[159] Problem z zamuleniem i ruszaniem do 2 tyś obrotów

• Autor wątku Autor wątku JAC0
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Najlepiej podjedz do dobrego mechanika choć wiem że o takiego nie łatwo bo tego problemu tu chyba nie rozwikłasz jest wiele rzeczy do przejrzenia a problem może być skomplikowany i nie łatwo go tak rozwiązać na necie,
Turbo gwizda a nie powinno musisz sprawdzić dokładnie turbinę ale to wcale nie ona może powodować problem

99% mechaników jak im nie pokażesz palcem to nie ogarnie problemu. Zrób porządek z tym sprzęgłem bo coś mam przeczucie, że tu jest sabaka pogrzebana.

Wyciąganie skrzyni to już jakiś znaczny koszt, dlatego chciałem najpierw zacząć od mniejszych rzeczy.

Podsumowując - co było sprawdzone:
- przepływomierz (odpinany brak różnicy)
- overboost (czyszczony, szczelny)
- węże overboost
- węże turbiny itd.
- czujnik ciśnienia doładowania - czyszczony, ale może przekłamywać (wykres)
- egr
- kolektor ssący
- wtryski (korekty w normie)

Rzeczy do sprawdzenia:
- sztanga i gruszka turbiny (łopatki)
- sprzęgło / docisk / wysprzeglik
- rozrząd
- czujnik ciśnienia paliwa ?

Co jeszcze dodalibyście do tej listy, co powinno zostać sprawdzone? Wspólnymi siłami z mechanikiem może uda się odszukać problem.

Ostatnia edycja:
Wyjęcie skrzyni to koszt, ale jeśli coś stuka przy wciskaniu sprzęgła, dodatkowo masz problemy z włączaniem biegów to chyba nie ma na co czekać tylko naprowadzić mechanika niech się chociaż wypowie.

Masz 147 tys km...ja ze swojej 156 przy 280 tys wyjąłem fabryczne sprzęgło (pękł docisk) a dwumas (też fabryczny) nie miał śladów zużycia. Teraz już Panie nie robią takich aut.

Miałem podobny problem w swojej i okazało się, że śruba od turbiny się odkręciła i wpadła w wirnik. Sprawdź przewody czy nie ma metalicznych pyłków a druga sprawa to przy odpalonej klimie na full okazuje się, że auto też potrafi strasznie zamulić przy niższych obrotach ale to już chyba wina źle nabitej klimy ( niech mnie poprawi ktoś bardziej ogarnięty) a co do biegów to podejrzewam, że to już całkiem inna bajka

Ostatnia edycja:
Dziś wyjechałem z miasta w trasę 80km , gdzieś na 15 kilometrze zaczął wypalać DPF, dlatego też pozwoliłem sobie trochę przegonić Alfę.

Tuż pod koniec wypalania lub zaraz po wypaleniu auto zgasło samoczynnie. Wszystko w aucie działało, dopiero po chwili połapałem się, że obrotomierz pokazuje 0 :) Odrazu odpaliłem samochód, później problemów brak.

Po podpięciu się do ECU - błędów brak..

Tutaj jeszcze najważniejsze wartości po tym incydencie.20160630_150241.jpg20160630_150454.jpg20160630_150515.jpg

Nigdy wcześniej nie miałem takiej sytuacji, zeby auto mi zgasło podczas jazdy. W 147 miałem uszkodzony czujnik położenia wałka rozrządu i tam odcinało wszystko podczas jazdy aż temperatura nie spadła bo przez 20 min nie chciała palić, tutaj stało się to na dawno rozgrzanym silniku, nie potwórzyło się ponownie i auto zapaliło odrazu.

Widzę że wzrosły też srednie dystanse wypalania, podejrzewam, ze gdyby nie miejski tryb jazdy to długosci odcinka wrócilyby na poprawne wartosci.

Mimo, że wg. ECU DPF jest ok - czy ta sytuacja to jednak znak, że moje problemy z całego wątka to problem z DPF i pora go usunąć?

Ostatnia edycja:
Dziś wyjechałem z miasta w trasę 80km , gdzieś na 15 kilometrze zaczął wypalać DPF, dlatego też pozwoliłem sobie trochę przegonić Alfę.

Tuż pod koniec wypalania lub zaraz po wypaleniu auto zgasło samoczynnie. Wszystko w aucie działało, dopiero po chwili połapałem się, że obrotomierz pokazuje 0 :) Odrazu odpaliłem samochód, później problemów brak.

Po podpięciu się do ECU - błędów brak..

Tutaj jeszcze najważniejsze wartości po tym incydencie.Pokaż załącznik 204624Pokaż załącznik 204625Pokaż załącznik 204626

Nigdy wcześniej nie miałem takiej sytuacji, zeby auto mi zgasło podczas jazdy. W 147 miałem uszkodzony czujnik położenia wałka rozrządu i tam odcinało wszystko podczas jazdy aż temperatura nie spadła bo przez 20 min nie chciała palić, tutaj stało się to na dawno rozgrzanym silniku, nie potwórzyło się ponownie i auto zapaliło odrazu.

Widzę że wzrosły też srednie dystanse wypalania, podejrzewam, ze gdyby nie miejski tryb jazdy to długosci odcinka wrócilyby na poprawne wartosci.

Mimo, że wg. ECU DPF jest ok - czy ta sytuacja to jednak znak, że moje problemy z całego wątka to problem z DPF i pora go usunąć?

Mam swój typ jeśli chodzi o przyczynę Twoich problemów.

Sprawdź czy komputer nie zapisał błędu związanego z przepustnicą / klapą gaszącą.

Jest zrobiona w ten sposób, że elektronika sterująca znajduje się bezpośrednio pod nią i często brudzi się, jest zaolejona, robią się zimne luty...

W necie znajdziesz instrukcję demontażu i naprawy - na przykładzie Alfy 159 albo Opla Vectry (ten sam silnik, ten sam problem)

Spróbuj. Lepiej poświęcić godzinę na czyszczenie i ewentualne poprawianie lutów niż wydawać grube tys. PLN na wymiany różnych części...

linki z filmami z czyszczenia:

8V
https://www.youtube.com/watch?v=2lKLUGgaHRw

16V
https://www.youtube.com/watch?v=OTRgPerXhns

https://www.youtube.com/watch?v=kiYnZ12JtGY

Ostatnia edycja:
Temat u mnie wałkowany przez dłuższy czas :( nikt nie wiedział czemu ma takiego muła... sporo żeśmy wymienili, ale okazało się że turbina nadaje się do kosza :( zregenerowaliśmy ją i teraz śmiga aż miło, az nie chce się z auta wysiadać :D

Jak to jest możliwe że po ujechaniu 150 km, średnia ostatnich 5 regeneracji wzrosła o do ponad 400 km???
Poprawcie mnie ale to chyba matematycznie niemożliwe...
Chyba że ten parametr "średnia z ostatnich 5 regeneracji) jest jakoś źle opisany?

Chyba że na 5 regeneracji składa się jedno wypalanie DPF ?

bobby,

nie ma w ECU nic - 0 błedów. Skoro nie ma błędu o którym mowa w filmie, jest sens to rozbierać? Dodam, że kolektor + przepustnica była czyszczona kompleksowo w czerwcu , elektronika nie.

Kinia27 - u Ciebie problem był też do 2 tyś obrotów, a poźniej normalnie dmuchała i przyszpieszenie było prawidłowe? Co padło u Ciebie w turbo?

Ostatnia edycja:
Kinia27 - u Ciebie problem był też do 2 tyś obrotów, a poźniej normalnie dmuchała i przyszpieszenie było prawidłowe? Co padło u Ciebie w turbo?

wg mnie i powyżej nie szła prawidłowo, dopiero jak sie na trasie rozbujała to raz doszła do 200km/h, turbina miała wszelkie mozliwe luzy

bobby,

nie ma w ECU nic - 0 błedów. Skoro nie ma błędu o którym mowa w filmie, jest sens to rozbierać? Dodam, że kolektor + przepustnica była czyszczona kompleksowo w czerwcu , elektronika nie.

