• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulia] Przednia tablica rejestracyjna

Imć

Użytkownik
Auto
Giulietta MA TCT, Giulia 2.0T Veloce, Spider 916 1.8 TS
tak ale dotyczy to ..tylko tylnej tablicy rejestacyjnej

Czy ktoś rozpracowywał montowanie przedniej tablicy rejestracyjnej w inny sposób niż wiercenie dziur? Np tak: https://www.amazon.com/ROMEO-GIULIA-HOLES-License-Bracket/dp/B07115DC53

Nie chcę demolować zderzaka w Giulii, bo jak ptaszki ćwierkają, może 'dobra zmiana' zafunduje nam legalne tablice mniejszych rozmiarów:
http://biznes.onet.pl/wiadomosci/kraj/rozmiar-tablic-rejestracyjnych-2017-r/s559gj

Idę o zakład, że przy tak odstającej podstawce metalowej przednie czujniki będą wyły co chwilę ;)

tak ale dotyczy to ..tylko tylnej tablicy rejestacyjnej

Tzn, że prawo będzie definiować co ma być z tyłu a co z przodu? Tego nie czytałem. Jakieś źródło?

Idę o zakład, że przy tak odstającej podstawce metalowej przednie czujniki będą wyły co chwilę ;)

Jest takie ryzyko, dlatego się pytam czy ktoś stosuje alternatywną metodę montażu tablicy :)

naklej tablice w formie naklejk, tak jak robią właściciele 147
a oryginal w bagażnik

Czy ktoś rozpracowywał montowanie przedniej tablicy rejestracyjnej w inny sposób niż wiercenie dziur? Np tak: https://www.amazon.com/ROMEO-GIULIA-HOLES-License-Bracket/dp/B07115DC53

Nie chcę demolować zderzaka w Giulii, bo jak ptaszki ćwierkają, może 'dobra zmiana' zafunduje nam legalne tablice mniejszych rozmiarów:
http://biznes.onet.pl/wiadomosci/kraj/rozmiar-tablic-rejestracyjnych-2017-r/s559gj

Ja przerabiałem mocowanie przedniej tablicy niewidzialnymi uchwytami - jest o tym już wątek na forum Giulii. Niestety nie sprawdza to się, bo jest nieestetyczne, brzydko odstaje, łatwo zerwać/ukraść, ogólnie nie polecam tych plastikowych uchwytów na przód - na tył jest ok jeśli ktoś nie chce mieć ramek pod tablicą.

Czyścisz zderzak zmywaczem antysilikonowym lub benzyną i naklejasz rejestrację na taśmie dwustronnej 3M. Rejestrację też trzeba od spodu odtłuścić i robić to po podgrzaniu zarówno blachy, jak i plastiku zderzaka. Uprzednio należy rejestrację wygiąć lekko dla złapania idealnej płaszczyzny styku. Robiłem tak w kilku poprzednich 156/159 i nie było mowy o odpadnięciu. Odklejenie tego to nić poliestrowa, przeciągana od jednego boku do drugiego z jednoczesnym poruszaniem wzdłuż. Potem usuwamy resztki kleju zmywaczem i po sprawie. Klej 3M jest tak mocny, że oderwanie rejestracji grozi uszkodzeniem lakieru...

Ostatnia edycja:
Czyścisz zderzak zmywaczem antysilikonowym lub benzyną i naklejasz rejestrację na taśmie dwustronnej 3M

Myślałem też o czymś takim. Dzięki za konkretne info!!

Kiedyś z kolegą bawiącym się w reklamy itp zrobiłem kilka projektów rejestracji w mniejszym rozmiarze. Są to rozmiary zmniejszone z zachowaniem proporcji. Drukowane na folii odblaskowej i naklejone na 3 mm piankę/płytę PUR. Dodatkowo pobawiłem się i na gorąco zrobiłem coś na kształt wypukłości liter/cyfr. Ciekawostką jest fakt, że ta folia ma na tyle mocne odbicie lampy błyskowej, że nie widać oznaczeń...:)

Załączniki

• 111.jpg
    111.jpg
    63 KB · Wyświetleń: 104
  • 222.jpg
    222.jpg
    52.6 KB · Wyświetleń: 92
  • 333.jpg
    333.jpg
    65.7 KB · Wyświetleń: 88
  • 444.jpg
    444.jpg
    54.2 KB · Wyświetleń: 96
  • 555.jpg
    555.jpg
    47.2 KB · Wyświetleń: 119
  • 661.jpg
    661.jpg
    59.8 KB · Wyświetleń: 368
  • 777.jpg
    777.jpg
    37.9 KB · Wyświetleń: 141
  • 888.jpg
    888.jpg
    39.7 KB · Wyświetleń: 97
  • 999.jpg
    999.jpg
    62.5 KB · Wyświetleń: 143
Z kilometra widać brak naklejki legalizacyjnej. Jak już fałszować i iść siedzieć to chociaż bez partactwa, panie moderator :P

Z kilometra widać brak naklejki legalizacyjnej. Jak już fałszować i iść siedzieć to chociaż bez partactwa, panie moderator :P

A gdzie ja napisałem, że jej używam? Jak już komentować i pisać bzdury to lepiej nic nie pisać...

No tylko że to też trzeba wiercic w zderzaku... A nie chce tego robić julce

Odgrzeje. Ktoś ma tablice na ww taśmę 3m?

W innym samochodzie mam, trzyma się ok, nawet przy szaleństwach na torze, oraz przy prędkościach ~280-300km/h. Odtłuszcz dobrze zarówno tablicę jak i cześć zderzaka. Tylko bądź świadom, że raczej po pewnym czasie już łatwo nie zejdzie.

Raczej ja się już nie będę z tym męczył (zdejmowanie)

- - - Updated - - -

A jescze pytanie. Jaka szerokość i grubosc taśmy wziąć?

Ja dałem duzo wąskich pasków bo tablica nie jest idealnie płaska. Paski dawałem pionowo. Nie pamiętam jednak ile i jak one były grube, ale raczej bym je nazwał "cienkimi poniżej 1cm". Trzyma sie tak już ponad rok.

zamówiłem najgrubszą jaka jest dostępna. zobaczymy jak przyjdzie co to, póki co latam bez rejestracji ;)

Amortyzatory
Powrót