• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Pompa paliwa

Ze skrzynią nic na razie nie było robione. Problem nie pojawił się po jakiejś robocie tylko sam z siebie. Zrobię dzisiaj próbę tak jak zaproponowałeś i posłucham dodtkowo po jakim czasie wyłączy się pompa.
Wielkie dzięki za zainteresowanie moim problemem. zaproszenie oczywiście aktualne.

- u mnie działa tak około 2 -3 minut a mam ECu M1.5.5 , tak samo jak ty.
- może w silnikach 1.6 pompa jest słąbsza i ECu ją oszczędza.
- a w 6 akapicie jest dobrze, tak ma być, to jest procedura testowa.

- jak pomierzyć ciśnienie paliwa na listwie paliwowej ? ( dla zainteresowanych ).
- idziemy do tej stronki
--
http://www.zup.com.pl/index.php
--
- ściągamy katalog na dole stronki, 14 MB w PDF.
- w katalogu idziemy na strone 19, opis 59, ART. 922.159.00.
- do tego zaworka z iglicą podłączamy nasz monometr z szybko-złączką .
- ten zaworek można wkręcać i wykrecać nawet na obrotach silnika !!!
- cena nie zachęca do eksperymentów, całe 85 zł.

-
- po 4 minutach wyłączyć kluczyk, włączyc i czekac 1 minutę i włączyć silnik.
- ma zapalić od razu.
- jesli zapali od razu po tych testach to znaczy że jednak są pewne problemy w torze paliwowym.

Może ja czegoś nie rozumiem, ale ma zapalić od razu, czy nie.

- nabijamy paliwo do listwy paliwowej, taką lub inną procedurą.
- jeśli zapali od razu, od pierwszego kopa , po nabiciu paliwa, to znaczy że mamy problem w torze paliwowym.

A możesz podać jakieś uzasadnienie tej teorii, bo przyznam się, że jestem nieco zdumiony.

- jak będę kiedyś w Rzeszowie to zabieram SG0240 i jesteśmy u ciebie.
- zamiast mierzyć ciśnienie na listwie paliwowej można zrobić małe doświadczenie.
- przekręcic kluczyk, wtedy uruchamia się pompa paliwa, działa przez 3 minuty i nabija ciśnienie.
- po 4 minutach wyłączyć kluczyk, włączyc i czekac 1 minutę i włączyć silnik.
- ma zapalić od razu.
- jesli zapali od razu po tych testach to znaczy że jednak są pewne problemy w torze paliwowym.
- czyli pompa paliwa, cieknący wtryskiwacz.
- jak nie ma żadnej różnicy to raczej problem jest z czujnikiem CKP, tak jak opisywał kolega wyżej.
- czujnik wału korbowego , mierzony jego wykres na oscyloskopie ma charakterystyke sinusoidalna i ECU głupieje.
- musi sobie pomierzyc "wiecej " przebiegów.
- na oscyloskopie to widać !!
- jeszcze jest jedna mozliwośc jak ktos wczesniej robił skrzynię biegów.
- nie wiem jak to jest mozliwe ale widziałem na oscyloksopie jak był pogięty wieniec zębaty.
- moze mechanik wkładał tam brechę , do jakiejś blokady.
- widziałem to na własne oczy, użytkownik wymieniła kolejno 3 czujniki CKP, nowe , ze sklepu.
- dopiero moja wizyta z oscylokopem utwierdziła go, że ECu nie kłamie.
- w swoim aucie masz ECU ME 7.3.1 jeszcze bardziej "surowe" dla poszczególnych czujników.
Zrobiłem próbę pompy. Po przekręceniu kluczyka pompa działa niecałe 3s. i się wyłącza. Po np. dwukrotnym załączeniu pompy faktycznie odpalił O.K. Jeszcze dziasiaj spróbuję w ten sposób odpalać żeby wykluczyć przypadek.

Amortyzatory
Powrót