• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Potencjometr pedału gazu?

• Autor wątku Autor wątku smooder
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Podpinam się do pytania, gdzie w alfie po lifcie wnętrza szukać kostki i potencjometru?

Sent from my HTC Flyer P512

Podpinam się do pytania, gdzie w alfie po lifcie wnętrza szukać kostki i potencjometru?

Sent from my HTC Flyer P512
W 156 z silnikami TS po lifcie nie szukajcie kostki za schowkiem. Nie ma jej tam. Na peale gazu jest potencjometr i instalacja idzie bezpośrednio do sterownika. I nie wierzcie w tych wersjach w komunikat bład pedału gazu, bład potencjometra gazu. Przyczyna na 99% leży w świecach, kablach wysokiego napięcia lub fajkach. Ewentualnie cewka ma przebicie. Dwóch elektryków u mnie nie dało sobie z tym błędem u mnie rady. Jeden był nawet wychwalany tu na forum jako spec ao alf. Niestety kosztowało mnie to sporo kasy, czasu i nerów żeby w końcu samemu wystawić diagnozę i auti naprawić. Czemu tak jest nie wiem. Ale to pewna informacja.

U mnie błędów nie ma, pytałem by profilaktycznie wiedzieć co Kontaktem wypsikać :)

W 156 z silnikami TS po lifcie

A w silnikach JTDm po lifcie ? U mnie blad to P0226 chyba...ale na pewno opisany byl w zwiazku z potencjometrem pedalu przyspieszenia...

Ostatnia edycja:
A w silnikach JTDm po lifcie ? U mnie blad to P0226 chyba...ale na pewno opisany byl w zwiazku z potencjometrem pedalu przyspieszenia...
Nie mam pojęcia. Znam tylko mój przypadek z 1.6TS 2004r, bo żaden elektryk sobie nie poradził i musiałem sam wziąć się do roboty. Przedtem wymienili mi dwa razy pedał gazu, nawet nowy oryginalny niepotrzebnie kupiłem, potem wymienili mi przepustnicę, kostkę przy pedale gazu, wyczyścili sterownik i na koniec kazali kupić nowy sterownik. Tak że teraz mam po dwa pedały, przepustnice i sterowniki. Nawet wolę nie myśleć ile mnie to kosztowało.

Ale szarpanie i dziwna praca JTD nie ma nic do świec, kabli, fajek czy cewek :) To problem silników benzynowych .

w JTD po lifcie kostka jak i potencjometr jest również bezpośrednio przy pedale.
Miałem problemy z tym samym błędem. U mnie pojawiał się średnio co dwa tygodnie.
Włączał się tryb serwisowy i podnosiły obroty na jałowym do 1,5k.
Wyciągnąłem całość, z tego co pamiętam przykręcony jest dwiema albo trzema śrubami lub nakrętkami.
Wyczyściłem, popryskałem kontaktem i przy składaniu prawdopodobnie odkryłem przyczynę błędu.
Otóż u mnie dwa konektorki z wtyczki były wypięte, tzn nie były wciśnięte do zabezpieczenia i przy podłączeniu wtyczki lekko się wysuwały.
Wcisnąłem je i tak przez 1,5 roku błąd się nie pojawił.
Wrócił jakiś miesiąc temu, ale na razie tylko go skasowałem i nic więcej nie robiłem.

Wtrącę się tu , mam GTV 2.0 TS 2002 r. Wszystko było super i cacy do momentu wymiany sprzęgła, panowie mechanicy musieli odłączyć akumulator i kostki na przepustnicy oraz przepływkę. Po czym odbieram auto i po odpaleniu obroty fale dunaju i gaśnie,na pedał nie reaguje, okazało się przepływki nie podpięli. Po zapięciu i skasowaniu błędów reakcja na pedał jest ale obrotów nie trzyma i gaśnie. Następnie jedziemy aby ją zagrzać, efekt żaden - dalej to samo. Komp podpinamy i co?
P0220 "Przepustnica /czujnik położenia pedału /przełącznik B
P1221 "Scieżka 1 potencjometra pedału przyspieszenia

