[Giulietta] Przypadkowe działanie Hill Holder

Luke77

Nowy
Auto
Alfa Romeo Giulia Veloce Ti 280KM Benzyna MY20, Alfa Romeo Giulietta Distinctive 170KM Benzyna
Witam wszystkich forumowiczów,
Moja 3 miesięczna julka działa wyśmienicie z jednym wyjątkiem: Hill Holder.
Do szewskiej pasji doprowadza mnie ta funkcja, wiem że temat był tutaj wałkowany ale chyba nie w kontekście Giulietty..
Problem jest taki że to cudo żyje chyba własnym życiem, przykład: bardzo duże wzniesienie, prawie takie że widzi się niebo a nie ulicę ;), puszczam hamulec, spodziewając się
że auto nie zjedzie a tu niespodzianka, staczamy się jak kula śniegowa... Drugie wzniesienie, niewielki, koło 2,3% i co: Hill Holder trzyma...
I tak w koło macieju, czasem działa tak jak powinien, czyli trzyma na wzniesieniach powyżej 5%. A czasem nie...
Czy tylko ja tak mam? Najchętniej bym to wyłączył ale zdaje się że się nie da....

Ja mam bardzo podobnie. Chociaż moją mam 2 tygodnie, i może jest jakaś zasada której po prostu nie znam.

U mnie działa dobrze, mogłoby działać na mniejszych wzniesieniach.

Na tym samym wzniesieniu raz działa a raz nie i to normalne. Mam to w obu autkach i zawsze zależy od tego jak zahamujesz, jak go bujniesz to zadziała a jak zatrzymasz na emeryta to pewnie nie. Dzieje sie tak na wzniesieniach które są na granicy ustawionego stopnia pochyłu który powoduje zadziałanie systemu.
Ktos tu pisał że mogłoby działać na mniejszych wzniesieniach. Otóż nie, bo wtedy by działało jakbys z krawężnika zjeżdżał, a to byłoby niewskazane.

. Otóż nie, bo wtedy by działało jakbyś z krawężnika zjeżdżał, a to byłoby niewskazane.
Chyba chodziło ci o wjazd na krawężnik? Wjazd na krawężnik to nie pochyłość a wjazd na wzniesienie, ja pisałem o mniejszym kącie natarcia. U mnie system dziala przy wyjeździe z garażu podziemnego, jest spore okolo 40 stopni , podczas podjazdu pod estakadę Wr.ul.Klecińska juz nie działa i trzeba ręcznego używać. I tu przydałoby się włącznik, zamiast zbędnego wyłącznika skrętu reflektorów.

Ostatnia edycja:
Na tym samym wzniesieniu raz działa a raz nie i to normalne. Mam to w obu autkach i zawsze zależy od tego jak zahamujesz, jak go bujniesz to zadziała a jak zatrzymasz na emeryta to pewnie nie. Dzieje sie tak na wzniesieniach które są na granicy ustawionego stopnia pochyłu który powoduje zadziałanie systemu.
Ktos tu pisał że mogłoby działać na mniejszych wzniesieniach. Otóż nie, bo wtedy by działało jakbys z krawężnika zjeżdżał, a to byłoby niewskazane.

Raz działa na tym samym wzniesieniu a raz nie i to jest normalne? Moim zdaniem to nie jest normalne. Działanie systemu powinno być determnistyczne. Jeśli nie jest i nie można na nim polegać to przynajmniej powinna być możliwość wyłączenia go w ogóle.

U mnie hill holder nie zadziałał na ogromnym wzniesieniu a powinien - sama nazwa sytemu to sugeruje...

Nie wiem jak się ma do tego sprawa wciśnięcia sprzęgła. O ile pamiętam na pedale są dwa czujniki: jeden odczytuje początek skoku, drugi działa gdy pedał wciśnięty do końca. Może tu tkwi sedno sprawy - nie wciskanie sprzęgła do końca ??
Bo sygnał pochylenia auta to chyba jest brany z czujnika esp a to powinno działać bezbłędnie.

Hill holder aktywuje się tylko wtedy jeśli pedał sprzęgła jest wciśnięty do podłogi i włączony bieg I lub wsteczny (ale tu ma jeszcze znaczenie kierunek nachylenia wzniesienia) i był oczywiście wcześniej wcisnięty pedał hamulca - po jego zwolnieniu HH dopiero się załącza. Nigdy nie zdarzyło się aby w mojej juce nie działał prawidłowo, nawet na niewielkim pochyleniu

Nie wiem jak się ma do tego sprawa wciśnięcia sprzęgła. O ile pamiętam na pedale są dwa czujniki: jeden odczytuje początek skoku, drugi działa gdy pedał wciśnięty do końca. Może tu tkwi sedno sprawy - nie wciskanie sprzęgła do końca ??
Bo sygnał pochylenia auta to chyba jest brany z czujnika esp a to powinno działać bezbłędnie.

