• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[146] przepływka a wentylator

Binda

Nowy
Auto
Była piękna Alfa Romeo 146 1.4 T.S. 99r.
Koledzy padła mi przepływka.. (sądzę to po tym że marchewa świeci sie czy jest podpieta czy nie jest podpięta przepływka- mam nadzieję że sie nie mylę...) ale czy jak jej nie ma czyli silnik pracuje na parametrach powiedzmy awaryjnych to wentylator chłodnicy działa? obroty falują?

Działa wentylator i inne urządzenia. Wtedy komputer wprowadza zazwyczaj uśrednione parametry dla zastąpienie danych z niektórych uszkodzonych czujników itd. Wentylator jest włączany przez czujnik temperatury, który wtedy normalnie pracuje. Co do falowania, to za to jest co innego raczej odpowiedzialne a nie tryb awaryjny. Poszukaj na forum a wiele porad się znajdzie na falowanie. W trybie awaryjnym możesz mieć problemy z dynamiką głównie na zimnym silniku, poza tym to chyba nie zamierzasz tak długo jeździć?

w ogóle nie zamierzam tak jezdzić. dziś mi sie to stało bo miałem nadzieje że przeczyszczenie przepływki moze coś da (czasem się udaje) ale niestety całkiem padła...

jakiś czas temu padła mi przepływka i objawiało się to tym że silnik nie miał prawie wcale mocy na zimnym silniku a na gorącym tez miał dużo za mało, po wymianie przepływki moc wróciła ale pojawiły się problemy z falującymi obrotami ale to bylo spowodowane zasyfioną przepustnicą i po prostym czyszczeniu środkiem do czyszczenia gaźników wszystko wróciło do normy i obyło się bez mechanika :)

Amortyzatory
Powrót