Udało się skasować ale łapie po raz kolejny, w końcu zatrybiła :) jedziemy na test - po ujechaniu 500 m może więcej dalej to samo, potem już tylko gorzej, jedziemy dalej nagle zero reakcji na pedał gazu ale obroty trzymają, jakby trochę za niskie ale są, po chwili pedał działa.Odpuściliśmy godzina 23. Rano jazda dalej, wyczyszczone wszystkie kostki środkiem Vavoline do styków, nagle działa, po chwili znowu lipa. I obecnie podczas jazdy albo zgaśnie jak staniesz na światłach, albo w pewnym momęcie pedał gazu przestaje działać,deptasz i nic, a po chwili działa, ale coś jakby auto szło z oporem. Czy ciepły czy zimny odpala normalnie, obroty są,ale po chwili jazdy zaczyna się bonanza. Poczytałem forum i zalazłem tylko patęt z kostką ,ale u mnie tam czyściutko nad pedałami, kostke tez popsikałem ale to samo dalej.I w sumie to nie wiem co robić.

Ostatnia edycja:
I coś się znalazło, podzwoniłem tu i tam, okazuję się że te błędy wskazują czasem na przepływkę - ciekawe. Po rozmowie , robimy test odłączenia jej - efektem tego auto trzyma obroty, nie gaśnie, jednak jedzie mulasto i pedału czasem dalej nie ma :( co ciekawe po zdjęciu nogi z gazu obroty spadają do dna wg zegaru i wracają na normalne, jednak nadal jakby trochę za niskie jeszcze. Wymiękam co raz bardziej - kolejnym krokiem będzie kąpanie przepustnicy chyba , ehh...

121224_143230.jpg121224_143255.jpg Odgrzewam temat, powiedzcie która to jest wtyczka od potencjometru, bo marchewa mi wyskoczyła i mam błąd linij pedału gazu ( objawy komputer przechodzi w tryb "recovery" - auto reaguje na gaz z ok. 3 sek. opóźnieniem przez co jest efekt wielkiej mułowatości )

Ostatnia edycja:
Witam ja mam 147 ale kolega ma problem z obrotami w swojej 156 1,8 benzyna ,wymienił już wszystko silnik krokowy ,przepływka, swiece. filtry itd. i moje pytanie czy potencjometr gazu może miec cos wspólnego z obrotami.

jest tam gaz ? czy tylko benzyna ? podłaczony był samochód pod kompa ? Może być też coś z przepustnicą albo kable wysokiego napięcia

Jest gaz fabryczny ale nie ma różnicy na czym silnik chodzi przepustnica czyszczona kable nowe

Witam ja mam jeszcze inny problem w 156 1.9 jtd 105 KM a mianowicie podczas jazdy puszczając pedał gazu zatrzymuje mi się na 1500 obrotów, a po przygazowaniuu obroty spadają do normalnego stanu również przy odpalaniu obroty zostają na 1000 i tak samo jak przygazuje spadają poza ty auto jexdzi normalnie może ktoś coś doradzi czy to może być wina potencjometra ???
pozdrawiam

U mnie pod schowkiem w ar 2.0 ts z 99r. Nie widzd takiej wtyczki. Ma ktos foto twj wtyczki?

Klepnięte z Note 2

Witam ja mam jeszcze inny problem w 156 1.9 jtd 105 KM a mianowicie podczas jazdy puszczając pedał gazu zatrzymuje mi się na 1500 obrotów, a po przygazowaniuu obroty spadają do normalnego stanu również przy odpalaniu obroty zostają na 1000 i tak samo jak przygazuje spadają poza ty auto jexdzi normalnie może ktoś coś doradzi czy to może być wina potencjometra ???
pozdrawiam

Może to być potencjometr, czy na pewno to nikt Ci nie powie. U mnie początkowo szalały obroty, często nie chciały spadać a w późniejszym czasie totalne przymulenie samochodu. Pomogło usunięcie kostki i połączenie przewodów bez niej. Potencjometr udaje się czasem zdiagnozować poprzez podłączenie pod komputer.

Kolego radexon, przecież zdjęcia są wyżej....

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót