Potencjometr pedału gazu?

• Autor wątku Autor wątku smooder
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
no to mam zagrychę bo takiej wtyczki po rozebraniu u siebie nie widzę niestety.

U mnie była schowana po prawej stronie za sterownikiem. Nie było jej widać na początku. Musi tam być. Trzeba pogrzebać.

Może to być potencjometr, czy na pewno to nikt Ci nie powie. U mnie początkowo szalały obroty, często nie chciały spadać a w późniejszym czasie totalne przymulenie samochodu. Pomogło usunięcie kostki i połączenie przewodów bez niej. Potencjometr udaje się czasem zdiagnozować poprzez podłączenie pod komputer.

Kolego radexon, przecież zdjęcia są wyżej....

kolego kupiłem środek do czyszcenia i konserwacji potencjometrów wypsikałem bez ściągania i problem zniknął pozdrawim

Początkowo też tak zrobiłem. Nie chcę źle wróżyć ale niestety z czasem to się odnawia. Najlepsze rozwiązanie to albo zmiana na nową kostkę albo połączenie przewodów bez kostki.

Witam

Odświeżę temat pytając czy w silnikach 2,0 JTS podwyższone obroty, kody P1687 (przerwanie procedury adaptacji przepustnicy), P1121 (ścieżka B czujnika położenia przepustnicy) i P0120 (również mówiący o ścieżce czujnika) będą wynikały z awarii potencjometru lub kostki ?? Wiem, że to nie wina przepływki, przepustnica też jest ok. Świece wymienione. Na gaz reaguje normalnie, czasem szarpie i sama przyspiesza. Miał ktoś coś podobnego?

Witam,

Mam następujący problem z pedałem gazu, kiedyś zapaliła się marchewka i oczywiście opóźniona reakcja na gaz.
Problem sam potem ustąpił, ale wrócił z zdwojoną siłą. Auto w ogóle nie reaguje na pedał gazu, można wciskać 100x do oporu zero reakcji, obroty dziwnie chodzą ok 1100, czy auto przełączyło się tryb "recovery" ?

Z tego co tutaj wyczytałem i wujek google pomógł, nie za bardzo wiem, która to kostka jest.

W 156 z silnikami TS po lifcie nie szukajcie kostki za schowkiem. Nie ma jej tam. Na peale gazu jest potencjometr i instalacja idzie bezpośrednio do sterownika. I nie wierzcie w tych wersjach w komunikat bład pedału gazu, bład potencjometra gazu. Przyczyna na 99% leży w świecach, kablach wysokiego napięcia lub fajkach. Ewentualnie cewka ma przebicie. Dwóch elektryków u mnie nie dało sobie z tym błędem u mnie rady. Jeden był nawet wychwalany tu na forum jako spec ao alf. Niestety kosztowało mnie to sporo kasy, czasu i nerów żeby w końcu samemu wystawić diagnozę i auti naprawić. Czemu tak jest nie wiem. Ale to pewna informacja.
A masz może schemat do których pinów w sterowniku wchodzą które kabelki od potencjometru? Mam 1.8 TSa z 2002 roku i sterownik me 7.3.1 i nigdzie nie mogę znaleźć do tego schematu a podejrzewam zwarcie lub przerwę na którymś kablu.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Uszanowanie wszystkim.
Chciałbym odgrzać to wszystko, bo mam identyczny problem z potencjometrem, choć z tego co czytam to wadliwą kostką. to już 2 założony potencjometr, a problem z marchewa i brakiem przyspieszenia widnieje bez zmian.
Pomoże ktoś ze zlokalizowaniem owej kostki u mnie w 145 1.9jtd?

Pod nogami pasażera odklejasz wykładzinę fabryczną, później masz plastikową osłonę, którą odkręcasz. Zobaczysz komputer i powyżej niego masz wiązkę wraz z przewodem od potencjometru gazu z kostką. Kostkę usuwasz, lutujesz przewody, izolujesz koszulkami termokurczliwymi i masz spokój na lata.

Bez tytułu.jpg

Pod nogami pasażera odklejasz wykładzinę fabryczną, później masz plastikową osłonę, którą odkręcasz. Zobaczysz komputer i powyżej niego masz wiązkę wraz z przewodem od potencjometru gazu z kostką. Kostkę usuwasz, lutujesz przewody, izolujesz koszulkami termokurczliwymi i masz spokój na lata.

Pokaż załącznik 232297

Dzięki bardzo, w sobotę już to ogarnąłem. Kostka dokładnie w tym miejscu.
Jak ręką odjął, a borykałem się z tym problemem z rok. Byłem po wymianie dwóch potencjometrów, na szczęście zawsze po pieniądzach.
Po wpięciu pod komputer i pedale w podłodze pokazywało aż 5% wykorzystania.
Dzieki raz jeszcze za odgrzanie.

Panowie gdzie jest ta kostka w 159 2006 1.9? Wychodzą te kabelki gdzieś do komory silnika? Może pytanie banalne ale chce się dokładnie upewnić gdzie co i jak, żeby nic nie zepsuć.

Witam chciałbym odświeżyć temat w sprawie tej kostki szukam jej i za żadne skarby nie mogę jej znaleźć a mam ten sam problem pedał nie reaguje przy lekkim dodaniu gazu tylko wkręci się na 1200-1500 , a milimetr dalej 2500-3500 różnie to jest żaden "czek" się nie świeci ani wtryski nic tylko ta dziwna reakcja na gaz a kostki żadnej nie ma jest tylko jedna pusta na 5 przewodów ,po wyczyszczeniu potencjometru też zero efektów, pomoże ktoś ? ,
P.s 156 2.4 JTD 2003 r

Potencjometr gazu alfa 147 1.9 d

Mam problem z gazem ,włącza mi się marchew i pedał nie dział dobrze dzieje się chyba jak jadę po wybojach .Nie mam kostki w schowku.Kable od potencjometru gazu idą od razu do Eku .Eku mam w komorze silnika .Co robić? Tracę pomysły silnik 1.9 8v jtd 2003 147 Macie jakieś pomysły .Zaślepiłem częściowo Eger .Może to ma znaczenie

Amortyzatory
Powrót