• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Przełącznik do szyb

konrad53

Nowy
Auto
147 FL
Witam, chciałem dzisiaj wyjąć cały przełącznik do szyb po stronie kierowcy i najprawdopodobniej urwałem jakiś zacisk. Odeszła tylko ta "góra" z gumą, bez przycisków nawet. Po ponownym nałożeniu góry sztywno siedzi, ale przyciski latają w środku. Muszę kupić nowy przełącznik? I jeszcze pytanie, jak wyjąć ten "dół" przełącznika z drzwi jeśli góra już odeszła? To w co wpina się kable.

Tak wygląda ten plastik od spodu:

attachment.php

A to chciałbym wyjąć ale nie za bardzo da się podważyć:

attachment.php

Załączniki

• 12380180_918237624897410_2049175028_n.jpg
    12380180_918237624897410_2049175028_n.jpg
    102.7 KB · Wyświetleń: 308
  • 12395398_918237598230746_756541949_n.jpg
    12395398_918237598230746_756541949_n.jpg
    46 KB · Wyświetleń: 294
Ostatnia edycja:
U mnie to nie jest na śrubce. Kilkukrotnie wcześniej go wyjmowałem w całości i bez problemu wychodziło. Teraz chciałem zrobić to samo no i odeszła sama góra... i nie mogę wyjąć dołu bo nie ma za co chwycić

Weź cienki płaski śrubokręt i pensete . Powinieneś dać radę .
Jeśli to nie pomoże , odkręć boczek , odchyl dolną część i spróbuj sobie podważyć ten panel.

A co do tego plastiku , to niestety będziesz musiał kupić cały panel sterowania nowy bądź używany . Sama góra nie jest możliwa do kupienia jako nowa . Jedynie trafić używkę , chodź ciężko to widzę .

wyjmowalem w gt sama gore i to kilka razy i nigdy nic sie nie ulamalo
wciskales przyciski na swoje miejsce ? w te "rowki" ?
pocuduj jeszcze zanim wezmiesz sie za zakupy

Tak, właśnie dlatego chcę wyjąć całość żeby próbować przymocować. Przyciski są włożone w te rowki. Jednak kiedy nałożę górę momentalnie stają się luźne, jakby coś ich nie trzymało. A góra o dziwo dobrze siedzi. A tak btw, mogę tymczasowo używać przełącznika bez przycisków? tzn naciskać na te malutkie "kropki" nad którymi powinny być przyciski

A co do już całego przełącznika, jeśli mam elektryczne szyby tylko z przodu, to jakbym zakupił ewentualnie używkę z 3D to będzie dobra? Bo z wierzchu to samo

Zamiast naciskać w "kropki" przymocuj tam przyciski bez plastiku górnego i będzie . Muszą się trzymać i działać .

Mój problem polega na tym że , po hydrografice mój panel troszkę się odkształcił i też jestem bez...

attachment.php

Załączniki

• image-1.jpg
    image-1.jpg
    47.5 KB · Wyświetleń: 238
Ostatnia edycja:
Hahahaha xD
chyba tak zrobie, tylko troche ten panel jest wpadnięty z jednej strony, najpierw muszę go chyba wyciągnąć i wtedy pokombinuje dalej. No nic :D

żeby go wyciągnać to wkręć śrubke jakąś w to mocowanie na dole, lekko tak żeby tylko weszła i wtedy do góry poruszaj nią tą śróbką i panel sie podniesie na tyle że go już podważysz :D

U mnie mam taki problem, że przycisk od szyby kierowcy jest bardzo luźny, czy jest w nim coś ułamane lub się wypiął z jakiś zatrzasków? Czy da się to naprawić, czy trzeba wymienić panel? Jak szukałem Alfy to też takie przypadki widziałem, czyli to jakiś felerny element.

Podpórki/nóżki w tych przyciskach bardzo łatwo się łamią ;) Ja wyjąłem i po prostu skleiłem superglue połamane nóżki i się ładnie trzyma już kilka miesięcy :)

Łamią sie często właśnie osie na ktorych chodzą przyciski. Jak nie wyrzuci sie ich czy nie zgubi to można podkleić. Drugi problem to zużywanie sie zawiasów w których siedzą osie przycisków. Naprawa to podgrzanie ich np. zapalniczka i lekkie podgięcie.

Rzecz w tym, że osie na których chodzą przyciski są w całości. Bez górnego plastiku wszystko dobrze trzyma. Kiedy go nakładam, przyciski momentalnie się przestawiają i są luźne

Już wiem o co Ci chodzi. Trzeba tak nałożyć ten plastik by nie poruszyć przycisków. Najlepiej np na stole i delikatnie zakładać górę. Bo delikatnie poruszysz przycisk tą górą i wypadają z tych osiek. Sam to przerabiałem. Takźe cierpliwości i delikatnie.:)

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Do tego muszę wyjąć ten dół z drzwi :D spróbuję kombinerkami chwycić boczną ścianką i może wyskoczy. Bo połowa już "wpadła" do środka

Spokojnie. Cały ten panel trzyma się na 4 czy 3 blaszkach i śrubce na dole boczku. Ale wyczytałem ze jej niemasz. Musi wyjsc. Kombinerkami to mozesz cos zlamac. Ręką wyciągnij nie bój się:)

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Tylko nie mam za co chwycić bo góra już odeszła jak wiecie :D wrócę koło środy do tego bo teraz czas goni. Póki co podchwyciłem pomysł z poprzednich postów, dałem same przyciski bez plastiku :)

Wybaczcie niektórzy Panowie, ale jak to powiedział Piłsudski: "Wam kury szczać prowadzać..." a nie za naprawę Alfy się brać.

Przyciski od delikatnego dotknięcia górnym panelem nie mogą wylatywać od tak sobie. Trzeba zawiasy zrobić ciaśniejsze.

Próbuję i nie da się tego wyjąć. Z prawej strony przełącznik "wpadł" trochę w tą dziurę, i nawet jak podważę z tego boku to coś go tam trzyma i nie chce wyjść. Jak to wyjąć? Mogę tym spokojnie ruszać na boki ale do góry nie chce wyjść...

attachment.php

Załączniki

• 12399447_923277094393463_1557851478_n.jpg
    12399447_923277094393463_1557851478_n.jpg
    86.1 KB · Wyświetleń: 107
Amortyzatory
Powrót