ogółem działa normalnie, przebieg mil rośnie podczas jazdy, testy dla licznika w MES sie robią, tyle że przebieg miga. Może być tak że licznik ma jakiś niezgodny nr seryjny? Nie wylutowywalem rezystora. Kabel kupiony za 15£, sprzedający poradził podłączyć i sprawdzić czy sie połączy z CAN bo to niby troche lepsze kable niż chińczyki. I miał racje, dostałem sie bez kłopotu. Tylko że nie chce sie ten licznik dodać przy osiowaniu ;/

To chyba łatwiej będzie kupić inny i założyć, a obecnego sie pozbyć. Tylko jak dopasować żeby była zgodność 1:1 a nie kolejny błąd systemu...

Po VINie.
Zmieniałeśbo chciałeś mieć mile zamiast km tak ?
Daj VIN, nr starego, nr nowego to ci dobiorę

P.S. Włóż stary i przełóż tarcze :)

Niby tak można ale po co ;) teraz mam dwa- jeden swój stary i jeden brytyjski wsadzony ;) nr VIN: ZAR93700003200821. NR licznika starego w km/h : VDO: 110008953007 0164 250903 0315 V12 . Nr pod kodem kreskowym: 735290181 .
Tyle mam w tej chwili

Zmieniałem bo jestem w UK i rejestruje tu swoje auto a musze mieć w milach podziałke- taki wymóg urzędu DVLA

Mam coś.
Ale daj numer tego który nie chce się przyuczyć.

Amortyzatory
Powrót