• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Prosze o sprawdzenie wygresów

im mniejszy obieg zimnego powietrza = mniej strat ceiplnych . więc jak by nie było dykta pozwoli by szybciej się silnik nagrzał a termostat mógł szybciej obieg włączyć.

możesz to poprzeć danymi z doświadczeń? o ile szybciej nagrzał ci się silnik?

---------- Post dodany o godzinie 13:14 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 13:13 ----------

Panowie dykta pomaga i nawet użytkownicy żuków to odkryli...

sugeruję w takim razie przerzucić się na tą markę i nie robić wiochy z dyktą w alfie...

---------- Post dodany o godzinie 13:20 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 13:14 ----------

Dziś robiłem test szczelności układu od turbo do kolektora ssącego i jest ok pod warunkiem że nie dopompuje więcej niż 1.4 bara to ciśnienie trzyma bez problemu trzymałem ok 2 min i niespadło zawiele ale gdy podmuchałem powyżej 2 barów to coś syczało przy IC i podejrzewam że to uszczelki te gumowe podobnie miałem w integralce klej do szyb pomógł ale w alfie turbo daje 1 bar max. w wersji 105 KM czyli u mnie. Przepływkę sprawdzę i dam wykresik jutro.

oto wykres właśnie zrobiłem.

kolejno obroty 2000 - 3000 - 4000 rpm

ale to jest wykres masy powietrza, a nie ciśnienia doładowania, robiłeś test na postoju czy podczas jazdy?
te ciśnienia co podajesz to ciśnienia bezwzględne czy ciśnienie doładowania?

sprawdzałem szczelność układu od turbo do kolektora ssącego i do 1.4 bara trzyma ciśnienie powyżej 2 barów syczy przy IC ale i tak turbo pompuje 1 bar. Załączę później wykresy z dzisiejszej próby.

sprawdzałem szczelność układu od turbo do kolektora ssącego i do 1.4 bara trzyma ciśnienie powyżej 2 barów syczy przy IC ale i tak turbo pompuje 1 bar. Załączę później wykresy z dzisiejszej próby.

Przy 2 bar może już puszczać, dolot jest obliczony na maks 1,6. Zrób jeszcze próbę drogową to zobaczymy, ale mi przychodzi do głowy jeszcze nieszczelność przed turbo za przepływomierzem lub zabrudzony czujnik ciśnienia doładowania (co by tłumaczyło również zbyt niskie wartości doładowania). EGR masz zaślepiony?

EGR zaślepiony a doładowanie pokazuje ok 1 bara ale mase powietrza troszkę za małą ;/ wkleję logi z dzisiejszej próby

Amortyzatory
Powrót