Kiedyś przerabiałem problem z gaśnięciem auta. Sporadycznie z resztą to się powtarzało, nie za każdym razem wyrzucało błąd.
Ja bym profilaktycznie wyczyścił. Jak to nie pomoże, i nie pomoże podmianka na inne MAP i MAF (np. od kogoś kto ma sprawne) to już rzeczywiście tylko turbina zostanie...

Niestety pudło, wszystko wyglądało na czyste:
20160702_161012.jpg

Dziś przy wymianie filtra powietrza zauważyłem, że auto zassało nim wodę i pewnie dlatego samochód zgasł.

Filtr był cały mokry, w puszce zalegała woda. Wymieniłem na nowy, usunąłem nieszczelność, liczę tylko, że nie stało się nic z korbowodem.. Jeździ w miarę normalnie oprócz tej dziury do 2 tyś i ruszania...

Dziś przy wymianie filtra powietrza zauważyłem, że auto zassało nim wodę i pewnie dlatego samochód zgasł.

Filtr był cały mokry, w puszce zalegała woda. Wymieniłem na nowy, usunąłem nieszczelność, liczę tylko, że nie stało się nic z korbowodem.. Jeździ w miarę normalnie oprócz tej dziury do 2 tyś i ruszania...
Turbina mogła czymś dostać. Sprawdź czy nie ma luzów i jak wygląda wirniczek. Nawet małe uderzenie będzie widoczne na łopatkach. Nie wyje przy przyspieszaniu?

Za 2 tygodnie udam się do serwisu niech zmierzą kompresję i wyciągną turbinę do sprawdzenia i ew. regeneracji jeśli będzie konieczna, bo obawiam się, że sam jej nie wyjmę.

Ale pech... :/

Panowe, alfa od tygodnia w warsztcie, o to co udało sie ustalić:

- turbina ma minimalne przeładowania, co może swiadczyć o minimalnym zabrudzeniu łopatek, bo po podpięciu pod overboost byli w stanie wysterować normalnie sztangą łopatki
- praca turbiny: https://www.youtube.com/watch?v=XVzEXPjRVfA
- podczas wciskania sprzęgła na wł. zapłonie słychać metaliczne uderzenie: https://www.youtube.com/watch?v=mL6kr5EuFO4
- wykresy są w normie od paliwa, powietrza
- auto zaciągneło jakiś czas temu wodę przez dziurę w filtrze, wymieniłem filtr i wyczyściłem puche, mechanik twierdzi, że to nie jest wina tej sytuacji bo woda zatrzymała się na filtrze, a konsekwencje byłyby inne, mniej przyjemne,
- overboost czyszczony pracuje ok, nowe wężyki,
- map sensor czyszczony,
- przeplywomierz - wskazania na wykresie ok,
- egr off programowo+zaslepka pelna,
- brak nieszczelnosci na wężach,
- dpf ok wypalanie pokazuje co ponad 500 km obecnie,
- poduszki silnika ok.
- ecu czysty 0 błędów, jedyne co się pojawia do po podpięciu pod ABS pokazuje C1131 - czasami po mocniejszym zahamowaniu wyswietla mi VDC/Hill Holder not avaliable i znika po wył. zapłonu i ponownym uruchomieniu silnika (z tego co wiem wadliwa pompa abs)

Gdzie jeszcze szukać przyczyny zamulenia do 2 tyś, przyduszania (charakterystycznego szarpniecia) przy dodawaniu i puszczaniu gazu, oraz zduszania silnika /szarpania przy ruszaniu (potrafi mi gasnąć ruszając ze swiateł, ruszanie pod górkę czy cofanie na wzniesieniu to spore wyzwanie)?? Niekiedy nawet wjeżdżając na rondo, redukując do 1 mam tak ze auto zbiera się jak muł zamiast jechać płynnie przez rondo i niekiedy jest gorąco jak ktoś już na tym rondzie jest.....

Chcą oglądać od poniedziałku układ sprzęgła, skrzynie.... kończą im się pomysły.... problem występuje na seryjnej mapie i na tej po chipie

Ostatnia edycja:
Może to głupie ale czy przy ruszaniu pod górę nie masz problemów z hill holderem? Może zamiast pomagać utrzymać auto na wzniesieniu on je przytrzymuje za długo?

Amortyzatory
Powrót