• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Stelvio] Problem z aktualizowaniem mapy....

Giorgio

Użytkownik
Auto
Stelvio First Edition
Nie jestem zbyt sprawny w IT ale bez problemu zaktualizowałem mapy w Volvo, Subaru Toyocie.... tym razem jednak nie daje rady.

Z map mopar strony sciagnalem potrzebne dwa pliki a mapa i autoryzacja. Zalogowałem sie swoim Stelvio. Mam je na komputerze i zgodnie z instrukcja "od-zypowalem" to co bylo w zip. Juz nie jest. Skopiowalem to wszystko na nowy Sandisk 3.0 32GB USB.

Niestety auto informuje mnie ze nie sa to ważne (Valid map files). Pewnie cos noce i trudno bedzie mi pomoc....ale moze? Co robić? Powtarzalem te czynności juz trzy razy i wynik ten sam....myslalem ze moze download sie nie wpisał jak należy.

Nie jestem zbyt sprawny w IT ale bez problemu zaktualizowałem mapy w Volvo, Subaru Toyocie.... tym razem jednak nie daje rady.

Z map mopar strony sciagnalem potrzebne dwa pliki a mapa i autoryzacja. Zalogowałem sie swoim Stelvio. Mam je na komputerze i zgodnie z instrukcja "od-zypowalem" to co bylo w zip. Juz nie jest. Skopiowalem to wszystko na nowy Sandisk 3.0 32GB USB.

Niestety auto informuje mnie ze nie sa to ważne (Valid map files). Pewnie cos noce i trudno bedzie mi pomoc....ale moze? Co robić? Powtarzalem te czynności juz trzy razy i wynik ten sam....myslalem ze moze download sie nie wpisał jak należy.
Jaki system plików na pendrive? Ja formatowalem na NTFS.

Powinieneś wrzucić tez plik z licencją.

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Sprawdź, czy w innym USB nie masz pendrive np. z muzyką. U mnie taki objaw był jak na innym pendriv'ie były mp3 i Stefce wydawało się, że to pliki z mapami.

W katalogu głównym pamięci USB musi być tylko plik z mapą (rozszerzenie bin) oraz plik z licencją (rozszerzenie dct), pliki te nie mogą być w podkatalogu.

Dzieki za sugestie....
W katalogu głównym pamięci USB musi być tylko plik z mapą (rozszerzenie bin) oraz plik z licencją (rozszerzenie dct), pliki te nie mogą być w podkatalogu.

Tak jest tylko to..... upewniłem sie poprzez Utility disk i potem erase. zanim użyty USB byl 99 procent pusty. Cos tam siedziało ale pewnie to z formatowania.

Jaki system plików na pendrive? Ja formatowalem na NTFS.
Nie mam pojęcia...sprawdze.

Jutro bede próbował ponownie. Auto ostatnia mapę ładowana w październiku 2017 przy kupnie. Potem podchodziłem do tego kilka razy ale zawsze szybko skapitulowałem. Teraz sie uparłem bo jak kwarantanny sie skończą to bede jeździł i jeździł gdzie mnie jeszcze nie bylo. hehehe.

Niestety jakby podawali sumę kontrolną pliku to można byłoby porównać a tak sam miałem też problem z wgraniem i dopiero po ponownym ściągnięciu udało się. Ważne żeby pliki były w katalogu głównym (mogą być inne pliki i katalogi) oraz formatowanie NTFS.

najpierw pełen format pena na NTFS, potem wgrać pliki i do auta.
ludzie raportowali problemy jak ktoś robił NTFS na Mac-u. zrobił exFAT i poszło (FAT 32 się nie nada bo pliki są >4GB). Komuś nie zadziałał jakiś pendrive, zrobił na innym. to ponad to że nie moze być innego urządzienia podpiętego. Mapy rozumiem pod swój VIN ściągałeś?

Dzieki za wskazówki, czytam i przygotowywane sie do następnej próby.

Aha, używam Maca, cot jest NTFS to dalej nie wiem ale bede szukał czy mam taka opcje jak bede od nowa oczyszczał (erase) USB stick, moze da sie wtedy taki format wsadzić.

Drugie, zauważyłem ze plik licencji jest maly i ląduje sie prosto jako wiele "files". (Przepraszam ale moja wiedza komputerów jest niska i to co znam to tylko po angielsku. Język Polski nie jest moim językiem codziennym od 1978 roku wiec słownictwo Polski komputerowe to "język obcy" dla mnie.)

Wracajac do tematu....tak ściągam to pod moj VIN. Mapy lądują sie w komputer częściowo jako files a częściowo jako zip file. Instrukcje mowa żeby ten zip otworzyć, co robie ale co dalej? Mydle ze moja problem wtedy sie zaczyna. Bo jak przekopiuje na USB stick to i tak mam foldery tam. To jest pewnie problem...????

Podłącz sobie tego pendrive'a i otwórz Disk Utility / Narzędzia dyskowe (cmd+spacja i wpisz nazwę). Tam będziesz miał swój dysk komputera oraz też wpięty pendrive. Przy nazwie widać obecny system plików (np. FAT32):
Screenshot 2020-04-23 at 16.53.47.png

Przygotowując pendrive jeśli formatujesz to na macOS prawdopodobnie nie będziesz mieć innych opcji niż te:
Screenshot 2020-04-23 at 16.51.56.png

NTFS to zamknięty (czyt. nie można go tak łatwo dostarczać z innym oprogramowaniem niż Windows) system plików Microsoftu (prześmiewczo zwany NieTenFileSystem, bo są lepsze). Jeśli nie masz biegłości z wierszem poleceń to raczej musisz iść w kierunku formatowania na exFAT, bo NTFS na macOSie to więcej zabawy.

Także sformatuj na exFAT, bo jest szansa, że zadziała (tak jak podawał epsonix wcześniej).

Sam map nigdy nie aktualizowałem, ale teraz wszedłem na maps.mopar.eu i tam do auta mam do pobrania plik licencji i plik map. Licencja z rozszerzeniem .dct a mapa z roszerzeniem .bin.
Screenshot 2020-04-23 at 17.04.52.png

Ten drugi plik jeszcze się pobiera, więc nie wygląda tak jak ostatecznie będzie, a mi się nie widzi czekać aż się skończy patrząc z jakąś prędkością to idzie...

Jeśli dobrze rozumiem instrukcję to te pliki wchodzą do pendrive'a (bez żadnych folderów). Do tego podają, że może być pobrany ZIP (u mnie nie był). Jeśli pobierze się ZIP no to trzeba go rozpakować i wszystkie pliki umieścić w tym samym katalogu na pendrive.

Shimmy....dzieki Twoim instrukcja w końcu zrozumialem jak zmienić na pendrivie na exFat... bylo na Mac OS extended. Zrobiłem erase na exFat i zacznie zaraz sciatic z Mopar do komputera te dwa pliki (jak to robiłem wcześniej). zobaczymy jak pójdzie. Pytanie: czy trzeba najpierw sciagnac je do komputera i potem skopiować do pendrive czy można bezpośrednio sciatic do pendriva? Chyba tak...ale jak?

Można pobrać bezpośrednio na pendrive, ale raczej radziłbym pobrać najpierw na dysk a potem przekopiować na pendrive ;)

Alleluja..... nowa mapa weszła bez problemów ale dopiero po tym jak odstawiłem MacBook i odkopałam starego laptopa z Windows. NTFS formating i poszło. BTW nigdzie AR nie informowali ze z Mac-iem to nie idzie....przynajmniej w moim przypadku. Dzięki wszystkim za konstruktywne rady. Miłego weekendu....ja wczoraj wypastowałem Outbacka a dzisiaj Stelvio!

