• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Problem alfa 159

proven

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 2.4 jtdm 200km
Witam pacjent 159 2.4 jtdm 2006 200km jechałem przedwczoraj autostrada 140 tempomacik, nagle spada prędkość, obroty bez checka na początku coś z podciśnieniem odpalał potem wciągnęło mi olej do zera 5litrow amba fatima wlałem dwa litry do diagnozy problemu nie chciał odpalać kręcił, może paliwo sprawdziłem filtr podaje paliwo 400barow wszystko si mówimy z ziomkami może powietrza nie ma DPF odkrecilismy nie jest za...jebany w turbinie nie ma oleju, leciał olej z zaślepki tej plastikowej w podstawie filtra oleju z takimi oringami zrobiliśmy, przepustnica otwarta jest na plaka coś tam reaguje ale nie łapie, niby czujnik ciśnienia oleju ale patrzyłem posty inne to niektórzy jeżdżą z tym błędem a mi nawet nie odpala wrzucam kilka screenów dla informacji .
Grzeją się kable przy odpalaniu że startera
I może być ustalony kompresor klimy
Dzięki z góry za porady i diagnozy

Załączniki

• IMG-20260731-WA0006.jpeg
    IMG-20260731-WA0006.jpeg
    685 KB · Wyświetleń: 7
  • IMG_20260731_214749.jpg
    IMG_20260731_214749.jpg
    1,015.3 KB · Wyświetleń: 7
  • IMG_20260731_214751.jpg
    IMG_20260731_214751.jpg
    840.4 KB · Wyświetleń: 7
  • IMG_20260726_230122.jpg
    IMG_20260726_230122.jpg
    1.2 MB · Wyświetleń: 7
  • 0281c0af-4391-4d21-adfc-bfad0216c582.jpg
    0281c0af-4391-4d21-adfc-bfad0216c582.jpg
    387 KB · Wyświetleń: 7
  • 8fe7ebe8-c35b-41f7-b301-d50808a031bd.jpg
    8fe7ebe8-c35b-41f7-b301-d50808a031bd.jpg
    1.1 MB · Wyświetleń: 7
Tak z ciekawości wrzuciłem do sztucznej i taką postawiła diagnozę, ciekawe ile w tym prawdy ;)

Najprawdopodobniejszy przebieg: olej uciekał zewnętrznie z tej zaślepki/podstawy filtra (te oringi to znany słaby punkt) — przy 140 i wysokich obrotach pompa wypycha całą miskę w minutę-dwie. Silnik przez chwilę jechał na oleju schodzącym do zera → głód olejowy pod obciążeniem. I to daje dwa realne skutki, które tłumaczą no-start.

Zanim znów zakręcisz rozrusznikiem — dwie rzeczy:

• Rozbieganie (runaway). Jeśli gdziekolwiek w dolocie stoi olej (intercooler, rury, kolektor), przy odpaleniu silnik może się rozbiec na własnym oleju. Turbina sucha to dobrze, ale sprawdź intercooler i rury dolotowe czy nie ma tam kałuży, zanim spróbujesz odpalić. Pytanie kontrolne: dymił na niebiesko przed zgaśnięciem? Jak tak — olej szedł do spalania, nie tylko na drogę.
  • Nie kręć w kółko. Gorące kable rozrusznika = duży pobór prądu = silnik stawia opór. To albo hydrozamek (olej w cylindrze), albo opór mechaniczny (panewki / przeskoczony łańcuch). Każda kolejna próba może dobić.
Diagnostyka po kolei:
  1. Kompresja na wszystkich 5 — test decydujący. Świece żarowe i tak masz wykręcone (dobrze). Przy okazji: z wykręconymi świecami zakręć rozrusznikiem i patrz, czy z któregoś cylindra nie tryska olej/płyn — to test na hydrozamek i jednocześnie go rozładowujesz.
  2. Rozrząd/synchronizacja. 2.4 20V ma łańcuch z hydraulicznym napinaczem zależnym od ciśnienia oleju. Przy głodzie olejowym napinacz mógł puścić i łańcuch przeskoczyć — stąd brak odpalenia, a przy dalszym kręceniu ryzyko kontaktu zawór-tłok. Zweryfikuj ustawienie wałków względem koła zamachowego, zanim będziesz dalej katował rozrusznikiem.
  3. Skąd zniknął olej — potwierdź, że to była ta zaślepka (zewnętrznie), a nie odma/turbo do dolotu. Sprawdź luz osiowy i promieniowy wałka turbiny oraz czy po stronie sprężarki nie ma oleju.
  4. Prąd/obroty rozruchu — obróć wał ręcznie za śrubę koła pasowego: czy chodzi równo, bez zapierania. Wolne kręcenie + duży prąd = opór mechaniczny.
Twoje obserwacje:
  • Paliwo 400 bar na rozruchu — strona paliwowa OK, to nie jest przyczyna no-startu. Odpuść szukanie w paliwie i filtrze.
  • P0380 (żarzenie), P2014 (klapki wirowe / przepustnica dolotu), P0230 (przekaźnik pompy paliwa) — to niemal na pewno wtórne, zapamiętane po zdławieniu. Nie goń ich teraz; wykasuj i zobacz, co wróci po ogarnięciu mechaniki. P0230 przy 400 bar w szynie nie jest przyczyną.
  • „Czujnik ciśnienia oleju" — inni jeżdżą z tym błędem, bo u nich olej jest. U ciebie realnie zabrakło oleju, więc to zupełnie inny przypadek — nie sugeruj się tamtymi postami.
  • Kompresor klimy — nawet zatarty sam w sobie nie blokuje odpalenia (sprzęgło rozłącza). Blokuje dopiero jak zatrze się na sztywno i zastopuje pasek osprzętu. Sprawdź ręką, czy koło klimy się kręci — ale to osobny temat, nie przyczyna no-startu.
Parametry z MultiECUScan (boost 69/33 mbar itd.) to wartości „kluczyk on / kręcenie, silnik nie pracuje" — nic z nich nie wyciągniesz, kolumna wartości jest zresztą przesunięta na screenie.

Najważniejsze pytanie, od którego zależy reszta: jak kręci — równo w normalnym tempie, czy wolno/z problemem? I czy przy wykręconych świecach coś wyleciało z cylindrów?

Nie mam łańcuszka jest pasek po primo kręci równo wylatywała z świec mgielka

Amortyzatory
Powrót