przyczyny jakie mogą być:
-przepływka
-sonda lambda
-dziura w dolocie
-pompka paliwa
i teraz tak... zacząć od sprawdzania rzeczy najmniej inwazyjnych... czyli najpierw dolot od przepływki do kolektora nie może być żadnej nieszczelności(głównie chodzi o harmonijkę przed kolektorem)
jak to nie to, to trzeba zasiąść do auta i popróbować czy jak wdepniesz gaz w podłogę to silnik będzie robił odcinkę... trzeba popróbować kilka razy w odstępach czasowych... jak nie za każdym razem dojdzie do odcinki to wiadomo, że pompka w bagażniku zaliczyła harakiri. przy tej okazji warto też spróbować do jakiej prędkości rozpędzi się bella... u mnie najpierw do 160km/h i a za godzinę do 180km/h i dalej koniec... ŻEBY NIE BYŁO wiem, że nienormalnym jest rozpędzać na jednopasmowej gównianej jakości drodze do takich prędkości, ale jak mus to mus... UWAGA nie dać się zmylić! pompka raz działa lepiej a raz gorzej!
no i tutaj kończą się możliwości sprawdzania auta w sposób domowy...
Jak to nie pompka to zostaje tylko komp i pomiary pod obciążeniem... albo bierzesz mechanika który ma pojęcie jakie mają być wyniki(na prawdę musi mieć pojęcie!) albo zapisujesz pomiary do pliku i wysyłasz komuś z forum kto ma pojęcie
Taka kolejność jest dobra i czasem nie trzeba się dużo namęczyć... ja niestety zacząłem od dupy strony i miałem tydzień Alfę 3.0 V6 120KM...
dlatego jak to będzie pompka a od razu podepniesz pod kompa to Ci wyjdzie niezdecydowany przepływomierz a wiadomo ile on do V6 kosztuje
Kupiłem przepływomierz Magneti Marelli,oczywiście przekładałem samą wkładkę.Jutro poszukam jakie oznaczenia ma ten przepływomierz i Tobie podam.Koszt to ok.130zł.
Przepływka do V6 za 130zł ??? to chyba używana