• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Porady eksploatacyjne

Wiem, że temat rzeka i caly czas walkowany, jednocześnie na tyle dynamiczny ze pozwole sobie zapytac.
Jakie sa aktualne trendy/zalecenia odnosnie oleju do Veloce Tbi 240km?
Aktualnie mam zalany Selenia STAR, najlepsze jest to ze taki olej zalalo ASO (za poprzedniego wlasciciela) i zamierzam wymieniac max co 10 tys km
Wlac selenie (tylko ze teraz ta wlasciwa) czy raczej unikac jak ognia? Bo roznie pisza o seleni

Ja leję 5 W 40 i nie jest to selenia i na pewno nie będzie.

Wiem, że temat rzeka i caly czas walkowany, jednocześnie na tyle dynamiczny ze pozwole sobie zapytac.
Jakie sa aktualne trendy/zalecenia odnosnie oleju do Veloce Tbi 240km?
Aktualnie mam zalany Selenia STAR, najlepsze jest to ze taki olej zalalo ASO (za poprzedniego wlasciciela) i zamierzam wymieniac max co 10 tys km
Wlac selenie (tylko ze teraz ta wlasciwa) czy raczej unikac jak ognia? Bo roznie pisza o seleni

Powinien być Selenia Sport Power 5w40.

" ... Obecnie olej jest rekomendowany do silników 1.8 TBi w miejsce poprzednio rekomendowanych olejów Selenia K Pure Energy lub StAR Pure Energy ..."

Nie wiem skąd i od kiedy ta zmiana. Mój jest z 2017 i w instrukcji już jest Sport Power.

https://www.iparts.pl/czesc/olej-si...sportpower,1-sel-5w405sportpower-1975973.html

ja z Selenii Sport Power przesiadłem się na Millers EE Performance C3 5W40 , to następca Millers Oils EE Longlife C3 5w40 (ten był rok wcześniej)

Cześć,
szukam poradnika jak wymienić śrubę z filtrem turbo w Giulietta 1.4 T jet. Macie może taki pod ręką, bo nie mogę znaleźć?

Hej,
Pytanko, czy w giuliettach jest wskazanie poziomu oleju na komputerze pokładowym? Mam QV przed FL ale nic mi się nie wyświetla, a czujnik jest wkręcony w miskę i podłączony.

Czujnik jest zapewne od kontrolki zbyt niskiego poziomu oleju.

Cześć,
Czy ktoś wymieniał żarówkę H3 (halogen) w Giulietta? Dokładniej chodzi mi o dostęp, czy wystarczy ściągnąć kratkę od zewnątrz czy trzeba zdejmować dolną osłonę silnika lub nawet cały przedni zderzak?
Drugie pytanie, czy nie ma problemów ze zamianą żarówki na ledową?

Przeszukałem różne tematy i nie znalazłem odpowiednich odpowiedzi

Ja zmieniałem na osram allseason, trzeba zdjąć osłonę pod silnikiem, lewą udało się zmienić od spodu, od tyłu, prawą wyjmowałem kratkę-bardzo ciężko ją wyjąć(słaby dostęp, mocno siedziała)

Witam, proszę o podpowiedz bo nawet za bardzo nie mam pomysłu jak te zagadnienie wyszukać na forum. Stuka mi coś w lewym tylnym kole, pojechałem na serwis (nie aso) i wymieniałem amorki + tulejki wahaczy. Po czasie okazało sie że uszkodzona jest gumka w mocowaniu sprężyny amortyzatora (znajduje się między sprężyna a kielichem). I Panowie z serwisu powiedzieli ze tylko oryginał w ASo, czy ktoś wie gdzie można zakupić tą cześć? i jak to sie w ogole nazywa ..

Też mam problem ze znalezieniem w Giulieccie przyczyny metalicznego "strzelania" w lewym przednim kole przy ruszaniu a i jeździe na skręconych kołach.Sprawdzone wszystko 3 razy na stacji diagnostycznej i przyczyny nie widać.Oba zaciski hamulcowe rozebrane,wyczyszczone i przesmarowane bo miałem takie podejrzenie jakby klocki, te w cylinderkach tak strzelały.Ale to nie to.Ale w związku z tym mam pytanie ,czy w zaciskach powinny być takie sprężyste blaszki po których przesuwają się klocki ?Inne marki takie mają.U mnie ich nie ma a eper nie pokazuje takich szczegółów.Z góry dziękuję za odpowiedź

Ostatnia edycja:
U mnie ten sam problem, cholerstwo jedne, jakby nie mogli normalnie rzeczy nazywać :mad:

szybkie pytanko może ktoś pamięta, jak zaprogramować automatyczne zamykanie szyb bez przytrzymania przycisku. Wszystkie szyby maja funkcję auto i działają, jedynie kierowcy trzeba trzymać przycisk - jakieś pomysły jak to ogarnąć?

szybkie pytanko może ktoś pamięta, jak zaprogramować automatyczne zamykanie szyb bez przytrzymania przycisku. Wszystkie szyby maja funkcję auto i działają, jedynie kierowcy trzeba trzymać przycisk - jakieś pomysły jak to ogarnąć?

Jedziesz z szybą na dół trzymasz ciągle przycisk jak dojedzie do końca to jeszcze trzymasz 2-3sekundy, potem jedziesz w górę analogicznie na końcu 2-3 sekundy i od tej pory działa automat.

CZeść, zepsuł mi się jeden zamek pasów bezpieczeństwa z tyłu samochodu (miejsce za kierowcą). Nie mogę znaleźć numeru części do tego. Pomoże ktoś?

Amortyzatory
Powrót