Przesunięte tylne koło

Auto
Alfa Romeo 166
Cześć mam problem z moją 166, kupiłem ją nie dawno i mam z nią parę problemów które powoli rozwiązuje. Jednak jeden z Nich jest dość problematyczny i nie wiem jak się za niego zabrać, mianowicie prawe tylne koło jest cofnięte do tyłu auta o 3 cm względem lewej strony, z lewej jest normalnie po środku błotnika, z prawej jest cofnięte w stronę zderzaka. Samochód był u mechanika stwierdził że samochód nie jest pogięty, podłoga jest cała, Alfa jedzie prosto nie ściąga jej. Od czego zacząć poszukiwania? Wahacze wyglądają na proste a zawieszenie działa cicho i jest sztywne. Z góry dzięki za pomoc

O 3 cm? Serio? TO jest jakaś masakra...... Nie widziałeś tego przy kupnie?
Nie wiem co mogło spowodować tak ogromne przesunięcie.... Ciężko tez będzie zidentyfikować winną część. Wjedź na podnośnik i obmierzaj metrówką wszystkie punkty prawe/lewe. Gdzieś musi być ogromna różnica. Zobacz czy cała belka nie jest przekoszona. Musisz to zrobić na zasadzie pomiaru punktów geometrycznych względem jednej bazy. Przy tak ogromnym przesunięciu to zwykłą metrówką to wyłapiesz. Albo sznurkiem :)

Kat wyprzedzenia na sworzniu wahacza, moim zdaniem sprawdź co masz z wachaczami z tyłu. Jeśli jest tak duże przesunięcie to albo Wachacze albo mechanik nie zna się na blacharstwie i nie zauważył np przespawanej podłogi

Kat wyprzedzenia na sworzniu wahacza, moim zdaniem sprawdź co masz z wachaczami z tyłu. Jeśli jest tak duże przesunięcie to albo Wachacze albo mechanik nie zna się na blacharstwie i nie zauważył np przespawanej podłogi

Kąt wyprzedzenia sworznia wahacza? Jest coś takiego? :O
O zwrotnicy to wiem, a z tyłu wahacze nie mają sworzni wgl nie?

Głupie pytanie, ale zadam: Czy zderzak jest na swoim miejscu?

Postaram się dziś zrobić zdjęcie dziś ale nie obiecuje ponieważ samochód stoi teraz na wsi w garażu gdyż jestem w trakcie poszukiwania sterownika ABS, co do pomiarów i zderzaka. zderzak na Swoim miejscu a przesunięcie mierzyłem od przedniego koła stąd wiem że to 3 cm. Dodam że w zawieszeniu od strony felernego koła był zgięty ten krótki zagięty wahacz mocowany na dwie śruby wymieniłem go jednak to nic nie dało.

mówisz o wahaczu pionowym ? o tym z foto? On jest fabrycznie zagięty więc może to Cie zmyliło. Chyba , że sam go wymieniałes i rzeczywiscie widac było różnice wzgledem nowy-stary. Jeżeli tak to ja nie wiem jakiej trzeba siły uzyc zeby go zagiąc. Napewno zwykła dziura to za mało.
Porób zdjęcia bo teraz to to takie wrózenie z fusów. Może masz przedni wahacz wygięty? i to przednie koło sie cofnęło. Ja mailem taka akcje kiedys waucieojca ze wpadlem zima na krawężnik. Nawet sie felga nie skrzywiła i wszystko było ok. Okazało sie ze wygiął mi sie wahacz dolny z przodu i przednei koło lekko cofneło sie do tyłu auta. Zauważyłem to przypadkiem.
Wyprostuj przednie koła i oceń jak one wzgledem nadkoli i błotników wyglądają. A nóz to z przodu cos nei dziala.
Ale skoro piszez ze widac to patrzac na koło, że jest cofnięte w nadkolu tylnym to coś tam sie musialo zadziać....
Pokaż załącznik 252689

mówisz o wahaczu pionowym ? o tym z foto? On jest fabrycznie zagięty więc może to Cie zmyliło. Chyba , że sam go wymieniałes i rzeczywiscie widac było różnice wzgledem nowy-stary. Jeżeli tak to ja nie wiem jakiej trzeba siły uzyc zeby go zagiąc. Napewno zwykła dziura to za mało.
Porób zdjęcia bo teraz to to takie wrózenie z fusów. Może masz przedni wahacz wygięty? i to przednie koło sie cofnęło. Ja mailem taka akcje kiedys waucieojca ze wpadlem zima na krawężnik. Nawet sie felga nie skrzywiła i wszystko było ok. Okazało sie ze wygiął mi sie wahacz dolny z przodu i przednei koło lekko cofneło sie do tyłu auta. Zauważyłem to przypadkiem.
Wyprostuj przednie koła i oceń jak one wzgledem nadkoli i błotników wyglądają. A nóz to z przodu cos nei dziala.
Ale skoro piszez ze widac to patrzac na koło, że jest cofnięte w nadkolu tylnym to coś tam sie musialo zadziać....
Pokaż załącznik 252689

Tak chodzi dokładnie o ten wahacz, stary był wygięty aż pokazało się złamanie. Na moje wyglądało to tak jakby samochód mocno uderzył tylnym kołem od przodu w krawężnik. Przednie wahacze na Swoim miejscu równo w nadkolach. Zrobie zdjęcia jak tylko uda mi się wrócić do domu

Cześć przepraszam że dopiero dziś ale niestety nie znalazłem prędzej wolnego czasu (trzeba zarabiać na paliwo do Alfy:P) mam zdjęcie trochę słabo widać ale napewno wypatrzycie o co chodzi. 20181207_174340.jpg

tak żeś to zdjecie zrobił że nic nie widac [emoji1787]. masz rarytasowe nakladki na zderzaku i progi zender i może one Cię zmylily? może nakładki krzywo zalozone. zrób najlepiej zdj3cie z dwochbstron auta z boku kola

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Wiem słabo strasznie wszystko tak na szybko, wyjadę samochodem z garażu to zrobię zdjęcie jak należy. Tak trochę z innej beczki mogę jeździć z wyjętym sterownikiem ABSu? Poszedł do regeneracji ale pompa na swoim miejscu została

Jak dla mnie to zender źle siedzi, ktoś tryknął w zderzak i go podgięło

Haha to wsumie żadnej różnicy nie będzie bo i tak nic z tych rzeczy nie działa :) ale dobrze wiedzieć że mogę jeździć bez sterownika

- - - Updated - - -

Odległość od przednich kół się nie zgadza więc to napewno nie zender

Amortyzatory
Powrót