• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Problem z wlaczeniem biegu P

Wojtek_77

Nowy
Auto
Giulia
Czy ktoś się już spotkał z takim przepadkiem ? Nie działa bieg P. N i R wchodzą bez problemu. Natomiast P się nie wyświetla

Czy ktoś się już spotkał z takim przepadkiem ? Nie działa bieg P. N i R wchodzą bez problemu. Natomiast P się nie wyświetla

Tzn nie możesz wrzucić P? Czy tylko nie wyświetla. Parking włącza się automatycznie jak zgasisz silnik.
Inna sprawa, że patrząc na dźwignię można się nie zorientować jak P wyzwolić ręcznie. Instrukcja też tego jasno nie wyjaśnia.

Tzn nie możesz wrzucić P? Czy tylko nie wyświetla. Parking włącza się automatycznie jak zgasisz silnik.
Inna sprawa, że patrząc na dźwignię można się nie zorientować jak P wyzwolić ręcznie. Instrukcja też tego jasno nie wyjaśnia.

na Drive jadę do przodu, R do tylu a kiedy chce przejść na Parking to brak reakcji, to samo na wyświetlaczu zegarów, wszystkie biegi wyświetlane oprócz P. Mogę przełączyć tylko na N

Muszę zadać to pytanie bo nie jestem pewien czy się wszyscy rozumiemy. W jaki sposób próbujesz włączyć tryb skrzyni P?

W instrukcji jest napisane, że tryb "P" należy wrzucać przy wciśniętym pedale hamulca i włączniku zapłonu w trybie ON. W innym przypadku uszkodzeniu może ulec dźwignia zmiany biegów. Czyżby tu była taka sytuacja? Swoją drogą tryb "P" wrzuca się poprzez wciśnięcie przycisku co może nieobeznanej z tym rozwiązaniem umknąć.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

Zatrzymujesz auto do 0 km/h, trzymając wciśnięty hamulec wciskasz przycisk P na górze joysticka zmiany biegów (P włączamy bez wciskania "spustu" z przodu joysticka). Nie wyświetla się P? Co w takim razie się wyświetla (czy np. zostaje D - czy nic nie wyświetla)? Czy auto, gdy wciśniesz już P a potem puścisz hamulec, powoli rusza, jakby było na D?

Zatrzymujesz auto do 0 km/h, trzymając wciśnięty hamulec wciskasz przycisk P na górze joysticka zmiany biegów (P włączamy bez wciskania "spustu" z przodu joysticka). Nie wyświetla się P? Co w takim razie się wyświetla (czy np. zostaje D - czy nic nie wyświetla)? Czy auto, gdy wciśniesz już P a potem puścisz hamulec, powoli rusza, jakby było na D?

Po wciśnięciu przycisku P na górze joysticka nic się nie dzieje, samochód cały czas jest w pozycji N. Spróbuję wykasować błędy, może to pomoże, sprawdzę też poziom oleju chłodnicy skrzyni biegów

- - - Updated - - -

może podczas transportu bawili się dźwignia i coś zepsuli

Po wciśnięciu przycisku P na górze joysticka nic się nie dzieje, samochód cały czas jest w pozycji N. Spróbuję wykasować błędy, może to pomoże, sprawdzę też poziom oleju chłodnicy skrzyni biegów

- - - Updated - - -

może podczas transportu bawili się dźwignia i coś zepsuli

Instrukcja EU mówi o tym, że nie da się z P do N, ale u Ciebie jest odwrotnie.
Pokaż załącznik skrzynia.pdf
Rozumiem, że próbowałeś z D do P (bez "spustu") i też nie działa?skrzynia.jpg

Ostatnia edycja:
a jak na postoju masz np "D" i wyłączysz silnik to co się dzieje? Tez powinno automatycznie przejść na P

wiem o co chodzi - u mnie też nie działa - jaki jest efekt wykasowania błędów ?

Ostatnia edycja:
zatrzymaj auto i wyłącz silnik- powinno samo wrzucić na P

Ale czy kolega może napisać, co się dzieje po wyłączeniu zapłonu? A jeśli nie przeskakuje na P to jak odpala motor? I co pokazuje po włączeniu zapłonu? W zasadzie powtarzam pytania, które już padły ale odpowiedzi na nie nie znalazłem.

jaki masz silnik ? który rocznik ?

quadrifoglio 2018

- - - Updated - - -

Ale czy kolega może napisać, co się dzieje po wyłączeniu zapłonu? A jeśli nie przeskakuje na P to jak odpala motor? I co pokazuje po włączeniu zapłonu? W zasadzie powtarzam pytania, które już padły ale odpowiedzi na nie nie znalazłem.

po włączeniu zapłonu, włączony bieg N

Amortyzatory
Powrót