OK, dzięki za wyjaśnienie, jestem niemal pewien że zawsze wciskam sprzęgło do końca, ale zwrócę na to uwagę jak tylko nadarzy się jakieś większe wzniesienie...

i włączony bieg I lub wsteczny
Tak chyba mówi instrukcja ale nie przypominam sobie przy manualnej skrzyni żeby był jakikolwiek czujnik "rozróżniający" biegi (oprócz wstecznego dającego sygnał do lampy cofania).
Potwierdzałyby to zabawy z alfaobd -też nie wskazywały żadnego biegu oprócz wstecznego.

Ostatnia edycja:
W CDiF na QV pokazuje wszystkie biegi. Tak prawdę mówiąc HH jest potrzebne dla niedoświadczonego kierowcy, małe wzniesienie można zrobić bez ręcznego natomiast duże z ręcznym bez cm. zjazdu.

Tak chyba mówi instrukcja ale nie przypominam sobie przy manualnej skrzyni żeby był jakikolwiek czujnik "rozróżniający" biegi (oprócz wstecznego dającego sygnał do lampy cofania).
Potwierdzałyby to zabawy z alfaobd -też nie wskazywały żadnego biegu oprócz wstecznego.

Instrukcja mówi: "na zjeździe...włączony bieg wsteczny" oraz "na podjeździe...skrzynia biegów na luzie lub włączony bieg różny od wstecznego". Czyli teoretycznie hill holder pod warunkiem odpowiedniego kąta nachylenia a w zależności od jego kierunku działa na każdym biegu (z jałowym włącznie, choć tu przydatność ograniczona ale chodzi o to, żeby system nie musiał rozróżniać luzu od biegów do przodu). W sumie niegłupie, bo jak się komuś jedynka z trójką pomyli, silnik zgaśnie i spanikuje, to tym bardziej hill holder mu się przyda. Jak chodzi zatem o informacje pochodzącą ze skrzyni biegów wystarczy, że system wykryje bieg wsteczny.

Hill holder aktywuje się tylko wtedy jeśli pedał sprzęgła jest wciśnięty do podłogi i włączony bieg I lub wsteczny (ale tu ma jeszcze znaczenie kierunek nachylenia wzniesienia) i był oczywiście wcześniej wcisnięty pedał hamulca - po jego zwolnieniu HH dopiero się załącza. Nigdy nie zdarzyło się aby w mojej juce nie działał prawidłowo, nawet na niewielkim pochyleniu

Ciekawe, instrukcja podaje też bieg "jałowy"

Ostatnia edycja:
Po co komu takie systemy?
Jak ktoś nie umie ruszać pod górkę niech się na kurs prowadzenia zapisze.
Mi się nigdy nie zdarza - nawet pod najmniejsze wzniesienie zjechać więcej jak kilka cm.

Trzeba umieć jeździć i operować 3 pedałami, i to wszystko :)

Po co komu takie systemy?
Jak ktoś nie umie ruszać pod górkę niech się na kurs prowadzenia zapisze.
Mi się nigdy nie zdarza - nawet pod najmniejsze wzniesienie zjechać więcej jak kilka cm.

Trzeba umieć jeździć i operować 3 pedałami, i to wszystko :)

Nie o to chodzi tutaj czy ktoś umie ruszać pod górkę czy nie. Chodzi o działanie systemu Hill Holder, którego NIE DA się wyłączyć.
To tak samo jakby powiedzieć że umiem wyprowadzać samochód z poślizgu to po co mi ESP, umiem hamować to po co mi ABS. A jednak każde nowe auto musi mieć ABS a od przyszłego roku i ESP (w EU)
Generalnie elektronika jest po do żeby nam ułatwiać życie i dobrze...

---------- Post added at 10:28 ---------- Previous post was at 10:27 ----------

W CDiF na QV pokazuje wszystkie biegi. Tak prawdę mówiąc HH jest potrzebne dla niedoświadczonego kierowcy, małe wzniesienie można zrobić bez ręcznego natomiast duże z ręcznym bez cm. zjazdu.

Ja nie jestem jakoś bardzo doświadczony a i duże wzniesienie "robię" bez ręcznego - liczy się dobre wyczucie sprzęgła..

Ciekawe, instrukcja podaje też bieg "jałowy"
..
Owszem instrukcja podaje też bieg jałowy, ale tutaj zadziałanie HH nie jest jednoznaczne. Jeżeli wczesniej był włączony bieg wsteczny (samochód zjeżdżał tyłem z wzniesienia), albo staczał się na biegu jałowym. HH może nie zadziałać. Generalnie funkcjonowanie HH zależy w dużej mierze od sposobu i siły z jaką nacisniemy hamulec w celu zatrzymania - jeżeli to będzie zdecydowany, silny nacisk (wtedy w układzie jest ciśnienie) to HH zadziała, a jeżeli będzie to lekkie nacisnięcie to HH nie zadziała

Też mam zagrychę jak ten Hill Holder w mojej Giuliettcie działa. Sytuacje z wczoraj i dziś. To samo wzniesienie (pod górę) i dwa różne zachowania pojazdu. Wczoraj HH zadziałał, dziś nie. Można odnieść wrażenie, że coś tu naprawdę działa przypadkowo ?????? A może już wiadomo jakie nawyki kierowcy system HH aktywują za każdym razem?

Amortyzatory
Powrót