Problem - Turbina nie działa jak należy

Dawid.la

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 1.9 JTD 140KM 2004r
Witam,

Na wstępie chciałbym przeprosić, jeśli taki temat już był... Ale niestety nie moge znaleźć idealnie dopasowanego do mojego problemu.

Samochód - Alfa Romeo 147 2004r. 1.9 JTD 140KM

2 Dni temu odebrałem samochód z warsztatu, po regeneracji turbiny.. Od tego czasu odczuwam spadek mocy i późniejsze odpalanie się Turbo.
Wcześniej wydaje mi się, że turbo "Ciągneło" Od samego początku .. teraz budzi się dopiero przy 2800/3000 obrotów :(
Na warsztacie powiedzieli mi , że mi się "Wydaje" ponieważ wszystko jest ok.
Jak myślicie, co może być tego powodem ?
Dodam, że na postoju nie dymi nawet tak bardzo, a podczas jazdy ( 6 bieg 130km/h) za mną sporo dymu.
Normy spalin sprawdzane na stacji - Przekroczone prawie 3 krotnie.

Pomocy!!!

Z Góry dziękuje każdemu za odpowiedz.

Czy egr masz zaślepiony czy nawet może usunięty programowo? Może jak coś robili to przy egr grzebali i nie założyli zaślepki?

Wysłane z mojego Mi A2 przy użyciu Tapatalka

Źle zregenerowane turbo.

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

No to reklamacja. Paragon lub faktura, jakieś pismo od mechanika, że zamontowane zgodnie ze sztuka i przez rzecznika praw konsumentów lub sąd nawet jeśli po dobroci nie można wyegzekwować...

Dzięki za odpowiedzi!
Odnośnie egr sam nie wiem, ponieważ musi mi to kolega jutro sprawdzić (Sam jestem laikiem i na mechanice dobrze się nie znam)
Odnośnie firmy regeneracyjnej mam mały problem... warsztat w którym robiłem autko jest święcie przekonany ze wszystko jest ok i nie uznają mojej reklamacji ..
mam jeszcze jedno pytanie, mogę to jakoś sprawdzić nie odpinając turbo? Np. Przez obd ?

Masz kwit na tę robotę? Jak jest święcie przekonany, że jest dobrze, to dlaczego jest źle? Turbo możesz jedynie sprawdzić czy gruszka działa i tego typu mechaniczne sprawy, podciśnień i zaworków tam nie ma za wiele i jedyne co mogło paść przy okazji to zawór bodajże N75 od sterowania turbiny. Ciągnąć to ona powinna od samego dołu a nie dopiero od 2800-3000 obrotów. Składaj reklamację warsztatowi na wykonaną usługę i nie ustępuj.

Masz kwit na tę robotę? Jak jest święcie przekonany, że jest dobrze, to dlaczego jest źle? Turbo możesz jedynie sprawdzić czy gruszka działa i tego typu mechaniczne sprawy, podciśnień i zaworków tam nie ma za wiele i jedyne co mogło paść przy okazji to zawór bodajże N75 od sterowania turbiny. Ciągnąć to ona powinna od samego dołu a nie dopiero od 2800-3000 obrotów. Składaj reklamację warsztatowi na wykonaną usługę i nie ustępuj.
Chyba, że źle wykonana regeneracja i łopatki zapieczone lub działają nieprawidłowo

Na szczęście wszystkie dokumenty mam. Jutro pojadę do warsztatu i spróbuje im kolejny raz to wyjaśnić . Najgorsze jest to ze według nich turbina powinna się zapalać przy 2500 obrotach .
Moim zdaniem common rail robi robotę i turbo ciągnie od zera . Ale wytłumaczyć Im tego nie potrafię :edziamaruda:

Miałem podobnie a w Fordzie Focusie II FL 1.6 TDCi (silniki PSA). Wymiana turbiny i autko nie chodziło jak wcześniej, reklamacja - EGR padnięty - wymiana i autko śmiga jak marzenie

Jak turbo późno wstaje to pewnie cięgno od gruszki źle wyregulowane. Powinni to poprawić, miałem podobnie, podjechałem do warsztatu i wyregulowali to, jest chyba dobrze teraz.

Jak turbo późno wstaje to pewnie cięgno od gruszki źle wyregulowane. Powinni to poprawić, miałem podobnie, podjechałem do warsztatu i wyregulowali to, jest chyba dobrze teraz.
Ciegno od gruszki powinien wyregulować zakład od regeneracji, chociaż najczęściej jeśli dobrze chodzi to nikt tego nie rusza przy remoncie.
Psiknij wd40 na ciegno wychodzące z gruszki, może jest zaklinowane i odrobina smarowania pomoże.

Popsikane wd40 , nic nie dało .
Powiedzcie mi jeszcze czy mam racje ? W common rail turbina powinna ciągnąć od początku a nie od ponad 2000 obrotów, tak?

Popsikane wd40 , nic nie dało .
Powiedzcie mi jeszcze czy mam racje ? W common rail turbina powinna ciągnąć od początku a nie od ponad 2000 obrotów, tak?

Wg wykresu turbo w 1.9 16V największy moment obrotowy zaczyna się od 1800 obrotów silnika. I tak jest właśnie w sprawnym silniku. To jest ten moment w którym czuć jak wciska fotel aż do 3500 obrotów. Jeżeli warsztat twierdzi inaczej to przedstaw im wykres momentu silnika albo pierdolnij kierownikowi papierami na stół i powiedz: albo naprawiają albo rzeczoznawca ich udupi.

A z doświadczenia wiem że turbo źle zregenerowane. Dwa razy montowałem po regeneracji turbo i dwa razy było dupczone. Po reklamacji było OK.

Amortyzatory
Powrót