Programowanie Airbag

• Autor wątku Autor wątku amon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Opisze problem który mam u siebie z AIRBAG.
Zrobiłem modyfikację kabelka zgodnie z instrukcją http://multipla.szakkor.hu/download/VAG-COM_KKL.pdf.
Niestety nie działa połączenie z AIRBAG (ABS, Engine bez problemów się łączy), przemierzyłem kilkukrotnie kabel i jest OK.
Oprogramowanie którego używam to FES.
I teraz najciekawsze, poszedłem sprawdzić w pandzie z 2005 roku i jest podobnie silnik się łączy za to Airbag ECU nie chce (ABSu panda nie ma). Ale kontrolka w pandzie z AIRBAG jest OK. Mój moduł AIRBAG to 60669250.
36274-programowanie_airbag-imag0261.jpg

Nie wiem co jest nie tak.
Sprawdziłem tę płytkę i odkryłem że do pinu 3 z OBD łączy się ten zielony bezpiecznik F1 (F075). Przeciąłem to połączenie (zaznaczono na czerwono) po przecięciu nie działa połączenie z żadnym ECU, czego nie rozumiem. Po co do tego PCB jest wymagane podłączenie do PINU3.
36273-programowanie_airbag-imag0022_e.jpg

Po zlutowaniu spowrotem jest tak samo, działa ENGINE, ABS ale Airbag nie.

Teraz zastanawiam się jak to możliwe, że w zasadzie mając sprawny kabel nie łącze się z airbagiem w dwóch autach.

Załączniki

• IMAG0022_e.jpg
    IMAG0022_e.jpg
    145.3 KB · Wyświetleń: 1,467
  • IMAG0261.jpg
    IMAG0261.jpg
    62.9 KB · Wyświetleń: 1,161
Ostatnia edycja:
Bubu, czy bawiłeś się w usuwanie błedu 01-Błąd wewnętrzny z centralce 60669250 ?

- tak, trzy może cztery sztuki, nie ma z tym sensorem problemu , jak tylko jest sprawny.
--

--
Kod:
60669250     04313049
siemens   maska je H94K to je HC908As20  52plc
povezivanje je isto kao kod svih 908 sa 52plc

Czy można to zrobić we własny zakresie, czy trzeba mieć podstawki, odpowiednie okablowanie itp?

- potrzebny programator np. T-box + chwytak do scalaków, taki 8 pin SMD, klips pomiarowy SOIC-8.
- T-box obecnie już nie jest sprzedawany.
--

--

--

Ostatnia edycja:
Witam,
od niedawna posiadam 147 i mam pytanie odnośnie kontrolki airbag.
Mianowicie po przekręceniu kluczyka nie zapala sie kontrolka airbag tylko miga kontrolka od fotela pasażera.
Dodam, że na środkowym wyświetlaczu nic nie wyskakuje, po checku jest wszystko OK.

Kolego pewnie ktoś wyjął kontrolkę od airbag'a - jakiś handlarz ;) podłącz komputer i wszystko będzie jasne.

Witam,
od niedawna posiadam 147 i mam pytanie odnośnie kontrolki airbag.
Mianowicie po przekręceniu kluczyka nie zapala sie kontrolka airbag tylko miga kontrolka od fotela pasażera.
Dodam, że na środkowym wyświetlaczu nic nie wyskakuje, po checku jest wszystko OK.

Identyczna sytuacja była u mnie.Pomogło pozbycie się złączek od poduszek-polutowałem je oraz programowanie sterownika.Dioda na wyświetlaczu od poduszek była wycięta

Witam kolegów,
Czy posiada ktoś wsad clear do sterownika 60658009, dopadł mnie niestety błąd 001. Mam gdzie i czym to zrobić ale nie mam wsadu.
Czy odczytanie zawartości eeproma i modyfikacja Cartoolem przynosi pozytywne rezultaty i można się tym programem podeprzeć?
Widzę że kolega bubu321 pracował nad tą centralką, czy mógłbym prosić o pliczek wsadu?

- niestety przy tym typie sensora mam napisane "problem !!!" z tymi wsadami.
- nie udało sie po flashowaniu przywrócić sensora żadnym programem z sieci.

No to zabieram się za debug tej centralki, bo nie mam nic do stracenia :) najwyżej poszukam 60665492, która figuruje w eperze jako
kompatybilna wersja do mojego autka.
Pracuję z kolegą który wcześniej pracował w TRW, więc może coś razem zdziałamy. Dzięki bubu za odzew :)

Ostatnia edycja:
Witam,
u mnie po zakupie(auto uszkodzone, strzelone napinacze) świeciła kontrolka AirBag. Po wymianie napinaczy i skasowaniu błędu FES-em mam taki log:
READ PARAMETERS:
Lampka kontr. awarii airbag: OFF
Napiecie akumulatora: Normal
Przelacznik wylaczenia airbag pasazera: ON
Lampka kontr. wylacz. airbag pasazera: OFF
Interwencja napinaczy: 1
Interwencja bocznych airbag: 0
Kierowca: Not available
Pasazer: Not available
Pas prz. kierowcy: Fastened
Pas prz. pasazera: Fastened
Ladunek wybuch. airbag pasazera: Enabled
Airbag boczn. tyln.: Enabled
Lamp. kontr. Airbag bocz. tyln.: OFF
Polaczenie na mase pojemnika ECU: Present

Co to znaczy że poduszki pasażera i kierowcy są niedostępne? Sprawdzałem i są na miejscu. Czy trzeba przeprogramować sensor?

DF

temat ruszył do przodu z nowym plikiem.
- sensor 60658009 z 156 JTD zfleszowany, poniżej zrzuty z pracy.
- ten typ sensora ma dużą zależnośc od napiecia zasilania, przy U== 9 V, juz podaje bład 0x0001 !!!"

Czyli krótko mówiąc zamienić go na 60665492 ... on jest twardszy?

Odkopię temat.
Ponownie padł mi 60658009, zamówiłem 60665492. Czy orientuje się ktoś czy ów 60665492 który zastąpił 60658009 jest lepiej zabezpieczony przed spadkiem napięcia i błędem 0x001?

Przy okazji pytanie do bubu321 odnośnie ponownego flashowania mojego 606580009, dałoby się?

Amortyzatory
Powrót