• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

problem z obrotami silnika

• Autor wątku Autor wątku Farciaż
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Moźliwe że ta podróbka przepływki też daje ciała, dobra pokaże wam moje info z acsynchro, nieweim jak ustawić mape żeby chodził normalnie ale spalał mniej :). No i co z tym ciśnieniem,

Z takim MAP wysokim musi dużo palić, ona na postoju już 2x więcej leje PB niż normalnie. Zacznij od nieszczelności kolektora i dopiero bierz się za LPG. W tej chwili masz niesprawne mechanicznie auto, nie ma co walczyć z LPG.

Tzn, jakie ma być prawidłowe, walczyć tzn wszystkie uszczelki wymienic ?

Zejdź ze wskazaniem MAP w okolice 0,40 i będzie OK.

tzn ta pomaranczowa linie mam dac na 0,40 ? to wtedy bedzie sie dusil , mialem na 0,7 i byl problem. Ah cisnienie jest po prawej , tzn na 0,40 tam mam przesunąć ?

Ostatnia edycja:
Nic nie przesuwać!!!

Chłopie bierz się za auto, szukaj nieszczelności kolektora, do sprawdzenia uszczelka pod kolektorem, wkrętki LPG czy na nich nie ssie lewego powietrza, połączenia wtryski-kolektor czy wszystko szczelnie. Jak znajdziesz gdzie ssie lewe powietrze i wyeliminujesz ten problem MAP [podciśnienie w kolektorze] zejdzie do poziomu jaki wskazałem dopiero wtedy bierz się za robotę z LPG.

Jeszcze raz powtarzam: Masz mechanicznie nie sprawne auto!!!!

Instalacja gazowa ma miesiąc więc raczej nie powinno być problemu , raczej kolektor ?

no tak , ale przy kolektorze tylko uszczelna łącząca z głowicą jest czy jeszcze jakieś inne ?

zacznij pokolei wszystko sprawdzać nikt nie wskaże ze 100% pewnością na konkretne miejsce. zacznij np. od filtr i tak systematycznie posuwaj się aż do kolektora ssącego.

to mam juz sprawdzone dawno , od przepustnicy do filtra powietrza niema dziur.

to mam juz sprawdzone dawno , od przepustnicy do filtra powietrza niema dziur.

100% wszystko szczelne? Wkrętki w kolektorze na klej do gwintów/epoksyd osadzone, nigdzie nie ssie lewego powietrza na 100% Jeśli tak i masz tak wysoki MAP na wolnych [0,60-0,65] to masz albo głowice do roboty [słaba szczelność na gniazdach zaworowych albo źle ustawiony rozrząd, w takim stanie mechanicznym ten silnik nigdy nie będzie pracował dobrze na LPG i nie jest to wina Twojej instalacji tylko stanu mechanicznego auta.

Rozrząd robie za tydzien , razem z wariatem. Zobaczymy czy wtedy sie cos zmieni.

Witam, panowie mam takie pytanie czy powodem tak wysokiego mnożnika mapy może być chiński przepływomierz ?

Mnożni to w skrócie wydajność trysków PB w stosunku do wtrysków LPG. Zła praca na PB poprzez zły przepływomierz, sonde lambda itp. przenosi się na LPG przy instalacjach LPG wtryskowych. Niestety jeszcze raz powtarzam, Twój silnik jest niesprawny na PB i za nic nie będzie pracował poprawnie na LPG. Doprowadź silnik/układ zasilania PB do ładu.

Nie chodzi tutaj o powtarzanie , sonda lambda nowa , przeplywomierz nowy , błąd wyskakuje jeden , integrator sondy lambda. Nie mam pojęcia jak go zniwelować.

Nie chodzi tutaj o powtarzanie , sonda lambda nowa , przeplywomierz nowy , błąd wyskakuje jeden , integrator sondy lambda. Nie mam pojęcia jak go zniwelować.

Z takim wskazaniem MAP z kolektora jak u Ciebie go nie zlikwidujesz.

witam dalaczam sie do stwierdzenia kolegow- najpierw PB a pozniej gaz.O ile moja mapka jest ok to mapsensor na wolnych obrotach[860obr/min]ma 0.35 okolo.Ale mam pytanie do kolegow jakie powinien miec czasy wtrskow na PB moj silnik?W tej chwili mam okolo 2.1 do 2.3.Nie dam wiecej szczegolow bo mam padnieta baterie w laptoku i nie mam jak zgrac[zalacznik to ostatnie ustawienie iono nie wiele sie zmienilo].Nie powinno miec okolo 3.1czas wtrysku na PB[podejrzewam ECU ze sie sypie???]

Ostatnia edycja:
Witam, tą mapę sam ustawiałeś ? Ja mam problem tak jak opisywałem , ale dopiero po wymianie rozrządu i wariatora okaże się co dalej. Znajomy robi alfy już długo także coś się poradzi, jemu się serce kraja jak uruchamiam mój silnik. ( mi też ) Ale mam nadzieje że w końcu uda się to zrobić.

Co do odpowiedzi nie filozofuj , przykro mi jednak będe nie mam zamiaru wydać 3tys zl na nowe części jeśli stare jeszcze są dobre. Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót