• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

problem z obrotami silnika

• Autor wątku Autor wątku Farciaż
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Farciaż

Guest
Witam , mam problem z obrotami silnika na jpg, często się zawiesza. Byłem u gazowników i stwierdzili że to może być przedmuch między przepustnicą a kolektorem ssącym dlatego że ciśnienie jest nie tak jak potrzeba. Spotkał się ktoś z takim problemem ? Obroty silnika skaczą i utrzymują się na 2500-3000.

Jaka instalacja?
Ps.Przejżyj dział LPG coś napewno ciekawego znajdziesz

Instalacja stag 4 , podobno lovato lepsza ? Tak przy okazji zdziwiłem się bo znajomy ma lovato , jeśli dobrze piszę :). I on ma co 15 tysięcy wymianę filtra , ja co 10 :). Co do działu lpg przejrzałem ale właśnie nie znalazłem nic takiego. mam interfejs, i acgassynchro 6.0. Jeszcze chciałbym prosić o radę jak ustawić aby mniej spalał gazu :). Narazie pali koło 15 gazu jest to alfa romeo 155 1.8 16v 140 km

witam ja mialem taki problem gdy byla walnieta guma miedzy kolektorem a przeplywka,sprawdz ja dobrze czy nie ma dziury na czesci gietkiej.Ja tez mam staga 4 i magc jet wtryski i chodzi lux a podcisnienie na mapsensorze jakie masz na wolnych obrotach? A te valteki to chyba nie bardzo sa do d..y.Przy kupnie instalacji w A.C rozradzili mi je.Otworz mache i podsluchaj czy gdzies podcisnienie nie ucieka,lepiej sprawdz niz robic odrazu wydatki.

No właśnie , dzisiaj sam z kalibrowałem gaz . Ciśnienie na gazie mam 0.63 gazownik mówił że za małe. A ta rura między kolektorem ssącym a przepływomierzem czy gdzieś guma między kolektorem a przepustnicą ?

u mnie cisnienie jest na poziomie 1.10 a guma pomiedzy przeplywomierzem a kolektorem[ta co ma rozna srednice p obu stronach]i jest podpiety w polowie waz od podcisnienia z glowwicy[odma tzw.]czarna,karbowana przykecona na dwoch opaskach

tzn byla w niej widoczna nieszczelnosc , tzn dziura ? Wcześniej też miałeś mniejsze ciśnienie właśnie przez tą nieszczelnosc ?
​

Ostatnia edycja:
Hmm , najbardziej męczy mnie to spalanie. Już niech te obroty sobie skacza. Ale spalanie jest na poziomie 15 l lpg , a silnik to 1.8 16v 140km warriator sie odzywa więc powinno być mniejsze spalanie. Ale w praktyce no cóż na 37-38 l gazu robie 240 około , akurat teraz na 220 z tym że było sporo testów że tak powiem tzn stoi i obroty 4-5 tys. Ale gdyby liczyc te 37l/220 to wychodzi prawie 17 l gazu !

zuc mapke i osc-plik,jakie masz dysze??i co z ta nieszczelnoscia masz cos?I ustawienia sterownika a i jeszcze jedna wazna rzscz czy wezyki maja ta sama dlugosc i czy czasem podcisnienie nie jest wwiercone w pierwszy cylinder na kolektorze.Jak mozesz to zuc fotki

Ostatnia edycja:
Prześle fotki dzisiaj , i przy okazji mam pytanie jak ustawić mapę gazu, chciałbym sam się tym zająć, mam interfejs. Po autokalibracji mam 2 informacje że (czasami że obroty silnika są za duże) no i informacje o dyszach że są niby za duże. Na mapie po autokalibracji mam prawie że prostą linię przy 0.8 , Natomiast mapa wacha się przy 1.6 non stop. Ciśnienie gazu 0.63 paliwa 1.3

Co do paliwa to mój błąd , :) to nie paliwo coś innego napewno. Jutro wrzuce fotki z ustawien i map acsynchro.

A czy przez chiński przepływomierz też może tak być , tzn małe cisnienie ? Właśnie gazownik mi mówił że od przepustnicy do głowicy możliwe że jest gdzieś lewe powietrze, czyli wykręcić kolektor ssący i wymienić wszystkie uszczelki ?

Chińska przepływka będzie miała wpływ na czasy wtrysku PB, ale nie na podciśnienie w dolocie. Tak wysoki MAP jaki masz to albo jak pisałem nieszczelność gdzieś na kolektorze na odcinku między przepustnicą a głowica, ewentualnie źle ustawiony rozrząd.

Amortyzatory
Powrót