Projekt Tablet 8 cali w 156

kivi89

Nowy
Auto
159 1.9 8v
Witam ! N a forum juz ktos chyba wstawail tablet do 147 czy tam gt.. nikt natomiast chyba nie robil tego oficjalnie w 156.

Mam zamiar przerobić panel oczywiscie na 2din i wstawic tam tablet 8 cali w ladnej ramce ( bedzie foto relacja )

mam tylko pytanie..

Powidzmy ze tablet siedzi juz na miejscu.. jak to sensownie zapiac do audio ?

myslalem nad radiem w schowku i kablem AUX. ( najprosciej)

chcociaz chcialbym raczej pozbyc sie radia calkowicie.. i jak tablet zapiac pod audio ?

mozena dac wzmacniacz i zapiac do niego glosniki bezposrednio a potem przejscówka z " czincza " na AUX i do tabletu ?
mam wzmacniacz 4 kanalowy poradzi on 4 glosniki plus SUB ? musze cos wiecej dokupic czy moge odrazu do tabletu podpiac czincze/aux ? :)

etap prac :

zakup tabletu : JEST
panel 2din : podstawa kupiona - robi sie

Jeśli masz wzmacniacz robiący z dwóch kanałów 4 to możesz go zostawić. Inaczej nie ma sensu rozgałęziać cinch'e. Oczywiście jakość dźwięku i tak nie będzie powalać ale jeśli nie jesteś audiofilem, to nie widzę lepszej opcji. Tylko wtedy nie masz możliwości posłuchania radia (chyba, że pod tablet podepniesz modem GSM i będziesz korzystał z cyfrowego radia w streaming'u).
Podłączając pod radio poprzez wejście AUX masz zarówno 4 kanały z regulacją fader itd, jak i inne funkcje radia. Tylko, że to będzie mało praktyczne z obsługą poprzez schowek bez pilota. Mógł byś sobie sprawić jakiś wyższy model Pioneer'a, Alpine z bluetoth'em i połączyć go poprzez adapter ze sterowaniem w kierownicy. To już był by kombajn:) Sam nad tym myślałem ale z braku czasu odpuściłem.

Po pierwsze sprawdź, czy Ci ładowarka do tabletu nie będzie siała po instalacji audio. Zwykłe ładowarki generują tak niemiłosierne zakłócenia w sygnale dźwiękowym, że będziesz musiał wyłączać ładowanie tabletu, żeby czegokolwiek posłuchać.

Ogólnie jakość wyjścia audio z tabletach pozostawia wiele do życzenia. Wyjątkiem są iPady. Nawet w topowych modelach innych producentów (samsung, sony) na słuchawkach można wyłapać zakłócenia.
Tak, więc to o czym wspomniał kolega wyżej to chyba największy problem. Tym bardziej, że w budżetowych tabletach ten efekt jest bardzo słyszalny.

Ja mam dwa tablety często używane w aucie i żadna z ładowarek nie powoduje zakłóceń. Jeden to Goclever z tunerem DVB i GPS a drugi to Storex używany głównie przez syna. Niby żaden nie prezentuje wyższej klasy ale ich praca nigdy mi nie kolidowała z audio w samochodzie. Kolega ma markowy produkt z jabłkiem w kolorze białym:) i jadąc z podłączoną ładowarką słychać przebicia pracy procesora...

Witaj,
już gdzieś pisałem, że mam taki sam plan, ale czy wejdzie Ci tablet 8 cali? ;) 7 cali wchodzi na styk + ja chciałem samsunga galaxy tab wrzucić żeby to miało ręce i nogi. Radio do schowka, do radia pilot (nawet taki na kierownice), inaczej tego nie widzę. Ja trochę uproszoną sprawę mam bo generalnie mam dobrze grający zestaw audio ze wzamkiem itp + dobre radio z aux'em. Brakuje mi tabletu no i... czasu... Nawet spawam plastiki to nie problem zmieścić tablet tam, ale jakoś nigdy czasu nie ma żeby się zabrać za to.
No i ja obmyślałem sprawę z ładowarką, bo np. spoko jest jak podepniesz ja na +12v po stacyjce, ale co wtedy jeśli na postoju będziesz chciał obejrzeć film? ;) warto dać jakieś dodatkowe, nawet ręcznie włączane zasilanie. Chyba że wepniesz łądowarke pod stały +12v i ciągle będzie ładował ale czy wtedy po pierwsze aku nie ucierpi a po drugie tablet nie bedzie się nadto grzał.
Chętnie zobaczę jak to będzie u Ciebie wyglądać ;)

Witaj,

No i ja obmyślałem sprawę z ładowarką, bo np. spoko jest jak podepniesz ja na +12v po stacyjce, ale co wtedy jeśli na postoju będziesz chciał obejrzeć film? ;) warto dać jakieś dodatkowe, nawet ręcznie włączane zasilanie. Chyba że wepniesz łądowarke pod stały +12v i ciągle będzie ładował ale czy wtedy po pierwsze aku nie ucierpi a po drugie tablet nie bedzie się nadto grzał.

Tablet ze sprawną baterią, bez używania Wifi, GPS i np Bluetooth oraz bez dużego obciążenia procesora powinien spokojnie działać 2-4 godzin (mój Goclever w trybie czuwania potrafi kilkanaście godzin działać). Oczywiście piszę o 7 calowym modelu. Najlepiej będzie podpiąć pod permanentny plus i dać włącznik w niewidocznym ale dostępnym miejscu.

Ja raczej myślałem, żeby zrobic dwa obwody na diodach prostowniczych żeby się nie gryzły ;) Jeden +12v po stacyjce do ładowarki na co dzień, a drugi właśnie ze stałego plus z przełącznikiem w niewidocznym miejscu (np. schowek) aby w razie bez stacyjki można było mieć zasilanie w tablecie ;) zasilanie w sensie dodatkowego ładowania

A wiec tablet 8 cali wejdzie ale calkowicie na styk. Aktualnie pracuje nad przerobieniem konsoli ( niebawem wystawie jakieś fotki ) i zdecyduje się raczej na radio z pilotem ew sterowanie na kierownicy. Tylko szkoda mi radia bo mam alpine ale bez aux..

Wysłane z mojego FreeTAB 1001 przy użyciu Tapatalka

podjedź do elektryka to wyciągnie Ci aux na zewnątrz radia...

+ należy uwzględnić aby wszelkie guziki były sprawne, łatwo było wyciągnąc kartę pamięci itp... ja sam chcę zrobić tak, aby w każdej chwili można były szybko wyciągnąć cały tablet

Aux można wstawić do radia bez ? To jeden problem rozwiązany. Co do zasilania i przycisków to dostęp będzie mam juz prawie gotowa ramkę która będzie na magnesach prawdopodobnie a pod nią domowej roboty kostka która będzie miala jack i USB trochę myślenia wymagali jak to zmieścić bo naprawdę jest ciasno przy 8 calowym tablecie

u mnie narazie brak kabli ( zamówione ) ale w ten weekend juz bedzie gotowy panel.. zdam fotorelacje juz pierwsza. Cholera strasznie ciasno jest przy tym rozmiarze ekranu i nie do konca bedzie tak jak sobie zaplanowałem pod wzgledem estetycznym. Ostatnio pojawil sie pomysl zeby radio zostawic w konsoli na dole( na poziomie bylej juz popielniczki) ale musze obadac czy wejdzie na szerokosc. Ostatecznie zostawie je w schowku a panel wyprowadze na kablach w okolice lusterka ew. gdzies indziej ;)

Ogólnie jakość wyjścia audio z tabletach pozostawia wiele do życzenia. Wyjątkiem są iPady. Nawet w topowych modelach innych producentów (samsung, sony) na słuchawkach można wyłapać zakłócenia.
Tak, więc to o czym wspomniał kolega wyżej to chyba największy problem. Tym bardziej, że w budżetowych tabletach ten efekt jest bardzo słyszalny.

Ja mam zakłócenia tylko i wyłącznie po podłączeniu tabletu do ładowania.

uploadfromtaptalk1395957241312.jpguploadfromtaptalk1395957285826.jpguploadfromtaptalk1395957325134.jpg

Dodano po 3 minutes:

Prowizoryczna przymiarka ciasno ale wszystko wejdzie od strony kierowcy przyciski a po prawej wyjście USB i jack. Kawałek ramki będzie wyciagany z wtyczkami a sam tablet będzie można wyjąć na noc w dwóch ruchach :)

Ostatnia edycja:
ciekawe kto w ogóle zrobi coś takiego do polifta :D

Może odrobinę zboczę z tematu ale mam pytanie do użytkowników tabletów. Ile połączeń bluetooth jednocześnie może sprawnie działać w tablecie?

Amortyzatory
Powrót