• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

pytanie odnosnie osiowania proxy

Bartol

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147
Witam. Od zakupu Alfy mruga licznik. Kolega Omen polecił mi zrobienie osiowania proxy lecz fes nie pokazał błędów sieci CAN natomiast nie mogę się połączyć żeby zrobić osiowanie proxy;/ wszystko inne fes czyta bez problemu ma ktoś jakiś pomysł jak to pokonać?

Dodam tylko ze próbowałem zarówno kablem elm jak i viakenem kkl

Osiowanie proxy działa od wersji FES 3.2 albo dopiero 3.3 poprawnie nie pamiętam dokładnie. No i oczywiście tylko w pełnej wersji.

Witam. Od zakupu Alfy mruga licznik. Kolega Omen polecił mi zrobienie osiowania proxy lecz fes nie pokazał błędów sieci CAN natomiast nie mogę się połączyć żeby zrobić osiowanie proxy;/ wszystko inne fes czyta bez problemu ma ktoś jakiś pomysł jak to pokonać?

Dodam tylko ze próbowałem zarówno kablem elm jak i viakenem kkl

Dobra, widzę, że nie rozwiążesz tego problemu, jak chcesz, to daje 5K i podjeżdżam z lawetą po to Twoje padło ;) akurat grill potrzebuje to sobie przerzucę ;)

- Proxy Alignment działa tylko po sieci CAN, czyli tyko na kablu ELM 327.
- drugi warunek że musi mieć połączenie oraz brak błędów od wszystkich modułów.
- zrób CAN Info i pokaż log.
- dość ładnie Proxy Alignment działa pod AlfaOBD.

Dobra, widzę, że nie rozwiążesz tego problemu, jak chcesz, to daje 5K i podjeżdżam z lawetą po to Twoje padło akurat grill potrzebuje to sobie przerzucę
Kubus nie rozsmieszaj mnie chyba nie chcesz zebym sie wypowiedział o twoim ukleju :)

---------- Post added at 11:00 ---------- Previous post was at 10:41 ----------

- Proxy Alignment działa tylko po sieci CAN, czyli tyko na kablu ELM 327.
- drugi warunek że musi mieć połączenie oraz brak błędów od wszystkich modułów.
- zrób CAN Info i pokaż log.
- dość ładnie Proxy Alignment działa pod AlfaOBD.
no wlaśnie uzywałem kabla ELM 327 w Can Info nie ma zadnych błedow . moje pomysly sie wyczerpały ;/

A czy jeżeli kabel ELM 327 nie odczytuje CAN Info to znaczy, że nie komunikuje się z CAN, czy to może wina sterowników/interfejsu/FESa?

Okazało się, że to wina kabla. Trafiłem na chiński model. Po odlutowaniu rezystora wszystko działa. Osiowanie zrobione, przebieg nie mruga i przy okazji distance to service ustawione.

Okazało się, że to wina kabla. Trafiłem na chiński model. Po odlutowaniu rezystora wszystko działa. Osiowanie zrobione, przebieg nie mruga i przy okazji distance to service ustawione.

Znalazłem...
Jeżeli macie takie kabelki elm 327:
327h.jpg
To pewnie macie jeden z najtańszych na rynku chińskich kabelków opartych o chipset elm 327. Nie współpracuje on z modułami sieci can w naszych samochodach mimo współpracy z pozostałymi modułami obsługi ABS, Silnika itd. Aby kabelek usprawnić i móc nim np. osiować proxy czyli łączyć się z modułem sieci can należy wprowadzić bardzo prostą modyfikację w kabelku. Czynność jest bardzo prosta i potrzebujecie tylko 3 rzeczy: lutownicy, nożyka i śrubokręta
1.Należy wtedy ściągnąć tą nalepkę z napisem ELM 327 (najlepiej ostrym nożykiem).
2.Odkręcić 4 śruby pod nalepką.
3.Otworzyć wtyczkę i oczom ukarze się taki widok:
284176512-elmfix1.jpg
4. Znaleźć na płytce scalak z ośmioma nóżkami oznaczony jako MCP2551 (górne czerwone kółko) który wygląda tak:
284176512-elmfix2.jpg
5. Na scalaku znajduje się znacznik taka kropeczka - po przeciwnej stronie znacznika (kropeczki) między dwoma środkowymi nóżkami wpięty jest rezystor 121 jak zaznaczono na powyższym zdjęciu (dolne czerwone kółko).
6. Rezystor należy wylutować ponieważ wprowadza zbyt duże tłumienie sygnału różnicowego i po zabiegu ma wyglądać to tak:
284176512-elmfix4.jpg
7. TO WSZYSTKO!!! Wszystko składamy i cieszymy się działającym interfejsem opartym na elm 327.
8. Płytki drukowane w zależności od roku produkcji różnią się rozmieszczeniem elementów elektronicznych na płytce drukowanej dlatego należy na nich odnaleźć scalak MCP2551 i w jego obwodzie dokonać modyfikacji (usunąć rezystor zwierający nóżki nr 6 i 7):
284176512-elmfix6.jpg
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Ah odkrywam Stary temat mama taki kabel zrobiłem tak jak jest napisane i dalej nie działa zbyt duże opóźnienie

No a co powiecie na to? Zakupiłem kabel...U mnie w jtd osiowanie nie działa.Przyjechał kolega z silnikiem benzynowym 2.0 i u niego bez problemu przebiegło osiowanie...A chciałem zrobic u siebie ze względu na uruchomienie domykania szyb...

Wiem że banalne pytanie ale czy w FES zmieniłeś wersję swojej 147 ? :) Bo może nie chce Ci się połączyć z programem przez to że masz zaznaczoną inną wersję 147 od Twojej ?

koledzy mam prozbe czy mogłby mi ktoś na pw przeslac pełna wersje multiscan lub fiatecuscan z góry dziekuje

Też mam coś nie tak, kabel według sprzedającego ma działać, rozebrałem go i jest inny od tego na foto w tym temacie więc nie odnajdę tego elementu do wylutowania.Całkiem inaczej zaprojektowana płytka z diodami świecącymi SMD. Nie mogę się połączyć z autem całkowicie.Mam i fes i mesa i nic.nie jestem za bardzo biegły w tych sprawach ale myślałem że sobie poradzę a tu kiszka .
u mnie wygląda to tak.

IMG_20160215_193945.jpg

Ostatnia edycja:
Ja widzę ten rezystor 121 po lewej stronie

400.jpg

Chociaż nie za dokładne to zdjęcie.

Wystukane z Galaxy S5 Neo

Ostatnia edycja:
Ja go też widziałem ale nie byłem pewny, nie jestem elektronikiem,Wyżej chyba wyczytałem że to jest tylko usprawnienie ale powinien się łączyć a u mnie nic.Wywala komunikat "sprawdź kabel " i coś tam jeszcze.Może program mam lewy z chomika.

A dobrze skonfigurowany?
BTW to jest przewodowy tak?

Port i prędkość.
Można też dać bodajże żeby sam wyszukał interfejs.
Ale przede wszystkim sterowniki muszą być zainstalowane bo inaczej nawet się port COM nie pojawi.

Amortyzatory
Powrót