• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulietta] Problem z Bagażnikiem giulietta

pawlas109

Nowy
Auto
Alfa Romeo Giulietta 1.6 JTDm Rok:2011
Witam Mam problem z bagażnikiem. Pewnego dnia gdy chciałem otworzyć bagażnik przyciskiem na tylnej klapie Przycisk nie reagował postanowiłem spróbować z kluczyka, Tez nic żadnej reakcji. Po kilku razach złożyłem tylne siedzenia i od wewnątrz otworzyłem, dalej nie działało z przycisku i kluczyka. Po 1 dniu zaczęło znów być wszystko OK aż do dziś czyli ok 3 tygodnie na razie nie da się otworzyć i nie wiem jaka jest przyczyna?
Zdjąłem plastikowa obudowę bagażnika wypiłem złącze i zamek podpoiłem bezpośrednio do aku, się otworzył założyłem znów do klapy bagażnika i znów nie działa. Kontrolka bagażnika działa czyli jak zamknięty to pokazuje zamknięty jak otwarty to otwarty Mieliście taki problem kiedyś?

Bo kontrolka to inny kabelek, a zamek to inny kabelek. Kolega Maciek tu opisywał dość szczegółowo co się dzieje z wiązką przewodów po kilku zimach, poszukaj wątku. Trzeba przelutować co się urwało / zwarło. I garażować auto, albo nie otwierać klapy na mrozie. :)

dzięki a podał byś mi ten temat bo jakoś nie umiem znaleźć

W tym tygodniu miałem ten sam problem z bagażnikiem - za nic nie chciał się otworzyć. Jako, że samochód jeszcze na gwarancji pojechałem do aso, powiedzieli, że to wiązka i w dwie godziny zrobili. Zobaczymy na jak długo.

dzieki koledzy jutro bd miał za zadnie to sprawdzic te kabelki Dam znac co udało sie znależć

Dziękuje koledzy mieliście racje gruby czarny przewód przełamany wymieniłem na nowy i jest oki

W jaki sposób można się dostać do tych wiązek w gumowych wężach łączących budę z klapą bagażnika. Wyjmowałem je jest trochę problem żeby dostać się do miejsca gdzie kable się łamią podczas otwierania/zamykania klapy bagaznika. W moim przypadku nie działa otwieranie bagażnika za pomocą przycisku na klapie logo bagażnika. Poza tym wszystko ok.

Chciałbym odświeżyć temat...
Czy ktoś już wyciągał wiązkę z gumy łączącej klapę ???
Jest to guma z lewej strony ???

wiązki są po obu stronach , w 4 poście na tej stronie masz linki do tematów związanych z uszkodzoną wiązką-wszystko tam jest opisane

Ok dzięki :) ...uciekło to mojej uwadze.
Mam nadzieję że uda się naprawić niedziałający przycisk klapy bo otwieranie z pilota już mnie nudzi... szczególnie przy włączonym silniku:mad:

jeśli wiązki masz ok to może być uszkodzony sam switch (rzadko ale się zdarza) - efekt będzie taki sam

Jeśli zapala wam się kontrolka otwartego bagażnika - a po otwarciu bagażnika zapala się w nim lampka, to w lewej wiązce w samym jej środku oczywiście szukajcie urwanego cienkiego białego/szarego kabelka .
Dodatkowo przy uszkodzonym kablu bagażnik auta po zamknięciu drzwi pozostaje "otwarty" , po naciśnięciu logo w klapie otwiera się.
Co za cymbał projektował tę wiązkę to ja nie wiem, wyszukanie kabelka to pryszcz, ale trzeba go ponownie połączyć - tylko, że on pęka w środku tej gumowej osłony ( twór szatana). Osłona praktycznie nie daje się przesuwać na boki więc dostęp jest okropny, a przewleczenie przez nią innego kabla wydaje się niemal niemożliwe :mad:

Po 15 minutowej walce udało się naprawić urwany kabel, do przewleczenia przez gumowy rękaw nowego przewodu użyłem "szydła" kawałka sznureczka. Z góry szydło poprowadziłem przez rękaw ku dołowi tam zawiązałem na szydle sznurek który przeciągnąłem przez gumową osłonę do góry. A następnie sznurkiem pociągnąłem nowy przewód o zbliżonej średnicy.
Łączenia zlutowałem przy pomocy słomki termokurczliwej w której jest cyna.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót