• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Problem z turbodoładowaniem

Auto
Alfa Romeo Brera 2.4 JTDm
Czołem wszystkim, jestem na forum nowy i to mój pierwszy post.

Otóż zmagam się z problemem i już skończyły mi się pomysły.

Mianowicie pacjentem jest Alfa Brera 2.4 jtdm wersja 200KM, rok produkcji 2006.

Ostatnimi czasy po 8-godzinnym postoju na parkingu samochód przestał jechać, dosłownie turbo ładowało maksymalnie 0.3 bara. Objawy jakby w ogóle nie było sterowania podciśnieniem lub powietrze uciekało i to chyba przelotem.

Zabierając się do roboty sprawdziłem szczelność dolotu i nie widać niepokojących pęknięć ani nieszczelności. Wężyki od podciśnienia trzymają. Wyskoczyły początkowo błędy przepływomierza P0101 oraz P0111 oraz błąd sterownika podciśnienia turbo. Po oczyszczeniu przepływomierza oraz mapsensora w kolektorze - zero poprawy. Zauważyłem, że podłączać gruszkę turbo na krótko do pompy vacuum samochód znów jeździł, oczywiście przeładowywał. Następnie założyłem wężyk podciśnienia na zawór overboost i zauważyłem, iż w wężyku Vacuum jest podciśnienie, natomiast na wyjściu TURBO z zaworu nie było nic. Wobec tego założyłem, że strzelony jest zawór, po jego wyczyszczeniu zero popraw. Zakupiłem nowy Pierburg 7.03003.01.0 z białym króćcem na wężyki. Samochód zaczął ładować z samego dołu oraz maksymalnie do 0.8 bara - różnica jest, lecz awaria dalej występuje. Zaznaczam od razu, że rok temu - po regeneracji turbo przeładowywało, więc mechanik popuścił sztangę. I teraz moje pytania oprócz tematu przewodniego:

-Czy to możliwe, że poprzedni zawór już był na wykończeniu i teraz z kolei nowy daje większe podciśnienie i turbo przeładowuje w wyniku czego sterownik je ogranicza?

-Czy to możliwe, że pomimo zapewnień sprzedawcy zawór overboost jest inny niż powinien i źle pracuje?

Proszę o pomoc bo już rozkładam ręce.

Egr zaślepiony, blaszka cała, niewykodowany.

Zapomniałem dodać, że geometria turbo chodzi. Jestem w stanie wyciągając powietrze ustami ściągnąć sztangę w dół, ponadto jestem w stanie ruszyć ją ręką, chodzi płynnie. Awaria stała się z dnia na dzień.

Amortyzatory
Powrót