Alleluja..... nowa mapa weszła bez problemów ale dopiero po tym jak odstawiłem MacBook i odkopałam starego laptopa z Windows. NTFS formating i poszło. BTW nigdzie AR nie informowali ze z Mac-iem to nie idzie....przynajmniej w moim przypadku. Dzięki wszystkim za konstruktywne rady. Miłego weekendu....ja wczoraj wypastowałem Outbacka a dzisiaj Stelvio!
Ponoć można tylko exFAT wtedy.. No ale nie próbowałem;)

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Ponoć można tylko exFAT wtedy.. No ale nie próbowałem

exFat nie pomógł. Próbowałem...ale zawsze jest możliwe ze byl inny powodu ze Stelvio wyświetli: no valid files.
Samo ladowanie do samochodu tez troche denerwujące bo: instrukcja na stronie Mopar jak i na ekranie auta kazała miec "Engine ON" i robić aktualizacje jak samochod jest "stationary" czyli nie w ruchu. Zastanawialem sie czy nie wystarczy "Ignition ON" i akumulator podpięty pod ładowarkę ale obawiałem sie ze po kilkunastu mi nutach auto samom porostu wylaczy zasilanie do radia.
Tak wiec łamiąc prawo Bawarskie (i obawiając sie sąsiadów) ale i takze zalujac ze bede zanieczyszczał powietrze zostawiłem samochod w otwartym garażu na chodzie. Otworzyłem maske aby dodatkowo sie chłodził, wlaczylem ogrzewanie w aucie w tym samym celu.

Dla pewności żeby dlugiei "Idle" na wolnych obrotach nie zaszkodziło smarowaniu silnika co kila minut deptalem na chwile do 2000-2300 rpm aby wzmocnić ciśnienie oleju. Moze niepotrzebnie? To wszystko trwało godzine. I tak zona skrzyczala za zatruwanie powietrza....mimo ze Amerykanka....hehehe.... i pytała a gdzie ty będziesz jeździł ? Verboten!

Nie wiem kiedy zdecyduje sie na następna aktualizacje...darmowa pewnie jak pamietam na trzy lata...wiec przed październikiem powinienem to zrobić.

Ostatnia edycja:
No przy włączonym silniku, ale jechać można. Zawsze tak robię i jest ok
Odnośnie MACa to też nieco mało prawdopodobne, że w ogole nie bo raczej w USA to większość miałaby problem z aktualizacją

tak, można jechać, radio działa ale tylko navi nie działa. S&S musi być wyłączony, zadziałanie jednorazowe i od nowa wgrywasz. bez sensu to zrobili - powinna być możliwość updatowania na samym włączonym radiu (wył stacyjka) a radio by nie zostawało wyłączane po tych iluś minutach gdy trwa upload map.

Ja do tej pory też wgrywałem w czasie jazdy.
Ale ponieważ trwa to godzinę a teraz nie ma gdzie jeździć postanowiłem, że zobaczę jak to będzie na postoju.
Auto zostawiłem na podjeździe z włączonym zapłonem (silnik zgaszony) i odpaliłem aktualizację. W garażu nie ryzykowałem bo automatycznie zapalają się światła.
Po około 20-30 minutach zgasło radio. Uruchomiłem ponownie radio wszedłem w aktualizację i poszła dalej do końca aktualizacji .
Uprzedzając pytania akumulator się nie rozładował i na drugi dzień start stop działał normalnie.

moje doświadczenia są inne, tez próbowałem w aucie jakimś z 2017r - wyłączyło czego się spodziewałem, od razu włączyłem znowu, leciało jeszcze kilka minut, ale potem wywaliło jakiś błąd pliku. musiałem wgrywać jeszcze raz, tym razem na włączonym silniku, a że to była 8.8 i radio 1 generacji to jakieś 1h20.

dobra, ja się podepnę z innym problemem. kiedy ostatnio ściągaliście i aktualizowaliście mapy? bo dzisiaj wlazłem na maps.mopar.eu/ a tam "No updates are currently available on the Map Update website. Contact your FCA authorised workshop to check new map availability." pogrzebałem po plikach na dysku i wygląda na to, że ostatnio aktualizowałem w 2018. a miały być 4 updaty rocznie przez 3 lata...

dla 8.8 wyszły w marcu wersja 1046 a dla 6.5 wyszła w kwietniu spóźniona wersja grudniowa 1041, są do ściągnięcia dla odpowiednich aut

Amortyzatory
Powrót