• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Przekładka foteli na elektryczne

Wywali. Dlatego piszę, że musisz przełożyć albo podłączyć (to logiczne, że musisz "przedłużyć" kable).

Ja mam prawdopodobnie fotele z anglika (nie mam maty w prawym i właśnie dokupiłem) ale do tej pory jak miałem zamontowane to nie miałem żadnego błędu poduszki.

100776390_3007564432671308_23418631303987200_n.jpg101011331_333601544272069_9191442326558343168_n (1).jpg
Panowie potrzebuje jeszcze kilku informacji , mianowicie jak podłączyć sterowanie fotelem ,
Kabel czerwony - zasilanie maty
Brązowy - podświetlenie ogrzewania
biało czarny - masa ogrzewania
Teraz bym potrzebował informacji na temat kabli :
Białego , gruby czarny , cienki niebiesko-czarny , cienki biało czerwony , cienki pomarańczowy , wszystkie cienkie kable wychodzą ze sterownika fotela i nie wiem zbytnio gdzie dać

No właśnie nie mogę zlokalizować tych 3 kabli cienkich , te grube tam znalazłem i to jest zasilanie i masa lecz samo podłączenie tego nie daje żadnego efektu działania tego mechanizmu

To i ja się przyłączę do was, nabyłem Angliki w pełnej elektryce, a moja instalacja posiada w zespolonej wtyczce 3 moduły ale brak drugiej wtyczki i bezpieczników w bagażniku. Jadę jutro spróbować wymontować z dawcy.
Aż jestem ciekaw czy będzie się dało to jakoś spiąć������

To i ja się przyłączę do was, nabyłem Angliki w pełnej elektryce, a moja instalacja posiada w zespolonej wtyczce 3 moduły ale brak drugiej wtyczki i bezpieczników w bagażniku. Jadę jutro spróbować wymontować z dawcy.
Aż jestem ciekaw czy będzie się dało to jakoś spiąć������

No napewno

Wszystko się da. Schematy elektryczne do ręki i jedziesz, najpierw z instalacją a później podłączasz resztę. Jeśli nie przeszkadza ci pamięć fotela pasażera, to możesz tak jeździć. Jeśli chcesz miec jak trzeba to musisz porzeźbic w sterownikach fotela. Na naszym forum swego czasu zajmował się tym z powodzeniem kolega [MENTION=4833]maly_777[/MENTION]

- - - Updated - - -

Ostatnia edycja:
Witam ponownie, nie stety nie da się przeszczepić instalacji z anglika, ale to nie istotne, tak jak kolega wyżej pisał nie umiem rozkminić podłaczenia foteli, niby elearn, bo tam wszystko jest, ale nie stety, zasilanie i masa to nie wszystko. Potrzeba jeszcze podać sygnał z linii CAN, czyli z tych trzech ciękich kabli, czego nie ma w elernie.
Jeżeli ktoś posiada takie informacje, będę wdzięczny niesamowicie.

Witam ponownie, nie stety nie da się przeszczepić instalacji z anglika, ale to nie istotne, tak jak kolega wyżej pisał nie umiem rozkminić podłaczenia foteli, niby elearn, bo tam wszystko jest, ale nie stety, zasilanie i masa to nie wszystko. Potrzeba jeszcze podać sygnał z linii CAN, czyli z tych trzech ciękich kabli, czego nie ma w elernie.
Jeżeli ktoś posiada takie informacje, będę wdzięczny niesamowicie.

Napewno się da bo zakładali. Do tego dochodzi rzeźba ze sterowaniem foteli. Musisz kupić osłony że sterownikami eu plus pewnie zaprogramować to wszystko więc rzeźby jest sporo

No oczywiście że się wszystko da, ale myślałem że będzie tylna wiązka jakoś łączona, przywiozłem skrzynkę z bezpiecznikami + wtyczki i reklamówkę kabli, więc postaram się odtworzyć, a przynajmniej postaram się. Ale nie jestem pewien podłączenia. Nie wystarczy + i-, bo wychodzi że musi być jeszcze podłączony, przynajmniej na krótko jeden cienki przewód. Teraz nie wiem który, i nie wiem jak to ma działać, czy trzeba podać 12V. A może dodatkową masę. Nie jestem elektronikiem, dla tego proszę o pomoc.

No oczywiście że się wszystko da, ale myślałem że będzie tylna wiązka jakoś łączona, przywiozłem skrzynkę z bezpiecznikami + wtyczki i reklamówkę kabli, więc postaram się odtworzyć, a przynajmniej postaram się. Ale nie jestem pewien podłączenia. Nie wystarczy + i-, bo wychodzi że musi być jeszcze podłączony, przynajmniej na krótko jeden cienki przewód. Teraz nie wiem który, i nie wiem jak to ma działać, czy trzeba podać 12V. A może dodatkową masę. Nie jestem elektronikiem, dla tego proszę o pomoc.

No nikt nie mówił że będzie łatwo. Ja Ci nie pomogę bo też że mnie nie elektronik. Mam przedlifta ibu mnie było wszystko czyli P&P

No właśnie ja też mam przedlifta, ale bez instalacji do foteli, do tego spaliłem sobie chyba jeden sterownik, więc jak ktoś ma zbędny to z chęcią odkupię, dogrzebałem się do schematów dzięki naszemu koledze i jeżeli to zadziała według schematów to wrzucę dla kolejnych odważnych szybki schemat podłączenia, a jeżeli chodzi o CAN to też nie ma nie wiadomo ile roboty, ale tego nie będę ruszał na razie bo nie mam centralek od lusterek

Mam angielski sterownik ze strony kierowcy, sprawny. Jesli jesteś zainteresowany.,pisz priv

Po co mu angielski?

- - - Updated - - -

No właśnie ja też mam przedlifta, ale bez instalacji do foteli, do tego spaliłem sobie chyba jeden sterownik, więc jak ktoś ma zbędny to z chęcią odkupię, dogrzebałem się do schematów dzięki naszemu koledze i jeżeli to zadziała według schematów to wrzucę dla kolejnych odważnych szybki schemat podłączenia, a jeżeli chodzi o CAN to też nie ma nie wiadomo ile roboty, ale tego nie będę ruszał na razie bo nie mam centralek od lusterek

Lusterka to jest inny łatwiejszy temat. Jak masz lusterka i moduły to tylko podpinasz wszystko, robisz proxy i działa

Właśnie mam fotele z anglika.
Potrzebuję sterownik pasażera jeżeli chodzi o anglika, albo kierowcy w europejskiej wersji.
A co do lusterek to w sumie się jeszcze nie zorientowałem, do foteli instalacji nie ma, więc z lusterkami nie wiem. Porównam jak ogarnę fotele i będę zmieniał boczki.

Właśnie mam fotele z anglika.
Potrzebuję sterownik pasażera jeżeli chodzi o anglika, albo kierowcy w europejskiej wersji.
A co do lusterek to w sumie się jeszcze nie zorientowałem, do foteli instalacji nie ma, więc z lusterkami nie wiem. Porównam jak ogarnę fotele i będę zmieniał boczki.

To ja Ci miwie bo zakładałem lusterka

To w takim razie cieszę się że nie będzie kombinacji, swoją drogą doszedłem w końcu do tego jak mają być podłączone elektryki, jak by coś to pomogę, a po montażu postaram się jakoś to mądrze opisać. Oczywiście chodzi mi o podłączenie w razie kiedy nie ma się oryginalnej wiązki.
Pozdro

Amortyzatory
Powrót