• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Przekładka foteli na elektryczne

Witam, panowie czy moze kto mi podesłać informacje jakie powinny byc przekażniki pod fotele elektryczne + grzanie? chce to zrobić jak fabryka czyli pod oryginalne wejścia w bagażniku. Oraz czy na jednym przekażniku moge podłaczyć elektryke + grzanie? ( pod jeden przekażnik jeden fotel )

Jest jeden przekaźnik od grzania foteli, najlepiej kup sobie od kogoś skrzynkę z bagażnika od anglika z częścią okablowania i tak będzie najszybciej, dalej dorobisz sobie instalację i w zależności jak to zrobisz będzie jak fabryka albo prawie jak fabryka :)

Jest jeden przekaźnik od grzania foteli, najlepiej kup sobie od kogoś skrzynkę z bagażnika od anglika z częścią okablowania i tak będzie najszybciej, dalej dorobisz sobie instalację i w zależności jak to zrobisz będzie jak fabryka albo prawie jak fabryka :)

Ok dzięki :) poradzę sobie z obecną skrzynka bezpieczników. Co do elektryki fotela, potrzebowałbym jakiś opis kabli, o ile wiem które sam do podgrzewania to zostają jeszcze kable pod elektrykę czyli 5 sztuk.

Daj fotkę tych kabli bo nie pamiętam teraz, musisz podłączyć CAN bo inaczej nie ruszą

Daj fotkę tych kabli bo nie pamiętam teraz, musisz podłączyć CAN bo inaczej nie ruszą

Jak dla mnie to wystarczy dać plus i masę i fotel powinien zacząć jeździć. Natomiast zostaje jeszcze podświetlenie. Na pamięci ustawień aż tak mi nie zależy.

Załączniki

• IMG_20200804_203700117.jpg
    IMG_20200804_203700117.jpg
    104.5 KB · Wyświetleń: 46
  • IMG_20200804_203640907.jpg
    IMG_20200804_203640907.jpg
    90.5 KB · Wyświetleń: 35
  • IMG_20200804_203633484.jpg
    IMG_20200804_203633484.jpg
    60.6 KB · Wyświetleń: 31
No mnie się udało, jutro odpiszę bo muszę zerknąć do elearn, nie chcę się pomylić:)
Nie wspomnę że nikt nie chciał pomóc, będzie dla potomnych

Już niejeden twierdzil, że to proste i niejeden odpuszczał temat. Czekam na rozwój operacji

Odpuszczają Ci który nie potrafią nawet gwożdzia wpić :P
Tak poważnie to nie jest to trudne, przynajmniej dla mnie ale głownie chodzi o schemat żeby nie popalić czegoś niepotrzebnie. Niestety nie mam dojścia do schematu wiec ratuje sie forum.

Schematy chyba ktoś wrzucał. Zatem czekam na pierwszego który umie gwoździe wbijać.

Jak widać jest to wykonalne i sie DA ! Fotele podłączone i wszystko działa tak jak należy i tak jak to było fabrycznie. Odpuszczają ludzie których to przerasta bądz nie wiedzą co do czego.

- - - Updated - - -

Serdeczne podziękowania dla kolegi "galek20" który bez trudu udostępnił schemat oraz swoją pomoc oraz wiedze. Więc potwierdzam ŻE SIE DA ZROBIĆ PRZEKŁADKE TAKICH FOTELI !

Wszystko działa łącznie z pamięciami czy tylko elektryka i podgrzewanie? Co z lusterkami? Napisz co dokładnie dokładałes. U mnie nie było problemu. Wszystko P&P bo miałem instalacje w przedlifcie

Wszystko działa łącznie z pamięciami czy tylko elektryka i podgrzewanie? Co z lusterkami? Napisz co dokładnie dokładałes. U mnie nie było problemu. Wszystko P&P bo miałem instalacje w przedlifcie

Ja mam przed lift i instalacje miałem tylko pod grzanie. Pod elektrykę fotela musiałem dokładać ale zrobiłem to w Ori skrzynce która jest w bagażniku. Dołożyłem oczywiście konektory w odpowiednie piny wszystko zgodnie z fabryka i dołożyłem po przekaźniku na fotel. Działa wszystko ponieważ wpisałem się również w CAN. Bez wpięcia w linie CAN fotele nie wystartują. I podobnie jest z Ori nawigacja jeśli ja dokładamy do auta bez fabrycznej nawigacji. Bez wpięcia w linie CAN nie będzie w pełni funkcjonalna.

Ja mam przed lift i instalacje miałem tylko pod grzanie. Pod elektrykę fotela musiałem dokładać ale zrobiłem to w Ori skrzynce która jest w bagażniku. Dołożyłem oczywiście konektory w odpowiednie piny wszystko zgodnie z fabryka i dołożyłem po przekaźniku na fotel. Działa wszystko ponieważ wpisałem się również w CAN. Bez wpięcia w linie CAN fotele nie wystartują. I podobnie jest z Ori nawigacja jeśli ja dokładamy do auta bez fabrycznej nawigacji. Bez wpięcia w linie CAN nie będzie w pełni funkcjonalna.

No dobra ale miałeś skrzynkę w bagażniku i moduł komfortu pod kanapa chyba. To nie miałeś tyle rzeźby co Ci co musieli dokładać wszystko

No dobra ale miałeś skrzynkę w bagażniku i moduł komfortu pod kanapa chyba. To nie miałeś tyle rzeźby co Ci co musieli dokładać wszystko
Zależy jak kto do tego podchodzi, widziałem instalacje porobione na kostki elektryczne więc to rzeźba. Jeśli nie ma oryginalnej skrzynki zawsze można zrobić to na dodatkowych przekaźnikach wstawić bezpiecznik na każdy kabel zasilający, wszystko ładnie zamocować i też będzie działać. Kwestia chęci i odrobiny wiedzy oraz umiejętności :)

Moduł komfortu nie ma z tym nic wspólnego, wystarczy przeszczepić tylną skrzynkę z bezpiecznikami jeżeli ktoś nie ma i podłączyć do body.
Może to zrobić każdy kto ma trochę chęci i podstawy elektryki ;)

Moduł komfortu nie ma z tym nic wspólnego, wystarczy przeszczepić tylną skrzynkę z bezpiecznikami jeżeli ktoś nie ma i podłączyć do body.
Może to zrobić każdy kto ma trochę chęci i podstawy elektryki ;)

No z tego co mi wiadomo to musi być wszystko łącznie z modułem komfortu

Z tego co mi wiadomo to cała elektronika fotela znajduje się w jego sterowniku, tam gdzie są przyciski od regulacji, chyba że się mylę...

To w takim razie po co skrzynka w bagażniku i moduł komfortu oraz moduły lusterek jeżeli chcesz mieć i to działające z fotelami?

Fotele mają swoje niezależne moduły, tak samo jak drzwi, a te są połączone z bodycomputerem przez CAN, skrzynka w bagażniku jest wiadomo po co, natomiast moduł pod siedzeniem, nie wiem.
Ale skoro w mojej tak ubogiej wersji był, tzn. że jest od czegoś standardowego

Amortyzatory
Powrót