[159] Przy włączonej klimatyzacji coś brzęczy, nasila się wraz z obrotami

• Autor wątku Autor wątku plancior
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
efekt wiertarki i dziwnego buczenia pojawia się jak temp. zewnętrzna jest niższa ja wewnątrz, ok 18-22 stopnie
Dokładnie to samo zauważyłem u mnie. Zatem teoria ze zbyt dużą ilością czynnika lub zbyt małą ilością oleju może być nietrafiona.

Dokładnie to samo zauważyłem u mnie. Zatem teoria ze zbyt dużą ilością czynnika lub zbyt małą ilością oleju może być nietrafiona.

Raczej za mało czynnika, temperatura spada a za nią ciśnienie i zaczyna wiercić.

Raczej za mało czynnika, temperatura spada a za nią ciśnienie i zaczyna wiercić.
Zauważ, że u mnie mogło być co najwyżej za dużo czynnika.
Na postoju nic nie słychać.
Ciśnienie po niskiej stronie utrzymuje się stabilnie w okolicy 2 bar, natomiast po stronie wysokiej wzrasta do 18 bar i zostaje zbite do około 12. Tak samo było zarówno gdy w układzie było 550 oraz 460 g.

Jaka sprężarka siedzi w 1.75 Tbi? Hałasuje mi sprzęgło klimy, da się wymienić tylko ten element?

Wysłane z mojego moto g(7) przy użyciu Tapatalka

Jaka sprężarka siedzi w 1.75 Tbi? Hałasuje mi sprzęgło klimy, da się wymienić tylko ten element?

W 90% sprężarek montowanych w samochodach da się wymienić, patrząc na zdjęcia używek z alledrogo wygląda na wymienialne.

No niestety wymieniłem sprzęgło ale sprężarka nadają się na śmietnik. W związku z tym szukam sprawnej, używanej, może być z uszkodzonym kołem pasowym, nr 60693333 lub 50514055

Zauważ, że u mnie mogło być co najwyżej za dużo czynnika.
Na postoju nic nie słychać.
Ciśnienie po niskiej stronie utrzymuje się stabilnie w okolicy 2 bar, natomiast po stronie wysokiej wzrasta do 18 bar i zostaje zbite do około 12. Tak samo było zarówno gdy w układzie było 550 oraz 460 g.

Ja mam u siebie tak samo. Wcześniej dobijało do 22-23 barów ale przyczyną był brak pierwszego biegu chłodnicy

Mam dziurawą chłodniczkę :D Widać kropki pod UV. Trzeba będzie wymienić.

Ja już pisałem. Wymieniłem przewód klimy Żadne zakuwanie. Nowy, ori. Nabicie klimyi od ponad 2 lat spokój. Ile można eksploatować ten temat?

Taaa. Miałem mało brzęczało. Dobiłem brzęczało. Wymiana węża wzorowo.
Jak kto lubi i...dalej niech męczy się.

Może na przewodzie jest jakiś element?
Z obrazka ciężko stwierdzić. Może jest tam jakiś zawór (zwrotny, stałociśnieniowy)? A może poprostu po wymianie dali inne ilości czynnika i oleju.

Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka

Na jakiej podstawie go wymieniłeś? Miał nieszczelność?

Uciekał czynnik po jakimś czasie od dobicia i po dokładnych oględzinach na pewnym odcinku był jakby przytarty - ok. 1,5 do 2 cm. Ale to przytarcie nie miało - moim zdaniem - wpływu, chociaż sam już nie wiem...
Przewód był w miarę ok. Wymieniłem go po analizie wpisów na forum.
Uzupełniałem czynnik, olej i problem powracał. No więc zaryzykowałem i....jak się okazało słusznie. Spokój i zapomniałem o wiertarce po odpaleniu klimy.

Ostatnia edycja:
Jak poradziłeś sobie z tym brakiem pierwszego biegu wentylatora chłodnicy? :)

U mnie jest wersja z rezystorem wiatraka na chłodnicy. Wyjąłem go i rozleciał mi sie w rękach.
Tymczasowo wstawiłem z alfy 156 TS bo jest gabarytowo taki sam ale różni się rezystancją o pa dziesiątych, potem wstawiłem prawidłowy.
Możesz to sprawdzić w MESie/FESie jak masz dostęp do kompa albo pobawić się przekaźnikami pod maską przy akumulatorze.
Generalnie teraz po załączeniu klimy po chwili załącza sie ładnie pierwszy bieg i praktycznie cały czas kręci się wiatrak

U mnie jest wersja z rezystorem wiatraka na chłodnicy. Wyjąłem go i rozleciał mi sie w rękach.
Tymczasowo wstawiłem z alfy 156 TS bo jest gabarytowo taki sam ale różni się rezystancją o pa dziesiątych, potem wstawiłem prawidłowy.
Możesz to sprawdzić w MESie/FESie jak masz dostęp do kompa albo pobawić się przekaźnikami pod maską przy akumulatorze.
Generalnie teraz po załączeniu klimy po chwili załącza sie ładnie pierwszy bieg i praktycznie cały czas kręci się wiatrak

czyli generalnie wystarczy wymienić ten rezystor? chyba spróbuję

Amortyzatory
Powrót