• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Przepływomierz problem

- zbieramy logi (pliki *.csv) podczas testów rozgrzewania silnika na biegu jałowym.
- podsyłam zdjęcia zrzuty, testy robimy do momentu włączenia się wentylatora, to są testy dla sond.
- drugie testy robimy dla MAF, podczas jazdy, jak podawał kolega wyżej.
- cały czas logujemy odpowiadające parametry, testy mają być dość długie aby widac było trendy parametru.

Załączniki

• 11010.jpg
    11010.jpg
    102.6 KB · Wyświetleń: 126
  • 11011.jpg
    11011.jpg
    108.6 KB · Wyświetleń: 95
  • 11012.jpg
    11012.jpg
    108.8 KB · Wyświetleń: 98
  • 11013.jpg
    11013.jpg
    108.8 KB · Wyświetleń: 98
  • fes.rar
    fes.rar
    26.4 KB · Wyświetleń: 37
Ostatnia edycja:
hmmm podczas jazdy niestety nie wykonam , bo bateria mi siadła w laptopie , mogę tylko na kablu w garażu sie podpiąć .

Co tu o tym myśleć ? Za niska mierzona masa powietrza i przeładowanie sięgające czasem 400 mBar.

A z tego wniosek że co może nawalać ? - takie objawy może dawać ten poklejony overboost lub nieszczelne wężyki podciśnienia ?, bo ogólnie to auto trzeba cisnąć powyżej 3,5 tyś obrotów żeby wywaliło kontrolkę MSCF - a że w sumie tak nigdy nie jeżdżę to jej nie wywala ;)

Przeładowanie tak. Masy powietrza nie.

- - - Updated - - -

Jeśli CR-em jeździsz ciągle "na kapelusznika", to w niedługim czasie będziesz miał problem z kierownicami turbiny. Obecne diesle lubią jak się je połechta pedałem gazu ;)

Czyli problem tkwi w tym poklejonym overbooscie ?, bo z hamulcami już zrobiłem więc będę się brał za overbosta i wężyki :) - dobrze myślę ?.

Ok więc tak overboost wymieniony na nowy oryginał z Pierburga, do tego wężyki nowe. Jednak problem jeżeli można go tak nazwać występuje przy ciśnięciu auta > 4 tyś obrotów wyskakuje P0238 przeładowanie, ogólnie rozmawiałem z moim kolegą bo po znajomości użyczył mi kanału na robienie z tym overboostem no i tak przy okazji zobaczył że w rurze z IC są śladowe ilości oleju, niby że on jest mechanikiem stwierdził że turbo pada bo bierze olej i trzeba go regenerować bo niby leje. No ale podczas lektury forum wyczytałem że to normalna sprawa że tam jest olej dodatkowo przez już 1,5 tyś KM od wymiany oleju bella nie zabrała oleju. Coś mi się nie chce wierzyć że turbo pada jeżeli było regenerowane 14 tyś Km temu. Wyczytałem że olej w IC może brać się przez odmę tylko co to jest i gdzie się znajduje ?.

Najprościej: odma to odpowietrzenie skrzyni korbowej silnika. W trkacie pracy tłoków wytwarza się ciśnienie, i aby nie wyciskało np. oleju na zewnątrz przez uszczelki stosuje się tzw. odmę. Odma jest z tyłu, za silnikem, przy ścianie grodziowej. Proponuję abyś poszukał tematów nt. odmy - ktoś ładnie to opisał, porobił foty, dawał rady odnosnie jej przeróbki itd.

:)

Ostatnia edycja:
.... Jednak problem jeżeli można go tak nazwać występuje przy ciśnięciu auta > 4 tyś obrotów wyskakuje P0238 przeładowanie, ....

Skoro turbo po regeneracji to długość Cciegna sterowania zmienna geometrią jest źle wyregulowana

A da się jakoś samemu to wyregulować ?. Bo w sumie mi to nie przeszkadza bo tak nie ciśnę auta pod czerwoną kreskę obrotów ;)

jak sie ma jazda z odpietym przeplywomierzem do bezpieczenstwa silnika? Bo mi auto kompletnie przestalo jechac, po odpieciu przeplywki dopiero dostaje zycia (chociaz tylko na nizszych obrotach, na gorze brakuje mu ducha)
za jakim producentem sie rozgladac, zeby nie wtopic? (wyczytalem ze przeplywomierze to sliski temat, gdyz nowe nieraz nie dzialaja)

Amortyzatory
Powrót