• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Przód nisko w stosunku do tyłu samochodu

Esprite12

Nowy
Auto
Alfa 159 1.9 8v
Witajcie
Od jakiegoś czasu męczy mnie to, że moja AR 159 8V z przodu ma o wiele mniejszy prześwit niż z tylu.
Z przodu od bieżnika do rantu nadkola wchodzą 2 palce, z tylu ponad dłoń.
Co zostało wymienione:
- sprezyny przod
- komplet wahaczy skręcone na obciążonym aucie
- amortyzatory tył (stare sprezyny)
Z przodu całe zawieszenie prócz amortyzatorów jest nowe. Na dziurach słychać pukanie, SKP stwierdziło że amortyzatory przód igła.
Gdzie mogę szukać przyczyny? Czy amortyzator z luzami może powodować obniżenie samochodu? Powątpiewam ale wolę zapytać
Przed wymiana sprężyn z przodu również była dysproporcja.

A może to właśnie z tylem jest coś nie tak. Skoro przód praktycznie nowy. Może sprężyny z tyłu są jakieś inne. Trudno mi stwierdzić patrząc na moją bo mam TI więc sam rozumiesz ale żeby dłoń wchodziła z tyłu to nie za wysoko jest?

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Sprężyny odpowiadają za to jak auto stoi, montaż wahaczy poniekad też ale skoro piszesz że dokrecane były na obciąźonym chociaż zastanawia mnie jak ktoś włoźył łapy z kluczem w taką małą przestrzeń żeby dokręcic górny wahacz. Spręzyny Kayaba czy inna marka ?

Sprawdź czy Ci założyli prawidłowe sprężyny, od Twojej wersji silnikowej. Być może masz założone od benzyny, gdzie silnik jest lżejszy i przy dieslu sprężyny się bardziej uginają.

Sam przekonałem się, że jest wiele typów sprężyn do 159, a systemy w hurtowniach nieprawidłowo dobierają części mimo doboru wg VIN. Trzeba było zakupy robić "na piechotę" szukając sprężyn wg numeru z EPER.
Wcześniej sprężyny siadały tak, że po 60k km przód siedział już wyraźnie niżej, a po 30k przód był już bardzo miękki. Miałem przy okazji problem ze ścinaniem opon od wewnętrznej strony, bo kąt pochylenia przednich kół zwiększał się o jakieś 30' na pół roku jeżdżenia i to po dobrych drogach (jakieś 10-14 tys. km). Dzisiaj odebrałem samochód po wymianie sprężyn i Alfa stoi wyraźnie wyżej. W sobotę z rana wybieram się na geometrię to zobaczę jak zmieniły się kąty pochylenia na przodzie.

Amortyzatory
Powrót