[Stelvio] Problem z szyberdachem w Stelvio

Auto
Alfa Romeo Stelvio
Czy ktoś miał problem z szyberdachem? Po 1,5 roku jeżdżenia i prawie 50 k km nie mogę otworzyć szyberdachu :(. Właściwie ani tej przesłony/podsufitki ani szyberdachu.
Ostatnia jazda kiedy działało, to około 100 km z uchylonym tyłem szyberdachu.
Jechalem nocą, powoli, duże odcinki na "długich". Piszę o tym bo może to kwestia naładowania akumulatora (ale inne szyby i klapa bag. działa).
Nie wyświetla się żadna kontrolka,wszystko inne działa.
Jeżeli coś wam przychodzi do głowy, to proszę o podpowiedź.
Pozdro.

Witaj, zaczalbym od sprawdzenia bezpiecznikow, pozniej ewentualnie czy prad dochodzi do silniczka. Takie podstawy, jesli wszystko ok trzeba by sie grubiej zastanowic

Jak wyżej. Instrukcja i szukaj bezpiecznika. Koledze przy zamykaniu dziecko wsadziło rękę i spalił się bezpiecznik. Teoria mówi, że tak nie powinno być ale lepiej proste rozwiązania sprawdzić. Auto masz na gwarancji?

Dzięki za pomoc. Co będzie szybciej, czy umawiać się z serwisem czy szukać bezpieczników ? :). W Stelvio to chyba gdzieś w bagażniku?
Oj nie chce się szukać w instrukcji :(

- - - Updated - - -

Tak auto na gwarancji ale serwis 50 km i dzień w plecy, ale jak trzeba to ....

Piszę bo może kiedyś się komuś przyda.
W instrukcji podstawowej nie ma opisanych wszystkich bezpieczników, t.zn. nie ma wykazanego bezpiecznika do dachu. Widać szyberdach to nie standard:). W panelu z bezpiecznikami (pod nogami pasażera) mam 6 bezpieczników więcej niz w instrukcji.
Więc metodą prób wyjąłem wszystkie nieopisane i trafiłem na spalony. Ciekawe dlaczego nie sygnalizowała tego żadna kontrolka? Okazało się, że muszę jeszcze "zrestartować" szyberdach wciskajac w odpowiedniej kolejności i czasie przyciski. Troche to jak zamawianie "szeptuchy" .... "o wschodzie księżyca spluń przez lewe ramie na zachód.....;)). Po trzech próbach szyber dach dokonał samokalibracji ...no i już.
Najważniejsze - nie jest konieczna wizyta w serwisie! Hurrra;)))

Okazało się, że muszę jeszcze "zrestartować" szyberdach wciskajac w odpowiedniej kolejności i czasie przyciski.
dobrze że nie pomyliłeś sekwencji, mogło się skończyć nieoczekiwanym otwarciem dachu i uruchomieniem procedury katapultowania pasażera ; )

Amortyzatory
Powrót