[Giulietta] Problem z odbiorem radia, gubi fale, antena?

Mam problem z odbiorem radia DAB, radio FM i nawigacja działają bez problemu. Po podłączeniu auta do komputera i odpaleniu diagnostyki MES pojawił się taki błąd. Czy to wina podstawy anteny, ale wg mnie wtedy radio FM też by nie działało. Auto w wersji z radiem UConnect 6,5" i nagłośnieniem BOSE.

DAB.jpg

Ta niby jedna antena na zewnątrz ale tak naprawdę to jest 3 w jednym.
DAB GPS,radio

Aż strach zapytać w ASO o cenę.

Ostatnia edycja:
Lepiej gdyby to było 100 zł. No nic trzeba wpisać na listę rzeczy do kupienia.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Zamiennik połowę taniej

A nie cieknie Ci na podsufitkę, bo troszkę to brzmi jak podlane elementy SMD w elektronice podstawki które zaczynają wysiadać i przez to opór jest inny niż powinien

Zacząłbym od sprawdzenia podstawy i wiązki prawej. Gruby czarny kabel to antenowy. U mnie przy naprawie wiązki był uszkodzony i naprawiany. Dodatkowo wymieniłem podstawę na OE i jak na razie od ponad roku wszystko ok.

Czy z giulii będzie pasował rekinek do giulietty? Kwestia mocowania oraz czy w rekinku giulii jest wzmacniacz. Ponadto jak poznać czy mam również wzmacniacz w szybie?

Proszę o doprecyzowanie. Jeden z Was pisze, że podstawa anteny obsługuje FM/DAB/GPS, a drugi, żeby sprawdzić kabel w przelotce pomiędzy klapą a karoserią co sugeruje, że dodatkowa antena jest w tylnej szybie. To jak to jest?

Gdyby ktoś nie wiedział jak rozebrać lampkę w podsufitce to już spieszę z pomocą :)

Na początek demontujemy klosz lampki a następnie wyciągamy żarówkę.

Pokaż załącznik 249235

Następnie wyciągamy wewnętrzną część obudowy. Na pierwszy rzut oka obudowa lampki wydaje się być jednoczęściowa. Odłączamy zasilanie.
Pokaż załącznik 249236

Zewnętrzna część obudowy trzyma się podsufitki na takich zatrzaskach i kleju. Zatrzaski należy pociągnąć do wewnątrz, trzeba będzie pokonać wiązanie kleju. U mnie z jednej strony klej nie puścił i obudowę musiałem do demontażu anteny mocno odgiąć.
Pokaż załącznik 249237Pokaż załącznik 249238

Teraz mamy dostęp pod podsufitkę. Odpinamy dwa złącza (bez navi jest jedno) i odkręcamy śrubę trzymającą antenę (klucz 22).
Pokaż załącznik 249239Pokaż załącznik 249240

Podstawa anteny jest jeszcze zakotwiczona na dwóch małych zatrzaskach, które pokonujemy płaskim śrubokrętem.

I tyle :D
Bdb poradnik - taka uwaga, że nie ma potrzeby demontować klosza od lampki. Wewnętrzna część obudowy jest po prostu całą lampką. Trzymają ją 2 zatrzaski na krótszych krawędziach, wystarczy podważyć drewnianym mieszadełkiem po kawie. Wychodzi cała lampka z wtyczką.

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Próbuję zdemontować podstawę anteny. Wyjąłem lampkę, odłączyłem kable i odkręciłem śrubę, niestety nie mogę wyjąć anteny. Jest luźna, ale nie mogę wyciągnąć jej do końca, Co trzeba zrobić, żeby ją wyciągnąć?

Na którymś boku jest zaczep, wsuwaj kartę kredytową po kolei do każdego z 4 boków tak by przylegała do dachu i jak trafisz to odhaczy, albo mocniej pociągnąć i też puści tyle że możesz uszczerbic lakier

Ostatnia edycja:
Udało się wyjąć antenę. Dodatkowo była uszczelniona jakimś klejem. Niestety nie udało mi się rozkręcić podstawy ponieważ jedna śrubka nie chciała się odkręcić i łepek się obrobił. Na tyle ile spojrzałem do środka to na krawędziach widać biały nalot. Zresztą podstawa była wymieniana bo jest na niej data produkcji 09.14 a auto jest z 04.14.
36.jpg

Udało się wyjąć antenę. Dodatkowo była uszczelniona jakimś klejem. Niestety nie udało mi się rozkręcić podstawy ponieważ jedna śrubka nie chciała się odkręcić i łepek się obrobił. Na tyle ile spojrzałem do środka to na krawędziach widać biały nalot. Zresztą podstawa była wymieniana bo jest na niej data produkcji 09.14 a auto jest z 04.14.
36.jpg

Ty masz podstawkę z GPS? Bo jakoś tak inaczej wygląda niż standart w julce

Ostatnia edycja:
Tak mam GPS. Z anteny wychodzą 3 kable, biały, szary i niebieski.

Amortyzatory
Powrót