Przycisk STR - do czego służy?

czy ktoś mi odpowie?

Szybciej spala paliwo :D A tak poważnie to chyba nic, przecież emisja szkodliwych substancji nie zależy nawet chyba od stylu jazdy. Inaczej powinni podawać te modne ostatnio wartości Co2 w zależności np od prędkości (jak spalanie paliwa). No chyba, że te wartości Co2, które podają są jakieś uśrednione. Tak tylko gdybam, nie znam się na tym zbytnio :)

Nie wiem co STR ma do emisji spalin... ale ja osobiście się niuni boję jak załączę STR ;)
Robi się z niej straszna wariatka wtedy.
A poważnie mówiąc z wyłączonym jeżdżę cały czas, bo jest bardziej limuzynowato ;)
Statecznie i wogóle. Pewnie ma to też wpływ na przeciążenia zawieszenia ;)
Używając na codzień mam wyłączony. Raz na kilka tygodni jak mi poziom cukru spada ;) to go podnoszę zamiast marsem to STRem ;) i ścigam ścigacze :D
Kto nie posmakował tego trybu nie zazna esencji alfowej V6 :)

a w jakich wersjach silnikowych był montowany ten przycisk? ja u siebie mam, ale wiem że w 3.0 z automatem już nie ma.

W 3,0V6 manual (opcja) i 2,0V6 (standard). W automacie nie ma ani str ani tcs. To skrzynia i jej ecu odpowiada za stopień czułości potencjometru przepustnicy i realizowanie zadań kontroli trakcji. W zależności od wielu czynników komputer sam dopasowuje czułość pedału gazu.

Nie mam pewności ale chyba nie.

Po lifcie sytuacja mogła się zmienić. Wtedy nawet tempomat był w TS`ie czego przed liftem nie uświadczyłeś. Swoją drogą poliftowe 2,5 to rzadkość :)

Znajomy w przedliftowej 2.5 "niebogato wyposazonej" ma STR. Mozliwe ze zalezalo to od rynku.
W obu moich 166 (3.0 i 2.0 TB) takze mialem STR.
Wydaje mi sie, ze nie montowano tylko w TS i JTD, no i w automatach

Wysyłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 2

Dodam, że ten tryb włącza sie bez użycia przycisku, wystarczy odpowiednio wcisnąć pedał gazu :)

każdy automat ma funkcję tzw "kick down" - odpowiednik redukcji biegu w celu nagłego przyspieszenia, co raczej nie jest równoważne funkcji STR. No ale oczywiście mogę się mylić, w końcu jestem człowiekiem.

Oczywiście kick down to nie jest odpowiednik STR. To zupełnie inna funkcja. Ale w automacie w zależności od prędkości i dynamiki jazdy zmienia się samoczynni czułość pedału przyspieszenia. Nie 0/1 jak to ma miejsce przy STR ale płynnie. Np przy sportowej jeździe wychodząc z zakrętu zauważ że wystarczy leciutko dotknąć gazu i już wciska w fotel. Przy spokojnej jeździe to pedał chodzi jak guma z mizernym efektem.

Np przy sportowej jeździe wychodząc z zakrętu zauważ że wystarczy leciutko dotknąć gazu i już wciska w fotel. Przy spokojnej jeździe to pedał chodzi jak guma z mizernym efektem.

Dokładnie tak, potwierdzam z autopsji :)
Szczególnie jest to odczuwalne w wersji 2.5 - jak po raz pierwszy się przejechałem na D to miałem wrażenie, że auto ma 140KM :D
Dopiero Sport otworzył mi oczy ;)

Można powiedzieć że to do czego manuale mają przyciski to automat ma w standardzie. A nawet więcej.

kolego.... w instrukcji jest napisane że przy gwałtownym wciśnięciu pedału przyspieszenia a nie do dechy.

Np przy sportowej jeździe wychodząc z zakrętu zauważ że wystarczy leciutko dotknąć gazu i już wciska w fotel. Przy spokojnej jeździe to pedał chodzi jak guma z mizernym efektem.

to akurat zasługa autoadaptacji skrzyni.

Amortyzatory
Powrót