• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Problem z odbiorem radia, gubi fale, antena?

To wszystko jasne. Dałeś oryginał, używkę, zamiennik? Duża różnica?

Mam taką samą podstawę anteny i jej mocowanie. Po odkręceniu śruby środkowej, nie mogłem wyciągnąć cały element ale coś haczyło i odpuściłem. Coś trzeba podważyć dodatkowo czy jak?
53.jpg
54.jpg

Wymieniałem podstawę na oryginał z navi. Z tego co kojarzę to było jakieś zabezpieczenie i trzeba było obrócić/podważyć... 2 lata temu wymieniłem i spokój. Wcześniej wyszukiwało w mieście 3 stacje, a poza już nic. Navi nie mogło w ogóle złapać sygnału gps.

Dzisiaj zamówiłem podstawę anteny. Mam nadzieję, że odbiór DAB się poprawi.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Mam taką samą podstawę anteny i jej mocowanie. Po odkręceniu śruby środkowej, nie mogłem wyciągnąć cały element ale coś haczyło i odpuściłem. Coś trzeba podważyć dodatkowo czy jak?
53.jpg
54.jpg
Wracam do opisanego problemu. Jak to ogarnąć?

Ja u siebie delikatnie pociągnąłem i wyszło. Dzisiaj będę wymieniał antenę.

Ostatnia edycja:
Antena wymieniona. Teraz DAB działa, a i radio wyszukuje więcej stacji FM. Największy problem miałem z wypięciem i wpięciem kabla z niebieską końcówką. Trzeba mieć małe albo zwinne rączki, a najlepiej jedno i drugie.
80.jpg

Przejrzyjcie forum , jest manual, nawet ze zdjęciami. Cienki śrubokręt i podważamy w środku dłuższego boku.

Witam .
Szukam u siebie sygnału DAB. Radio nic nie wyszukuje. Najprościej było zajrzeć do klapy tylnej. Moja Julka ma coś takiego? Jest to wzmacniacz lecz czego. Pytanie która antena odpowiada za DAB. Na AlfaOBD antena przerwa.IMG_20220129_134208.jpg Radio i Navi działają poprawnie.

Ostatnia edycja:
Witam .
Szukam u siebie sygnału DAB. Radio nic nie wyszukuje. Najprościej było zajrzeć do klapy tylnej. Moja Julka ma coś takiego? Jest to wzmacniacz lecz czego. Pytanie która antena odpowiada za DAB. Na AlfaOBD antena przerwa.Pokaż załącznik 282478 Radio i Navi działają poprawnie.
Chyba szukałbym w antenie. A ogólnie, do DABa nie usłyszysz raczej, bo w PL rozwijany jest DAB+, a on nie jest zgodny z DAB
58.jpg

Mam podobne objawy do poprzedników. Radio na początku gubiło zapamiętane stacje. Później miało problem ze znalezieniem nowej stacji na trasie (autostradzie lub ekspresówce) z dala od miast, ale bieżąca stacja była odbierana dość dobrze/wystarczająca. Co jakiś czas coś zaszumiało. Teraz doszło do tego, że w mieście są straszne szumy przy odbiorze radia, nie potrafi w znaleźć fali w środku miasta (i poza nim też), nawet jak złapie to za chwilę może być cisza, w zależności od miejsca na drodze. Więc radio w zasadzie nie potrafi odbierać dobrze fal. Wszystko zadziało się w przeciągu kilku miesięcy. Na początku nie byłem w pełni świadomy problemu.
Dodatkowo na środkowym zagłówku z tyłu zobaczyłem parę razy po ulewach, że pojawiły się zacieki, co oznacza, że dach musi gdzieś przeciekać - obstawiam właśnie antenę. Auto mam z dachem panoramicznym.

Z pozycjonowaniem GPS raczej nie ma problemu. Jedynie zauważyłem jakby pozycja auta wg kompasu była odbiciem lustrzanym w pionie względem rzeczywistości. Nie jestem pewien czy jest to powiązane ze sobą, ale może przy antenie coś się zepsuło.

Czy z waszego doświadczenia można założyć, że to wzmacniasz anteny poszedł i mogę go w ciemno wymienić?
Jak i czym najlepiej uszczelnić dodatkowo podstawę anteny/dach przy montażu anteny?

Jeszcze jedno pytanie. Czy ktoś znalazł pasującego "rekina" czy za dużo zabawy jak na efekt i szkoda zachodu?

qus, mam ten sam problem u siebie i na 99% to jest antena z tego co czytam. Co ciekawe moja Julka jest z 2012 i w 2019 pierwszy właściciel wymieniał samą końcówkę anteny w ASO (numer 50511737).

Jak sprawdzić jaki numer anteny pasuje do mojego auta?

moja jest z 11.2011 więc podobny okres. Masz na myśli wzmacniacz anteny, a nie końcówkę, prawda?

Najlepiej po VINie, ale z tego co widziałem to tutaj wcześniej są sposoby na odróżnienie wersji. Główna zasada to czy masz navi czy nie. U mnie jest i podejrzewam, że do mnie będzie ta droższa antena...

No właśnie miałem wymieniany sam "pałąk" bez wzmacniacza. Ja mam wersje bez navi więc czeka mnie wydatek koło 250zl + kilka godzin zabawy w elektryka :D

Ostatnia edycja:
Swoja drogą ,dziwne że znając problem nie poprawiono tego w późniejszych modelach.

Ot, Italińce. Tam opadów tak intensywnych jak na północ od nich nie ma. Ciepło, przyjemnie, brak tak znacznych wahań temperatur.

Panie kolego: szczoteczka ryżowa/ nylonowa do samej płytki układu elektronicznego - delikatnie, z wyczuciem, a później miedziowa ( ta do samej stopki od spodu, po rozkręceniu) - firmy Yato oraz kontakt spray do elektryki/elektroniki - K2 bodajże. Po wszystkim sprężone powietrze - też z wyczuciem. Osadzając stopkę anteny dałem od spodu - styk z dachem, silikon temperaturowy czarny (taki jak do pokrywy zaworów się stosuje - K2; można chyba też sanitarny bezbarwny ale nie miałem go pod ręką), też z wyczuciem, aby nie wypływał poza obręb stopki. Chciałem to po prostu zabezpieczyć przed dopływem wody, wilgoci. Nie mam żadnych przecieków podczas deszczu, myjni ciśnieniowej itp. A, i przed montażem stopki dokładnie oczyściłem dach dookoła otworu, bo syf był niemiłosierny. Detergent, szmatka i benzyna ekstrakcyjna.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót