• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulietta] Pytanie do użytkowników MultiAir 170 KM - ważne

Roman35

ZBANOWANY
Auto
Giulietta 150 KM 2016
Jak już kiedyś pisałem, mam problem podczas ruszania na zimnym silniku. W najlepszym przypadku samochód dostaje czkawki, a w najgorszym ruszając na jedynce od pewnego momentu samochód jest jakby przyduszony i dodawanie gazu nic nie zmienia. Dopiero zmiana na dwójkę likwiduje problem, tylko nie da się zmienić bez szarpnięcia, tak więc, nie da się płynnie ruszyć. Co ciekawe, na wstecznym problem też nie występuje. Kiedyś było jeszcze gorzej, ale zrestartowali coś w sterowniku MA i było idealnie przez dwa dni.
Po rozgrzaniu silnika problem właściwie nie występuje, chociaż jest taki delikatny spadek mocy pomiędzy jedynka a dwójką, ale podobno to normalne.
Mieli zamienić sterownik MA z innym samochodem, ale podobno tam też to występuje i według centrali FAP to normalne. Jakoś nie chce mi się wierzyć, że nikt tego nie zauważył, a im pewnie chodzi o ten objaw, który występuje i na ciepłym silniku.
W związku z tym mam pytanie - czy macie taki sam objaw u siebie, ten który oni twierdzą, że jest normalny.

Nie mam żadnych takich objawów, ale ja ruszam zawsze z kopyta... Choć potrafię również ruszyć bez naciskania pedału przyspieszenia, operując tylko pedałem sprzęgła i nie mam żadnej czkawki

Ostatnia edycja:
u mnie nic takiego nie występuje, spadku mocy między 1 a 2 też nie odczuwam - zarówno przy spokojnym przyspieszaniu jak i w trybie "na dynamicznego menedżera"

też nic takiego nie zauważyłem na żadnym z trybów. Ani na zimnym ani rozgrzanym silniku.

Ja po uruchomieniu na zimnym silniku mam tak samo ale w ASO z tym nie byłem.

Ostatnia edycja:
Moim zdaniem taka jest mapa wtrysku i tyle. TTTM. Na Dynamicu jest inna (i wcale nie trzeba w Dynamicu ruszać z piskiem opon) i przez to mniej odczuwalne. Czkawki przy 2krpm nie mam, natomiast coś czuć przy łagodnym przekraczaniu tej granicy. Zdecydowanie nie zdławienie silnika, raczej kopnięcie. Trudno opisać...

Aha, i nie mam pojęcia co to jest spadek mocy między 1 a 2.

Najlepsza rada - porównaj z inną Julką w Twojej okolicy. Bo tak to każdy może to samo zjawisko inaczej odczuwać i opisywać...

To się dzieje tylko na zimnym silniku, więc nie jest to normalne.

mam tak samo jak Maciek, tylko że ja mam 190 kM.
dawniej egzamin jazdy polegał własnie na ruszeniu samochodem bez dodawania gazu.
dzisiaj każdy z tych nowo szkolonych kierowców taki test by oblał, a może nie ?

Dzisiaj zauważyłem kolejny niepokojący objaw.
Podczas ostrego przyspieszania na trójce, silnik jakby gasł na dziesiątą część sekundy.
Ale pewnie powiedzą, że mi się wydawało i jak im to udowodnić, jak dwa razy na dzień to się zdarzyło?

Moja Julka w trakcie przyspieszenia z gazem w podłodze powyżej 3kprm miewa czkawki, ale przypisuje to zimowkom i szperze..

pzdr, tadzikpl

Dzisiaj zauważyłem kolejny niepokojący objaw.
Podczas ostrego przyspieszania na trójce, silnik jakby gasł na dziesiątą część sekundy.
Ale pewnie powiedzą, że mi się wydawało i jak im to udowodnić, jak dwa razy na dzień to się zdarzyło?

Na "pocieszenie" Ci powiem, że to już na pewno nie jest normalne... Pewnie moduł MA coś jednak nawala.. W końcu nie wstawili Ci modułu z innej Julki? Może jest to jakiś pomysł.

- a co ECU na to, zapisał jakieś błędy.
- jesli masz interfejs to podaj liste blędów, jeśli tylko ASO to szkoda roboty.

Na "pocieszenie" Ci powiem, że to już na pewno nie jest normalne... Pewnie moduł MA coś jednak nawala.. W końcu nie wstawili Ci modułu z innej Julki? Może jest to jakiś pomysł.
Nie wstawili, bo stwierdzili, że tam jest tak samo, ale nie wierzę, żeby nikt tego wcześniej nie zauważył. Albo im się nie chciało, a teraz to już podobno pożyczyli samochód klientowi i nie mają podobno drugiego, w co tez nie chce mi się wierzyć.

- a co ECU na to, zapisał jakieś błędy.
- jesli masz interfejs to podaj liste blędów, jeśli tylko ASO to szkoda roboty.
Nie mam interfejsu. W ASO twierdzą, że na ma żadnych błedów. Dzisiaj jeszcze jadę. żeby mi zrestartowali moduł MA, bo raz pomogło na dwa dni, ale wtedy była awaria akumulatora i czujnika akumulatora, więc może coś się wtedy popieprzyło po ich wymianie.

No ja też ruszyłem dzisiaj na sprzęgle z ciekawości, bo nigdy tego nie robiłem, ale jest OK.

Ja zauważyłem ostatnio podczas niższych temperatur, że zaraz po odpaleniu zimnego silnika przy jeździe na pierwszym biegu lekkie wciśnięcie gazu powoduje w pierwszej chwili przydławienie silnika dopiero potem zaczyna przyspieszać.
Byłem dzisiaj w ASO z innym tematem i przy okazji zgłosiłem również tą przypadłość. Przy odbiorze pracownik serwisu powiedział, że wgrali nowy soft do sterownika silnika, bo akurat dla mojego auta była jakaś aktualizacja dostępna.
Czy pomogło coś na dławienie dowiem się pewnie za parę dni, dzisiaj natomiast zauważyłem zmniejszenie zużycia paliwa, w trasie 200 km na której zawsze wychodziło mi 6,3 l/100 dzisiaj komputer pokazał 5,9 l/100, prędkość i dynamika jazdy była jak zawsze.
Albo więc nowy soft rzeczywiście coś poprawia, albo zmniejsza wskazania zużycia przez komputer ;)

Ja zauważyłem ostatnio podczas niższych temperatur, że zaraz po odpaleniu zimnego silnika przy jeździe na pierwszym biegu lekkie wciśnięcie gazu powoduje w pierwszej chwili przydławienie silnika dopiero potem zaczyna przyspieszać.
Byłem dzisiaj w ASO z innym tematem i przy okazji zgłosiłem również tą przypadłość. Przy odbiorze pracownik serwisu powiedział, że wgrali nowy soft do sterownika silnika, bo akurat dla mojego auta była jakaś aktualizacja dostępna.
Czy pomogło coś na dławienie dowiem się pewnie za parę dni, dzisiaj natomiast zauważyłem zmniejszenie zużycia paliwa, w trasie 200 km na której zawsze wychodziło mi 6,3 l/100 dzisiaj komputer pokazał 5,9 l/100, prędkość i dynamika jazdy była jak zawsze.
Albo więc nowy soft rzeczywiście coś poprawia, albo zmniejsza wskazania zużycia przez komputer ;)

Też to miewam, ale tylko czasem, nie znam zależności, wybiorę się zatem na upgrade, dzięki :)
Co do objawów z tematu, to nie mam takowych.

Pozdrawiam :)

No ja mam właśnie podobny objaw, z tym że dodatkowo silnik wtedy szarpie.

Wymienili mi sondę lambda, bo podobno pokazała błąd w komputerze. Pewnie znów nie pomoże, ale czekamy do jutra rana.

Moim zdaniem jakby był błąd sondy lambda to zapaliłby się check-engine... Ale kto ją tam wie.

Amortyzatory
Powrót