• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Przeplywomierz

Konrado

Nowy
Auto
Alfa Romeo 145, 1.4T.S 1997r.
Do czego sluzy?? Jakie sa objawy gdy jest zepsuty?? Jak rozpoznac czy jest do wymiany?? Oraz jeszcze pytanie: co moze byc przeczyna kiedy auto ma slaba moc?? Wymiana swiec?? Pisze to gdyz nikt nie chce podjac dyskusji na temat spalania w dziale 145/146/155

Przeplywomierz powietrz - jak po nazwie mozna sie domyslac mierzy przeplyw powietrze - czyli ile tego powietrza przelecialo, a komputer dostosowuje wtryskiwanie benzyny wg odpowiednich proporcji.

Objawy - spadek mocy.

Rozpoznanie - Examiner, mozesz tez odpiac przeplywke - wtedy komputer przejdzie w tryb awaryjny i dobierze "uniwersalne" parametry. Jak bedzie poprawa to znaczy ze to przeplywka. Mozesz tez wykrecic sama wkladke przeplywki i przetrzec benzyna - osadza sie tam nagar, a to utrudnia pomiar.

Wszystko to co napisalem jest na forum w innych tematach, ale niech juz bedzie streszczone w jednym :)

Tuti napisał:
Przeplywomierz powietrz - jak po nazwie mozna sie domyslac mierzy przeplyw powietrze - czyli ile tego powietrza przelecialo, a komputer dostosowuje wtryskiwanie benzyny wg odpowiednich proporcji.

Czyli jak jest np zapchany to daje mniej powietrza a wiecej benzyny?? Czyli zepsuta przeplywka = wieksze spalanie?? Wystarczy ja z kostki wypiac?

Jak odczyt z przeplywki bedzie zanizony to komputer bedzie wtryskiwal mniej benzyny - czyli takie jak ma ustawione w proporcjach.

Ale jak przeplywka jest zabrudzona to nie wiem w ktora strone moze przeklmywac - to urzadzenie elektroniczne.

-Odlacz aku na 5 minut
-Odepnij wtyczke od przeplywki
-Odpal i czekaj az silnik sie nagrzeje
-Sprawdz jak sie jezdzi :)

To musze zatankowac znowu na full bak i pojezdizc i sprawdzic?? Jak dlugo mozna bez przeplywki jezdzic?? Silnik moze miec wieksza moc jak odepne ta przeplywke i jak silnik przyjmie uniwersalne ustawienia?

Tuti napisał:
Jak odczyt z przeplywki bedzie zanizony to komputer bedzie wtryskiwal mniej benzyny - czyli takie jak ma ustawione w proporcjach.

Jak bedzie zanizony to bedize potrzebowal wiecej benzyny wtryskiwac chyba..

Analogicznie im mniej powietrza tym wiecej benzyny. Im wiecej powietrza tym mniej benzyny.. Tak mi sie wydaje. Cos Ci sie porekcilo Tutti :p

Po zajrzeniu pod maske Alfy nasunelo sie nastepne pytanie: Rozumiem ze mam odpiac kabelek od przeplywomierza, ale czy ten kabelek mniejszy (2 pinowy) co jest troszku dalej przy tej rurze to tez trzeba odpiac?? I w koncu jak dlugo moge jezdzic z odpietym przeplywomierzem??

Nie wydaje mi sie, komputer ma ustalona proporcje - nie wiem jaka, ale powiedzmy ze 1/3 - benzyna/powietrze.

Czyli jesli powietrza masz 600 g to paliwa bedzie 200 g
A jak masz powietrza 300 g to paliwa bedzie 100 g

Jak przeplywka przeklamuje w druga strone - podaje wiecej powietrza niz w rzeczywistosci przechodzi to wtedy bedzie dozowac wiecej benzyny...

To ta wtyczka ktora jest przymocowana do plastikowego elementu, ktory z koleji jest przykrecony dwoma srubami torx:)
To drugie to jest czujnik od temp powietrza.

Mozesz sobie jezdzic ile chcesz, tylko wtedy auto nie bedzie pracowalo prawidlowo - pewnie bedzie bardziej zamulone, jesli przeplywka sprawna :)

To ta wtyczka ktora jest przymocowana do plastikowego elementu, ktory z koleji jest przykrecony dwoma srubami torx:
Ta wtyczke wypnij :) A te dwie srubki mozesz wykrecic i wtedy przetrzec przeplywke - tylko czasem mokrej nie podlaczaj :)

to wypne obie wtyczki 1 od przeplywomierza i druga to mneijsza i bede widzial!! I kompa zrestartuje!! A zeby wtryski zrestartowac to musze na dluzej odpiac kompa??

Konrado napisał:
Czyli zepsuta przeplywka = wieksze spalanie??
Tak.
Do tego auto będzie zmulone, szczególnie na zimnym silniku, falowanie obrotów.

Niestety koszt przepływki przyprawia o zawrót głowy szczególnie w silniku 1.4

Co wy kombinujecie przepływke wymienia się wtedy gdy jest uszkodzona a to pokazuje tylko podpięcie pod komputer

75andrew155 napisał:
Co wy kombinujecie przepływke wymienia się wtedy gdy jest uszkodzona a to pokazuje tylko podpięcie pod komputer
Jako, że ja praktykiem w tej dziedzinie nie jestem, ale wydawało mi sie, że słyszałęm inne opinie, więc zagadałem do kumpla, który zmieniał przepływki w dwóch Alfach.

Moje pytanie
-jakie były objawy :?:
Odpowiedź
-falowanie, słabo się zbierała do 3 tys, była taka przymulona

A żeby było ciekawiej ani jedna przepływka nie wyszła na examinerze..
Więc nie sądze, żebyśmy przekombinowali...

Jeżeli tego nie wykrywa podłączenie pod komputer to sygnał musi być prawidłowy trzeba czyscić przepływke i sprawdzic szczelnosć połączeń gum ewentualnie wymienic filtr powietrza

75andrew155 napisał:
Jeżeli tego nie wykrywa podłączenie pod komputer to sygnał musi być prawidłowy trzeba czyscić przepływke
Ale skąd wiedzieć, że czyścić skoro komputer nie pokazuje, że coś nei tak z przepływką :?:

Nikt tu nie napisał, żeby Konrado bezwzględnie wymienił przepływkę. Dostał tylko info, co gdzie, jak.

A po drugie czyszczenie przepływki często końćzy się jej uszkodzeniem.

filtry mam wszyzstkie wymienione, a Alfa duzo pali i mam wrazenie jakbym mial dziure miedzy 2 a 4 tysiace obrotow, wiec sam powoli dochdoze co to moze byc... Przeplywka 250 jakas podroba :<

Wymiana przepływki to ostateczność bo co by nie mówił ludzie kupują po namowach przepływki i gówno daje taka wymiana . Ja mam już kilkanaście lat auta ze stajni Alfa Romeo i ngdy nie spotkałem sie z uszkodzoną przepływką i uważam że takie wymiany są przeprowadzone zbyt pochopnie ( naciąganie klienta na koszty ) a wystarczy poprawic jakieś nieszczelne połączenie lub podobne pierdołki co nie wyklucza uszkodzenia samej przepływki ale apeluję o rozwage :>>

Amortyzatory
Powrót