Przeplywomierz

Konrado napisał:
filtry mam wszyzstkie wymienione, a Alfa duzo pali i mam wrazenie jakbym mial dziure miedzy 2 a 4 tysiace obrotow, wiec sam powoli dochdoze co to moze byc... Przeplywka 250 jakas podroba :<

A moze ten silnik poprostu tak ma? Jezdziles inna 145 z tym samym silnikiem?

Tuti napisał:
Tak, nowy. Znalazlem za 250 zl: http://allegro.pl/item179...ncia_kappa.html
Ale pamietam, ze jak szukalem do swojej to byly za 220 nowki boscha. Ja kupilem jakiejs firmy QAP, za 180 zl.
Tuti ale ten przepływomierz nie jest dedykowany do silnika Konrado. On w ogóle jest jakiś dziwny..

Konrado potrzebuje przepływki o numerze 0 280 217 102
Ja w swoim 1.6 mam przepływke nr 0 280 217 111
A ta w aukcji ma numer 0 280 218 019..
Do tego w aukcji nie ma napisane, czy jest to przepływka 4, czy 5 pinowa. U Konrado jest 4 pinowa, a przypuszczam, że w tym z aukcji jest 5 pinów.

No wlasnie tez mi sie wydaje ze tam bedzie 5 pinow...

Paweł156jtd napisał:
A moze ten silnik poprostu tak ma? Jezdziles inna 145 z tym samym silnikiem?

Pawel ale to nie jest normalne spalanie 15 litrow i robienie 320km na baku...

I stala sie rzecz straszna... Zrestartowalem te wtryski i wypialem ten przeplywomierz i po ponownym podpieciu akumulatora i wlaczeniu auta zeby pochodzilo na niskich obraotach 25-30 minut to swieci mi sie kontrolka wtryskow i nie gasnie!! Tak jak zawsze gasla chwile po uruchomieniu, tak teraz tylko mrugnie i pali sie dalej... Co z tym zrobic?? Jak to usunac?? Moze to byc jakis blad w komputerze czy jak?? Examiner to usunie?? Mozna z tym jezdzic?? swieci sie jescze akumulator i olej, ale po odpaleniu silnika gasnie, co do tego nie jestem pewien czy sie swiecilo po pierwszym przekreceniu kluczyka czy nie... Help!!!

no zostal ci tylko examiner pisalem ci ,ze w twoim roczniku bledow nie skasujesz akumulatorem.ta przeplywke wpioles z powrotem i sie swieci czek?

piotriix napisał:
no zostal ci tylko examiner pisalem ci ,ze w twoim roczniku bledow nie skasujesz akumulatorem.ta przeplywke wpioles z powrotem i sie swieci czek?

Nie wpialem przeplywki, bo chce bez niej pojezdzic... Ale jak sie odczepia przeplywke to sie wtryski maja swiecic?? Czy jak??

jak jest wypieta to ma sie palic.jak ja wepniesz z powrotem to moze zgasnie

jak to MOŻE zgasnie? :O To jak jest wypieta to ma sie napewno palic, a jak ja podepne to MOZE zgasnie?:d eee grrr jade na ten egzaminer, chocaiz i tak mi tej przeplywki z tego co piszeceie nie wykryje :<

rigobert, czyli to pewnei do tych zmienionych tsow, moenicjeszych o 4-5 koni :)
jak kupowalem swoja to ktos mi sprawdzal nr katalogowy jaki jest u mnie i kupilem taka za 180 zl... ale do 1.4 to pasowac pewnie nie bedzie :)

a czemu dziwny? ten bosha ktory u siebie wymontowalem wygladal identycznie - pewnie tylko roznica w pinach byla, bo czujnik temperatury mam gdzie indziej :)

Tuti napisał:
rigobert, czyli to pewnei do tych zmienionych tsow, moenicjeszych o 4-5 koni
Ale które TSy miały więcej koni :?: Bo na pewno nie 1.6 Chyba, że w 1.8 czy 2.0 coś się zmieniło z mocą.
Tuti napisał:
a czemu dziwny? ten bosha ktory u siebie wymontowalem wygladal identycznie - pewnie tylko roznica w pinach byla
Różnica w pinach to dość istotna sprawa.. A kolo który wystawił tą przepływkę powinien dokłądniej określić do których silników się nadaje, bo gdybym nie wiedział z iloma pinami potrzebuje przepływkę, to bym kupił i byłaby zła.

rigobert napisał:
Różnica w pinach to dość istotna sprawa.. A kolo który wystawił tą przepływkę powinien dokłądniej określić do których silników się nadaje, bo gdybym nie wiedział z iloma pinami potrzebuje przepływkę, to bym kupił i byłaby zła.
Pewnie gosc to po prostu sklepowy i nie wie jakie alfy dokladnie wystepowaly, a nazwy tych roznych silnikow roznia sie tylko o "16V" - z tego co mi sie wydaje to te od 98 roku juz nie mialy w nazwie silnika "16V". przynajmniej tak to wygladalo w autodata...

W 98 roku zmienili cos w dolocie i od tego czasu 1.8 ma 144 konie, a 2.0 155. czy te zmiany objely tez 1.4 i 1.6 nie wiem :)

Mam problem z obrotami i mocą w poszczególnych zakresach obrotów.Przepływomierz wymieniłem niedawno na Bosha o nr:0280218019 i jezdziłem na nim 1 miesiąc przez ten czas auto chodziło jak żyletka i po miesiącu odnowa zaczęły się problemy Charakterystycznym objawem jaki mam to słaby w zakresie do 2000 rpm, następnie do 3000rpm ciągnie a powyżej zaczyna mulić z powrotem- są to objawy na ciepłym silniku . Natomiast na zimnym idzie troche lepiej. Po odpieciu wtyczki od przepływki idzie dużo lepiej czy na ciepłym czy zimnym ponieważ jadąc pod góre przy 1500 rpm wrzucając mu 3 bieg rozpedza się, natomiast przy tej samej predkosci obrotowej na przepływce w tym samym terenie (pod górę) słabnie i trzeba redukować na 2 bieg. . Nie wiem czego to wina ? czy trafiłem na felerny przepływomierz czy jest coś co ten przepływomierz zepsuło? Czytałem tez o zaworach egr, o zapieczonych łopatkach turbiny że to one daja pokrewne objawy. Ale jesli starą wymieniłem i chodziła przez miesiąc dobrze alfa to wskazuje wszystko na przepływomierz.

Zgadzam się z Konrado ja mając podobne objawy zacząłem od sondy i okazało się że dobrze zacząłem.

Amortyzatory
Powrót