• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

presostat a wentylator

daniel2.0

Nowy
Auto
AR 156 2.0TS LPG
Witam. Mam niewielki problem, w poniedziałek zauważyłem ze nawet w czasie jazdy pracuje wentylator na chłodnicy(przy wyłączonej klimie), poczytałem trochę i postanowiłem zacząć od odłączenia presostatu no i wentylator staną, podłączam i startuje od nowa czasem nawet na drugi bieg. Ponowna próba i się nie włączył to ja happy ze już mu się odwidziało, po drodze włączyłem klime i dziś to samo na zimnym silniku przy wyłączonej klimie wentylator pracuje.
Pojechałem do gościa u którego robiłem klime w maju a on że nie możliwe że presostat się posypał po trzech miesiącach i że muszę jechać do elektryka żeby wszystko inne wykluczyć i dopiero wtedy brać się za wymianę.
Moje pytania to:
1: czy możliwe że presostat po 3 miesiącach padł(nowy Valeo) jeżeli tak to jaka może być przyczyna
2: jak go miernikiem sprawdzić, które piny powinny być zwarte a które nie przy prawidłowym ciśnieniu na postoju
3: co innego może robić taki bajzel zakładając że presostat jest dobry ale przestaje po odłączeniu presostatu
za wszelkie sugestie z góry dziękuje

Presostat odpowiada za włączenie wentylatorów tylko przy pracującej klimatyzacji - jak już gdzieś masz jechac to do kogoś z komputerem, bo elektryk nizc nie poradzi

W takim razie dlaczego po odpięciu presostatu wentylator staje a jak go podepne to staruje (na wyłączonej klimie), czasem jak by się wyłancza ale nie zdąży się nawet zaczymać i startuje od nowa, no chyba że coś naprawde się popieprzyło przy elektronice

Ja miałem tak samo, firma od klimy wymieniała my 3 razy presostat to był thermotec czy coś takiego. Regularnie padały co jakieś 2-3 m-ce. Oddali mi potem pieniądze za ten czujnik. Kupiłem Delphi i już rok jest ok. Presostat padał poprzez zwarcie wentylatorów i pracowały cały czas a po odpięciu presostatu wentylatory przestawały pracować. Sytuacja miała miejsce przy wyłączonej i włączonej klimie.

Pożyczyłem miernik i dziś będe sprawdzał wtyczke i kable od presostatu czy gdzieś nie ma jakiegoś zwarcia, sprubuje też dojść do presostatu żeby posprawdzać na których pinach zwiera, jak na więcej niż dwuch to się nie zastanawiam i od razu go zmieniam.
Sprawdze też czujnik temperatury.

A może masz po prostu automatyczne włączenie klimatyzacji i dlatego wiatrak sie załącza.

A może masz po prostu automatyczne włączenie klimatyzacji i dlatego wiatrak sie załącza.
automat jest wyłączony, wiatrak wieje czy jest czy nie włączona klima, jade czy stoje i nie zależnie od temperatury silnika, wieje cały czas raz na I raz na II biegu

- - - Updated - - -

albo ja jestem głupi albo to auto mnie w ch... robi, wziąłem się za mierzenie i szukanie zwarcia na wtyczce ok, chciałem jeszcze posprawdzać na presostacie, w tym celu odkręciłem osuszacz i go przekręciłem do poziomu żeby przez otwór halogena podejść z miernikiem, presostat zwarty był tylko na dwóch pinach, poskładałem wszystko do kupy, odpalam i wiatrak nie wystartował, włączam klime i wiatrak rusza za chwile staje i tak w kółko, wyłączam klime i staje wiatrak
Na tą chwile wygląda że się "cudownie samo naprawiło"
Zobaczymy jak będzie jutro

Amortyzatory
Powrót