• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Porównanie systemów audio

• Autor wątku Autor wątku mb44
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Tak, podstawowy zestaw audio (który mam), jest średni. Trochę za słaby jak na pretendenta/czy uczestnika klasy premium. Nie żałuję jednak, bo słucham głównie audiobooków i radia "gadanego", moja rodzina nie lubi głośniej muzyki, więc nie miałem ochoty dopłacać, nawet do audio plus. Poza tym subwoofer trochę ogranicza bagażnik. Ale ciekawy jestem - może ktoś z Was zgłębił temat - czy i jeśli tak to jak (wymiana głośników?) można polepszyć podstawowe audio w Giulii.

nie wiem jak podstawowy zestaw, ale średni jest na głośnikach 2Ohmn co jest wyzwaniem jeśli chodzi o znalezienie odpowiedników lepszych i jeszcze pewnie w dobrych wymiarach (głębokość). 3Ohm głośniki są, ale to już kosztem mocy. nie zgłębiałem jednak za bardzo tematu jeszcze.

Osobiście nagłośnienie w Giulii mnie mocno rozczarowało U mnie siedzi HK, przed zakupem Julki testowałem Stingera tez z HK i to są zupełnie 2 różne historie, raczej na korzyść Kia. Wcześniej miałem w aucie Mark Levinsona, pewnie dlatego też, teraz ciężko mi zaakceptować nagłośnienie w Alfie. Przerabiałem już w swoich autach dołożenie np innego wzmacniacza i subwoofera. Te zabiegi zmieniają jakość muzyki diametralnie na + i to nie tylko w niskich tonach. W Giulii rozważam wymianę tego śmiesznego suba na coś porządnego, ale jeśli miałby być w półce, to trzeba by było powiększyć otwór. Drugie rozwiązane to włożenie dodatkowego suba pod przedni fotel. Oczywiście, jeżeli to nie przyniesie satysfakcjonującego efektu, kolejny krok to zmiana lub dołożenie dobrej klasy wzmacniacza, który z obecnych głośników wydobędzie zupełnie inną jakość.

Nie jestem audiofilem ale też mam porównanie pomiędzy HK w Giulii, a HK w bmw x4. Dla mnie to po prostu przepaść. Nie wiem czy to wina wygłuszenia obu aut ale każdy zauważy zdecydowaną różnicę. Rozmawiałem z kolega z Giulii i stwierdził, że był na konsultacjach w firmie zajmującej się profi car-audio i polecili mu przede wszystkim zacząć od weryfikacji wygłuszenia drzwi i bagażnika z podłogą.

Różnicę robi też źródło dźwięku. Po kablu (przez AA) Spotify i inne gra o niebo lepiej niż przez BT. Tak samo radio - DAB vs FM. Wydaje mi się, że przy słabym źródle, nagłośnienie w Alfie nie radzi sobie dobrze. W innych markach jakoś to lepiej wygląda. Ale przy dobrej jakości jest już ok i uważam, że porównywalnie z B&O w A4, czy innych.

Mam wzmacniacz NAD, wszystko gra poprawnie ale wole jednak przestrzeń dźwięku HK w Giulii. Nie w rozumieniu pseudo przestrzeni tylko takiej naturalnej sceny. W domu mi brakuje tego bo mam za duże pomieszczenie do tak małych kolumn. W Giulii używam głównie plików FLAC z dobrego pendrive i jestem more than happy:)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

A co "dobry" pendrive ma do jakości dźwięku ? :D

Skopiowałem mój post tutaj, bo nie wiedziałem, że jest wątek o systemach audio. Moja refleksja na dzisiaj, cieszmy się pięknem bo szybko mija vide Morricone. Alfa jest piękna i unikalna. Carpe diem. Bylejakość, brzydota, chamstwo, prymitywizm to nasze otoczenie. Nie dajmy się. Moja rekomendacja na dzisiaj i zawsze, kiedy noga wciska gaz, a fizyka w siedzenie https://www.youtube.com/watch?v=QUSBLeSu-O4

Źródło dźwięku to podstawa. Tylko Tidal HI-FI. Wysoką jakość należy ustawić wcześniej albo korzystać z muzyki offline najlepiej w jakości Master. Telefon MUSI być podłączony kablem. Bluetooth jest formą kodeka, bardzo spłaszcza muzykę i wycina pasma.

Ja mam ustawione parametry następująco:
- wysokie i średnia na 0 a bas na -3. Środek ustawiony na środek podłokietnika. Do prędkości 100km/h gra bardzo przyzwoicie. Separacja tonów bardzo dobra. Dźwięk raczej suchy i naturalny, bez zniekształceń. Jestem z wykształcenia muzykiem, więc można powiedzieć że słoń nie nadepnął mi na ucho. Andrea Bocelli w połączeniu z wybuchami z wydechów daje ciarki na plecach

Jeśli ktoś lubi słuchać umcy, umcy albo po prostu radia to HK go nie zachwyci. Niech lepiej weźmie podstawowy albo średni model.

AR tym się różni od niemieckich czołgów, że jest lekka. Tym, na czym Włosi zaoszczędzili to wygłuszenie wnętrza. Przy prędkościach powyżej +100kmh słychać wyraźnie otoczenie. Szczególnie w Stelvio.

Dzisiaj smutna nowina nas wszystkich zastała. Zmarł Maestro Ennio Morricone. Polecam ten, mniej znany kawałek.
https://youtu.be/rRbyZ3eD-9M

Ostatnia edycja:
Wspaniale że @Nemioff wspomniałeś o Ennio Marricone wielka szkoda że odszedł. Ja słucham, jeśli już, muzyki w samochodzie z pendriva w formacie flac i jest dobrze.

Mam średnie audio w Giulii i uważam, że jest przeciętne.
Generalnie mocno przebasowione, dźwięk jak zza koca.
Żeby osiągnąć przyzwoitą czytelność, musiałem prawie na max zmniejszyć niskie pasmo a do tego lekko uwypuklić średnicę i wysokie, .
Oczywistym jest, że najlepiej podać dobry plik źródłowy we FLAC lub MP3 320 kb.
Jestem przekonany, że sporo można poprawić wygłuszając drzwi. Koszt śmieszny, trochę pracy a efekt na pewno byłby znakomity.

Mam średnie audio w Giulii i uważam, że jest przeciętne.
Generalnie mocno przebasowione, dźwięk jak zza koca.
Żeby osiągnąć przyzwoitą czytelność, musiałem prawie na max zmniejszyć niskie pasmo a do tego lekko uwypuklić średnicę i wysokie, .
Oczywistym jest, że najlepiej podać dobry plik źródłowy we FLAC lub MP3 320 kb.
Jestem przekonany, że sporo można poprawić wygłuszając drzwi. Koszt śmieszny, trochę pracy a efekt na pewno byłby znakomity.

Ja uważam, że po prostu brakuje softwarowej możliwości:
- regulacji subwoofera (przynajmniej regulacji jego głośności odrębnie od pozostałych głośników),
- korektora dla minimum 5 pasm przenoszenia a nie jak jest teraz basy, średnie, wysokie.

Polecam wyłączyć redukcję zewnętrznych szumów w opcjach. Ona podbija średnie dźwięki i basy.

No według mnie dab zdecydowanie lepiej

No według mnie dab zdecydowanie lepiej

Tak przy okazji - zauwazyłem, że w DAB po chwili wyświetlają się loga stacji radiowych.
Słuchając FM nie wyświetla się grafika poza informacjami tekstowymi.

W autach innych marek, które miałem w rekach loga stacji radiowych wyświetlaja się na FM.

Zaguglałem trochę, wygląda na to, że w niektórych markach można dograć pliki z logami, aby wyświetlały się na FM.

Jeśli dobrze rozumiem, to w FM loga nie sciągają się automatycznie, muszę być wgrane w pamięci radia i przypisane do poszczególnych stacji. Ktoś wie coś więcej na ten temat? Z czego to wynika, że w niektórych markach się to wyświetla a w innych nie? Da się to dograć w Alfie?

Ostatnia edycja:
Co do audio HK to według mnie kodek robi różnice. Dziś zrobiłem mały test ten - sam kawałek konwersja z CDA na MP3 oraz CDA na FLAC, różnica zauważalna na korzyść FLAC. Czystszy dźwięk, więcej środka, basu musiałem minimalnie odjąć. Pytałem dwie osoby niewtajemniczone w co i jak obie powiedziały to samo, FLAC brzmi lepiej. Oczywiście moja ocena jest subiektywna.

W zestawie HK powinna być możliwość dokupienia opcjonalnie dedykowanego transportu CD i nie byłoby problemu z jakością dźwięku a tak ktoś niezorientowany zaczyna odtwarzać MP3 i zdziwiony, że to nie gra bez podbicia basów.

Ja zauważyłem, że radia internetowe lepiej grają przez Android Auto niż normalny tuner FM w HK. Od jakiegoś czasu nawet RMFu słucham przez Simple Radio lub myTuner.

W zestawie HK powinna być możliwość dokupienia opcjonalnie dedykowanego transportu CD i nie byłoby problemu z jakością dźwięku a tak ktoś niezorientowany zaczyna odtwarzać MP3 i zdziwiony, że to nie gra bez podbicia basów.
ale jest FLAC jak ktoś chce. pytanie czy reszta daje radę, ja tam będę ulepszał głośniki i wytłumienie (kiedyś)

DAB gra lepiej czy FM?
Nie no, DAB (cyfrowe) gra lepiej. Szczególnie jak się głośniej słucha to cisza jest ciszą, a nie jakimś minimalnym szumieniem.
W Polsce niestety mamy mało stacji (ale na szczęscie są w DAB+, więc wyższej jakości - przynajmniej niektóre).

Ja zauważyłem, że radia internetowe lepiej grają przez Android Auto niż normalny tuner FM w HK. Od jakiegoś czasu nawet RMFu słucham przez Simple Radio lub myTuner.
Dokładnie to zacząłem też robić. Przez AA słucham wszystkich stacji (zdecydowanie lepiej i wygodniej) + mam kilka ulubionych zagranicznych z zaszłych czasów.

Amortyzatory
Powrót