• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Stelvio] Przeróbka lampy przedniej z USA na EU

Cenna uwaga z brakiem silniczków w lampach USA.

I przychylam się do przedmówcy, najlepiej wrzucić lampy ECE i czujniki i nie drutować.

Natomiast lampy LED zgodnie z ich homologacją (AFS, oznaczenie X na kloszu) muszą mieć tak samo autopoziomowanie. Spryskiwaczy nowe Stelvio chyba nie mają. I to, że nie działa matrix, to w niczym nie przeszkadza, jak w aucie które ma je fabrycznie ustawi się włącznik świateł w pozycję mijania (nie Auto), to światła działają jak zwyczajne mijania w klasie C, bez klasy autostradowej E ani miejskiej V, i drogowe bez ADB. Więc w przypuszczam że w aucie MY20 na pozycji auto po prostu grają w klasie C razem z AHB i to jest w porządku.

Natomiast lampy LED zgodnie z ich homologacją (AFS, oznaczenie X na kloszu) muszą mieć tak samo autopoziomowanie.

Czyli lampy led w Stelvio mają auto poziomowanie? Jeżeli tak, to czujniki poziomowania są taki same jak w biksenonach 35W?

Czyli lampy led w Stelvio mają auto poziomowanie? Jeżeli tak, to czujniki poziomowania są taki same jak w biksenonach 35W?

Nie znam sie na lampach ful led stelvio i one nie posiadają czujników poziomowania na wahaczach. nawet więcej w innych autach tez nie.
Każdy może pisać sobie tu co chce.

Tak właśnie myślałem, że jak jest matrix, to raczej zbędne jest auto poziomowanie.

Muszą mieć autopoziomowanie zgodnie z regulaminem ECE R48.
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:42021X1718

Lampy w Giulii i Stelvio do ostatniego liftu to lampy ze zwykłym światłem mijania (homologacja HCR dla H7 lub DCR dla D5S i D3S) - bez AFS - dlatego stosuje się do nich rozdział 6.2.

Lampy MY23 full led już są homologowane jako AFS (homologacja XCVER - co to oznacza, szerzej pisałem w innym wątku albo zapraszam na priv), i tu obowiązuje rozdział 6.22, a konkretnie 6.22.6.2.1., który wymaga autopoziomowania. Potwierdza to też wyposażenie aut MY23, które nie mają owego pokrętełka.

Nie podsyłam wersji polskiej regulacji bo tam tłumaczenie jest skopane, dokument wiążący jest tylko po angielsku i dostępny na stronie UNECE, podstłam z eur lex dla łatwości czytania (telst jednolity).
O tym dlaczego lampy MY15-MY22 nie mają AFS też pisałem gdzie indziej. Skrętność lamp o tym nie świadczy, w katalogach AR z tamtych lat też zrezygnowali z tej nazwy, i słusznie.

Edit:
Tak właśnie myślałem, że jak jest matrix, to raczej zbędne jest auto poziomowanie.
Każda lampa wymaga poziomowania, ręczne poziomowanie dozwolone jest dla lamp H7 i D5S (strumień świetlny <2000 lm), autopoziomowanie konieczne dla D3S i dla wszystkich AFS niezależnie od technologii (w tym matrycowe LEDy)

Ostatnia edycja:
Muszą mieć autopoziomowanie zgodnie z regulaminem ECE R48.
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:42021X1718

Lampy w Giulii i Stelvio do ostatniego liftu to lampy ze zwykłym światłem mijania (homologacja HCR dla H7 lub DCR dla D5S i D3S) - bez AFS - dlatego stosuje się do nich rozdział 6.2.

Lampy MY23 full led już są homologowane jako AFS (homologacja XCVER - co to oznacza, szerzej pisałem w innym wątku albo zapraszam na priv), i tu obowiązuje rozdział 6.22, a konkretnie 6.22.6.2.1., który wymaga autopoziomowania. Potwierdza to też wyposażenie aut MY23, które nie mają owego pokrętełka.

Nie podsyłam wersji polskiej regulacji bo tam tłumaczenie jest skopane, dokument wiążący jest tylko po angielsku i dostępny na stronie UNECE, podstłam z eur lex dla łatwości czytania (telst jednolity).
O tym dlaczego lampy MY15-MY22 nie mają AFS też pisałem gdzie indziej. Skrętność lamp o tym nie świadczy, w katalogach AR z tamtych lat też zrezygnowali z tej nazwy, i słusznie.

Edit:

Każda lampa wymaga poziomowania, ręczne poziomowanie dozwolone jest dla lamp H7 i D5S (strumień świetlny <2000 lm), autopoziomowanie konieczne dla D3S i dla wszystkich AFS niezależnie od technologii (w tym matrycowe LEDy)

To wszystko jest w lampie , inżynier tak wymyślił i zwyklego kowalskiego to nie interesuje, jak to sie odbywa.

R48 to regulacja instalacyjna. Dotyczy całego pojazdu. Może zwykłego Kowalskiego z krajowym autem to nie dotyczy, ale takiego co lepi auto z USA dostosowując lampy albo "retrofituje" lampy z innej wersji jak najbardziej obchodzić powinno, żeby nie oślepiać potem innych.

Dzięki za odpowiedzi!

Podsumowując:
1) Wymiana lamp na EU + poziomowanie + spryskiwacze
lub
2) Adaptacja lamp US + poziomowanie + spryskiwacze
lub
3) Wymiana soczewki bi-led w lampie US + poziomowanie

Czy ktoś z forumowiczów wymieniał soczewki na bi-led? Jeśli tak to na jakie dokładnie i jak wrażenia?

Ad.1 - ok.
Ad.2 nie załozysz poziomowania do lamp USA, bo nie mają one silniczków. Regulacja wys. jest tylko manualna.

Dzięki za odpowiedzi!

Podsumowując:
1) Wymiana lamp na EU + poziomowanie + spryskiwacze
lub
2) Adaptacja lamp US + poziomowanie + spryskiwacze
lub
3) Wymiana soczewki bi-led w lampie US + poziomowanie

Czy ktoś z forumowiczów wymieniał soczewki na bi-led? Jeśli tak to na jakie dokładnie i jak wrażenia?

Z tymi lampami to jakaś dziwna sprawa, bo jak patrze w ogłoszenia to 90 procent Alf sprzedawanych u nas ze Stanów, ma albo amerykańskie
obrysówki i śladu po spryskiwaczach w zderzakach też czesto nie widać. Ktoś przeglądy im jednak podbił. Ja założyłem lampy europejskie, bez spryskiwaczy i poziomowania. Na przeglądzie zero problemów, na moją sugestie że może by tak ustawić te lampy- świeciły za nisko, diagnosta powiedział że trzeba mieć do tego program, nie wdawałem się już w dyskusje (ustawiłem gdzie indziej-potrzebny imbus 6mm). Ja w planach mam dołożenie tylko poziomowania, spryskiwacze sobie daruje-policjant na drodze nie będzie mi sprawdzał czy pod zaślepkami mam jednak spryskiwacze. Co do przeróbki lamp na soczewki bi-led to też jest to niezgodne z prawem, no ale nie do poznania. Czy lepiej świecą niż ksenony -nie wiem ,ale w Auto Gamie powiedzieli mi za to chyba 1800 zł. Strasznie się rozpisałem, jak by co to mam lewą amerykańską.

prawidlowo. EU Giulia/Stelvio z LED lampami maja auto poziomowanie i czujniki poziomowania sa take same jak na 35W.

Skłaniam się ku opcji zakupu lamp EU 35W i dorobienia samopoziomowania - wiem, że lampy muszą mieć 2 puszki, strzałki i homologację E z numerkiem oraz oczywiście brak obrysówki.

Jest wiele różnych numerów lamp, a sprzedawcy mówią różne rzeczy...

Czy lampy przed i po liftowe (do połowy 2018 i od połowy 2018) różniły się czymś? Większość opini jest, że lampy są identyczne, ale skoro mają różne numery to pewnie czymś się różniły.
Spotkałem się z opiniami, że wnętrze lamp poliftowych jest ciemniejsze, ale nigdy nie zauważyłem różnicy na zdjęciach.

Jak za pomocą numerów lamp ustalić ich rok?
EPER nie działa, a jak znalazłem jakiś działający link na zagranicznej stronie to nie ma stelvio :(

Czy jakaś dobra dusza na priv sprawdziłaby mi rok produkcji po numerach lamp, które sobie upatrzyłem?

Skłaniam się ku opcji zakupu lamp EU 35W i dorobienia samopoziomowania - wiem, że lampy muszą mieć 2 puszki, strzałki i homologację E z numerkiem oraz oczywiście brak obrysówki.

Jest wiele różnych numerów lamp, a sprzedawcy mówią różne rzeczy...

Czy lampy przed i po liftowe (do połowy 2018 i od połowy 2018) różniły się czymś? Większość opini jest, że lampy są identyczne, ale skoro mają różne numery to pewnie czymś się różniły.
Spotkałem się z opiniami, że wnętrze lamp poliftowych jest ciemniejsze, ale nigdy nie zauważyłem różnicy na zdjęciach.

Jak za pomocą numerów lamp ustalić ich rok?
EPER nie działa, a jak znalazłem jakiś działający link na zagranicznej stronie to nie ma stelvio :(

Czy jakaś dobra dusza na priv sprawdziłaby mi rok produkcji po numerach lamp, które sobie upatrzyłem?

Tak to wygląda w katalogu.

Zrzut ekranu 2024-01-11 215045.jpg

Gdyby ktoś potrzebował sprawną bazę dla przeróbek to posiadam kpl. lamp do Giulii EU (salon polska) z lekko uszkodzonymi szkłami (kamienie z piaskarki) - wymienione kilka dni temu z polisy AC. Kompletne z żarówkami, przetwornicami i pozostałym osprzętem. Poza odpryskami na szkle (ktoś mi nawet sugerował, żeby nakleić folię ochronną do lamp) i jeździć dalej ale w związku z planowaną sprzedażą auta chciałem żeby wszystko było ok. Poza tym mam ochronę zniżek więc dlaczego nie skorzystać.

No właśnie, dołączam się do pytania. Czy lampy z 2016 konkretnie 50559300, będą działać w Stelvio z 2018?

Zmiana numerów ma jeszcze drugie dno: poza zmianami konstrukcyjnymi lub np. zmianie dostawcy, numery są przyporządkowane do lat produkcji. Chodzi o to, żeby nie podkładać elementów ze starszych aut do zleceń gwarancyjnych w nowszych. Widziałem już odpowiedź działu technicznego, który pisał, że owszem, element jest uszkodzony ale nie ma możliwości żeby został zdemontowany z auta widniejącego na zleceniu gwarancyjnym ponieważ ostatni raz był montowany do aut sprzed daty produkcji rzeczonego auta. I dopisek, żeby "przeanalizować tok pracy serwisu i realizacji zlecenia". I od tego momentu serwis ma przes.ane. Każde zlecenie gwarancyjne jest oglądane przez kilku audytorów. To tak dla tych, co szukają w każdym nowym numerze innego odcienia jakiegoś elementu. Pozdrawiam.

Może i oczywiste, ale czy przy Stelvio im wyższy numer lamp tym są młodsze rocznikowo? Zakładając, że poniższe są od najmłodszych do najstarszych to czy na pewno wszystkie są EU bez UK?
50563959 i 50563962
50559297 i 50559300
50552984 i 50552987

Od jakiegoś czasu czytam posty o reflektorach USA/EU i z góry sorry, może zaśmiecam, ale:
Cytat: Każda lampa wymaga poziomowania, ręczne poziomowanie dozwolone jest dla lamp H7 i D5S (strumień świetlny <2000 lm), autopoziomowanie konieczne dla D3S i dla wszystkich AFS niezależnie od technologii (w tym matrycowe LEDy)
Mam w Veloce 2017 xenony z ręcznym pokrętłem. Czyli mam u siebie D5S, a nie D3S.
Znalazłem w DE sklepie refletory do 25W https://italo-fahrzeugteile.de/Ersa...heinwerfer-Hauptscheinwerfer-Xenon-links.html jak i do 35W https://italo-fahrzeugteile.de/Ersa...erfer-Hauptscheinwerfer-Xenon-links-oxid.html
I teraz pytanie, czy technicznie uda mi się zamontować do reflektora D5S, jak przypuszczam dla 25W, żarówkę 35W? Abstrahuję od legalności, oślepiania itd, itp. Pytam tylko, czy do lampy EU z 2017 roku podejdzie 35W D5S? I czy nie wypali mi ona lampy?

Witajcie, czytam czytam i nie do końca dziś mogę się skupić. To prawda na ogłoszeniach widać pełno aut z usa bez wymienionych lamp. Jakoś przechodzą przeglądy tylko jak? Czyli lampy w USA to są zwykłe ksenony bez żadnego poziomowania itp? Opcja wymiany na eu i dołożenie poziomowania i spryskiwaczy? W ogóle jest ktoś kto robi taką pełną konwersję w małopolsce ew podkarpaciu? Widzę że temat mało popularny, mam forda fusiona z usa i tu nie było problemu, wymienione lampy na FDL, nie dokładane było poziomowanie itp, przeglądy przechodzi normalnie zero problemów.

P.S. sporo auto zarówno usa jak i eu ma przy pokrętne od świateł ustawienie do regulacji góra dół lamp

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót