już był w ogródku już witał się z gąskąNiestety na finiszu ale to jeszcze nie koniec mojej drogi
![]()
Jest już prawie dobrze ale... W dalszym ciągu turbo nie chce mi dmuchnąć więcej niż 0,9 (bardzo rzadko 1,0) bara... dziś podłączyłem swój wskaźnik i przy pełnym bucie pokazuje mi max takie wartości. Wszelkie szarpania itp. zostały już wyeliminowane wiec myślę, że to już kwestia kosmetyki...
Podczas testów zrobiliśmy manualne sterowanie WG z kabiny i jeśli blokowaliśmy zawór WG to auto dmuchało wtedy spokojnie 1,2 bara (dało się nawet więcej ale po co). Kiedy zostawiamy komputerowi sterowanie WG nie chce dmuchnąć więcej jak 0,9... pytanie dlaczego ?
Z rzeczy sterujących ciśnieniem boosta wymieniony zawór pierburg, przewody podciśnienia, czujnik ciśnienia atmosferycznego, przepływomierz (dwie ostatnie pełnią rolę czujnika doładowania).
1. Dlaczego nie dmucha więcej ?
2. Czy 0,9 oznacza że auto nie ma trybu overboost ?
2. Czy ten objaw to może być uszkodzona grucha WG przy turbinie?
3. A może to kwestia wyregulowania sztangi od WG?
4. Coś innego ?
5. Do znawców układu sterującego 2.0 TB v6 - który komputer odpowiada za regulację WG i tryb OB? Motronic (moduł paliwa) czy tzw. EZ (moduł zapłonu)
Wspólnymi siłami może ożywimy do końca ten samochód![]()
Jak ruch na drodze trochę ucichnie to postaram się nagrać i wrzucić filmik jak wygląda obecnie doładowanie turbiny... Źle nie jest a
za doładowanie odpowiada komp który jest zamontowany w tunelu środkowym przy wtyczce 3pin od kompa... zapłonem oraz paliwem nie steruje przypadkiem sam motronic który jest pod schowkiem po prawej stronie?